Felfüggesztett ország: hat megoldatlan sürgős biztonsági-politikai kérdés Izraelben

A hágai büntetőbíróságnak adott válasz; az iráni atomkérdéssel kapcsolatos politika; és az egyre súlyosbodó jordániai válság… Az égető politikai és biztonsági kérdések, melyeket a kormányválság miatt nem tárgyal a politikai-biztonsági kabinet – és az állampolgárok fizetik az árát.

Miközben a politikusok ismét a kormányalakítással vannak elfoglalva, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig Beni Ganz védelmi miniszterrel csatázik, addig hat kül- és biztonságpolitikához kapcsolódó égetően fontos kérdés vár megoldásra – írja a ynet. A miniszterelnök nem hívja össze a kabinetet és a megfelelő fórumokat, így a fontos kérdések megoldatlanok maradnak. A jövő héttől heti három bírósági tárgyalást terveznek az ügyében – ami még több időt fog elvenni Netanjahutól, ha meg kell jelennie a tárgyalásokon. Ezek a napirenden lévő kérdések, melyekre nincsenek válaszok:

A hágai nyomozás

Izraelnek április 9-ig kell megválaszolnia a Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyészének, hogy maga kíván-e nyomozni az Erős szikla hadművelet során elkövetett háborús bűncselekmények gyanúja kapcsán.

Izrael már 30 napos hosszabbítást kapott arra, hogy választ adjon a főügyész megkeresésére, de elméletileg lehetséges lenne kérelmének további elhalasztását kérni a kormányalakítással kapcsolatos tárgyalásokra hivatkozva. Az idő mindenképpen szorít, Izraelnek a lehető leghamarabb döntenie kell a kérdésben.

Oltások átadása más országoknak

Május végén lejár 25 000 Moderna oltás szavatossága, melyek jelenleg Izraelben vannak. Ennek ellenére a kormány már több hete halogat, és nem dönti el, hogy mely országaknak szállítja az oltásokat. Ez egy nagyon fontos politikai lépés.

A múltban a nemzetbiztonsági igazgatóság 45 000 vakcinaadag elosztását kérte mintegy 20 ország számára, ám a lépést a főügyész utaítására 20 000 vakcina elosztása után befagyasztották, mivel a kabinetben nem folytatták le az akcióval kapcsolatos szükséges megbeszéléseket.

Az iráni atomprogram

Bár Izraelnek nem kell újabb súlyos döntéseket hoznia a kérdésben, viszont világos álláspontot és stratégiát kell megfogalmaznia az amerikaiaknak benyújtandó kéréseivel kapcsolatban, különös tekintettel az Egyesült Államokban elhangzott jelentésekre, miszerint Washington az Iránnal szembeni szankciók könnyítését ajánlaná, és cserébe Teherán abbahagyná a 2015-ben a nagyhatalmakkal aláírt nukleáris megállapodás megsértését.

Politikai források szerint Izraelnek most különösen nagyon fontos, hogy világossá tegye az amerikaiak előtt, hol húzódnak a vörös vonalai, mihez kell ragaszkodni, és milyen követelményeket és feltételeket kell előírni az irániak számára, például a folyamatos felügyelet és ellenőrzés területén. Míg Izrael elaludt az őrségben, az irániak – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése szerint – továbbra is a nukleáris bomba előállítása felé tartanak.

Választások a Palesztin Hatóságban

Izraelnek el kell döntenie, hogy engedélyezi-e a palesztinok választását Kelet-Jeruzsálemben és milyen formában: a postahivatalokon keresztül, vagy más módon.

A válság Jordániával

A jordániai vízválság ellenére Izrael elutasító a királyság azon kérésével szemben, hogy Izrael egy ideig növelje meg a békemegállapodások óta rendszeresen átadott vízmennyiséget.

Úgy néz ki, hogy az országok közötti válság új magasságokba szökött, és a Miniszterelnökség részéről nem próbálkoznak a kedélyek megnyugtatásával, hanem éppen ellenkezőleg. Egy ilyen válság robbanással végződhet a szomszédunkkal, ami még sokba kerülhet Izraelnek.

A kínai és orosz oltások elismerése

A Netanjahu és az Egyesült Arab Emírségek koronahercege közötti megállapodás részeként az országok folyosót hoznak létre, amely lehetővé teszi az oltottak számára a két ország meglátogatását. Az Emirátusok azonban a kínai vakcinát is használja, míg az izraeli egészségügyi minisztérium határozottan ellenzi annak elismerését.

Egy ilyen folyosó létrehozásához a korona-kabinetben vagy a politikai-biztonsági kabinetben lefolytatott tárgyalásra van szükség, ahol megvitatják, hogyan lehet olyan szabályokat létrehozni, amelyek lehetővé teszik Abu Dhabiból és Dubaiból érkező turisták és üzletemberek Izraelbe történő bejutását. Attól tartanak, hogy ha Izrael továbbra is késlelteti a döntést, az válsághoz vezethet az emirátusokkal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet