Csekély korlátozással ünnepelhetik meg pészah ünnepét Izraelben

Fotó: Shutterstock

Csekély korlátozással ünnepelhetik meg pészah ünnepét Izraelben, a szombat esti széder estén a koronavírus-járvány miatti szabályozás értelmében a családok húsz főig körülülhetik az asztalokat – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szombaton.

Idén a sikeres oltási kampány nyomán már zárt helyen húsz, a szabad ég alatt felállított asztaloknál pedig akár ötven ember is együtt vacsorázhat pészah kezdetén, a széder estén, ismét együtt emlékezhetnek a zsidó vallási hagyomány szerint az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulásra.

Tavaly a több generációs nagycsaládoknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében még tilos volt együtt ünnepelni, a nagyszülők csak az internetes alkalmazásokon találkozhattak unokáikkal.

Sokan az újra megnyitott szállodákban gyűlnek össze a közös széder estékre, az éttermek a teljes kapacitás felével működhetnek a továbbra is érvényes járványügyi előírások betartásával. A székeket és az asztalokat egymástól legalább két méterre helyezik el, s a vendégek csakis oltottak, felgyógyultak vagy frissen teszteltek lehetnek.

Az utóbbi napokban valósággal megrohamozták a boltokat és bevásárlóközpontokat, rekord méretű vásárlásokat jeleztek a hitelkártyákat működtető vállalatok. Márciusban több hónapos szünet után teljesen megnyitották a kereskedelmet, és ismét vehettek ruhákat, tartós fogyasztási cikkeket és ünnepi ajándékokat maguknak és egymásnak az izraeliek.

- Hirdetés -

Az egyhetes ünnepen zárva tartanak az izraeli állami hivatalok, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, az ország lakói tömegesen kirándulni és üdülni indulnak a már nyárias melegben.

Ezen a héten a kóser, a zsidó vallási előírásokat betartó vendéglőkben és kávéházakban nem adnak kenyeret és más, erjesztéssel vagy kovásszal készült ételt. Helyette a hagyomány szerint az egyiptomi kivonulás idején, menekülés közben, a sivatagban sütött kovásztalan kenyeret, maceszt szolgálnak fel.

A gazdaság szinte teljes megnyitásával ismét látogathatók a nemzeti parkok és a kirándulóhelyek, s a következő héten várhatóan több százezren vonulnak ki a természetbe az elmúlt év többszöri bezártsága után.

Péntek délután az átmeneti kormány miniszterei megszavazták az Egyiptom felé vezető határállomás megnyitását Eilat mellett, Tabánál, ahonnan első lépésként naponta 300-an utazhatnak el a szomszédos Sinai-félszigetre – a már legalább két hete második oltásukon is túlesett személyek és a koronavírus-járványból igazoltan felgyógyultak.

Izrael világelső az országban élők beoltottságában: a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során eddig 4 700 957 ember, a lakosság 50,55 százaléka kapta meg már a második dózist is a Pfizer/BioNTech oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint.

5 216 801 embert, a lakosság 56,1 százalékát már legalább egyszer beoltották, de a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot Izraelben a magas gyerekszám miatt csak akkor tudják elérni, ha befejeződik az oltóanyag tesztelése a gyermekeknél, és megkezdhetik a 16 év alattiak oltását is.

A járványt már a jelenlegi oltási aránnyal is sikerült megfékezni, folyamatosan csökken a koronavírus fertőzöttek és a betegek száma, de továbbra is érvényesek a járványügyi korlátozások, elsősorban a kötelező maszkviselés és az emberek kölcsönös kétméteres távolságtartása.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.