Fejben utazunk – Görög citromos csirke

Már mindannyian belefáradtunk az örökös zárlatokba, korlátozásokba, a távolságtartásba, az egész világjárványba. Az emberek nagy része semmi másra nem vágyik, csakhogy végre mehessen. Hogy hova? Lassan már bárhova, csak otthonról, a városból el. Ezen az érzésen sem a megint meghosszabbított teljes zárlat, sem a tudat, hogy a reptér is zárva van, nem segít. Nem marad más, mint a fejben utazás. Ezúttal Görögországba.

Mivel itt Izraelben épp dúl a citrusszezon, és tökéletes, lédús, zamatos citromok illegetik magukat a zöldségesnél, gondoltam, hogy ez a friss, könnyű étel tökéletes lehet, hogy egy kicsit gasztronómiailag is rásegítsünk a fejben utazásra.

Persze készült mellé fetás grillezett gomba is, mint vegetáriánus verzió. Mi a vacsora elfogyasztása közben – rendkívül egészségtelenül – egy a Shirley Valentine című régi angol vígjátékot néztük, amiben a hősnő az angol hétköznapok szürkesége elől próbál elmenekülni épp Görögországba. Na de nézzük a receptet.

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb krumpli
  • 4 pargiot (csirkecomb filé)
  • 200 ml csirke alaplé
  • 1 nagy citrom leve
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 5-6 nagy fejű barna csiperke vagy portobelló gomba
  • 100 gr feta sajt
  • 1 kis fej lila-hagyma

A krumplikat meghámozom, félbe, majd vastag szeletekre vágom, és egy mélyebb tepsibe teszem. Kifacsarom a citromot, és a megmaradt gyümölcsöt kisebb darabokra vágva a fokhagyma gerezdekkel együtt a krumpli közé szórom. A csirkehúst sózom, borsozom, és a krumpli tetejére teszem.

Az alaplevet összekeverem a citromlével, és a tepsibe öntöm. A tepsit lefedem alufóliával és 220 °C-on kb. 40-45 perc alatt készre sütöm. Ha megsült a hús, a krumplit már fólia nélkül 250 Celsius-fokon sütöm még 15-20 percig, hogy szépen megpiruljon a tetején.

A gombák tönkjét óvatosan kiszedem, hogy nehogy eltörjön a fej. A hagymát finomra vágom, citromhéjat reszelek, kis olívaolajjal és az összemorzsolt fetával összekeverem. Sózni nem kell, mert a feta elég sós magában. Sütőlapra teszem a gombákat, megtöltöm a fetás keverékkel, és 220 °C-on 30 perc alatt megsütöm. Mehet a csirkével együtt a sütőbe, de akár a krumpli tetejére is lehet tenni és úgy együtt sütni. Egy kis görög saláta és tzatziki társaságában tálalom.

Orexi Bion! Akarom mondani beteavon!

A fotók a szerző felvételei

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.