Az EU vezetői a tartós béke megteremtésére szólítottak fel

Az európai uniós intézmények vezetői pénteken kiadott üzeneteikben üdvözölték az Izrael és a Hamasz iszlamista szervezet közötti tűzszünetről szóló bejelentést, és a helyzet megszilárdítására, és a tartós béke megteremtésére szólítottak fel.

Izrael és a palesztin övezetet vezető Hamasz iszlamista szervezet tizenegy napos harci cselekményeket követően csütörtökön állapodott meg tűzszünetről. A felek péntek hajnali 2 órától beszüntették a harcot a Gázai övezet határán. A tűzszünetet Egyiptom felügyeli majd.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében üdvözölte a tűzszünet létrejöttét, és annak tiszteletben tartására, a helyzet hosszú távú stabilizálására szólította fel a feleket.

“Csak politikai megoldás hoz tartós békét és biztonságot mindenki számára” – fogalmazott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: meg kell ragadni a polgárok békéjét és biztonságát szolgáló lehetőséget.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke “jó hírnek” nevezte az Izrael és a Hamasz között létrejött tűzszünetet, amely – szavai szerint – megakadályozza a civilek és gyermekek további szenvedését.

“Most a tartós béke megteremtését kell előmozdítani” – fogalmazott.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményében üdvözölte a tűzszünetet, amely – mint írta – véget vet a Gázai övezetben és környékén elkövetett erőszaknak. Sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok harcaiban elhunytak miatt, és hangsúlyozta: a helyzet már régóta tarthatatlan a Gázai övezetben.

“Csak a politikai megoldás hozz fenntartható békét és véget vet a palesztin-izraeli konfliktusnak” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás politikai perspektívájának helyreállítása továbbra is kiemelkedő fontosságú. Az EU kész támogatni az izraeli és a palesztin hatóságokat ez irányú erőfeszítésekben – húzta alá. Az unió e célból megújítja kapcsolatait a legfontosabb nemzetközi partnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal és a régió más partnereivel, valamint az újjáélesztett közel-keleti kvartettel – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.