Indul a nyár! – 7 nap – 7 koncert

Celine Dion, övé a vasárnap.
Bátorság Világturnéjával éppen a mediterrán kört rója. Róla legalább nem kell sokat írnom. Olyan hang, olyan dalok, olyan személyiség, aki képes a világ bármely városában stadionokat megtölteni. Június 30-án épp a jaffói Bloomfeld Stadiont.

Hétfőre egy etno-triót ajánlok: a Faran Ensemble koncertjét az Inbalban, ami egy néptánc-népzene központ a Susan Delal Center, a kortárs táncművészet otthona mellett. Szimbolikusnak érzem ezt a szomszédságot. Pont a Faran trió bizonyítja, hogy a tradicionális zenei kincs mai megszólaltatói milyen közel állnak a modern zenéhez. Perzsa, arab, zsidó indittatású muzsika. Meditáció és extázis. Repülőszőnyeg és táncosok lábak dobbanása. A sivatag csendje és a keleti városok zaja…

Inbal, Tel-Aviv, június 21. hétfő.

A keddi utazás is a tradicionális zenéből indul, de a Kula Baraka napjaink jazz muzsikájáig repül kompozícióiban. Meytal-Bracha Karni zongorista, Lihi Eshel basszusgitáros, Einat Harel dobos, egy jazz-triónyi női energia. Ehhez még erős zsidó spiritualitás – ahogy magukról írják. Én még hozzátenném: és izgalmas észak-afrikai ritmusvilág. Ezt gazdagítja Roni Iwryn ütőhangszeres, aki az izraeli crossover zene szinte minden jelentős formációjában felbukkan. 

Egy kellemes etno-jazz est a Shablul klubban június 22-én, kedden.

Szerdán már borul is a címben ígért matek, mert két ajánlatom is van. Az első a Funkyard!

Ha felsorolnám az egésznapos fesztivál minden résztvevőjét, az sem szólna akkorát, mint a “nagy bumm”: a Red Hot Chili Peppers! Van-e, ki e nevet nem ismeri? Ráadásul az eredeti felállásban, John Frusciante gitárossal a fedélzeten érkeznek. Húzós rock-funk, fenékrázásra, fejhajigálásra egyaránt alkalmas. A Funkyard fesztiválhagyományt szeretne teremteni ezzel az egésznapos családi eseménnyel, aminek a RHCP csak a koronája lesz a Jarkon Parkban, június 23-án szerdán.

A világ bármely zenei kvízjátékában könnyű kérdés lenne: Izraeli popsztár? Asaf Avidan!

Zenei pályája 2006-ban startolt a rockblues határvidékén, az Asaf Avidan & Mojos nevű zenekarával. Énekhangját ezer közül is megismerni, dinamikája pedig a rock rajongókig vitte a zenéjét. 2012-ben indult szólókarrierje óta lágyabb, poposabb zenét játszik, a korábbi kitörések nélkül, de változatlanul magas színvonalon. A Franciaországban élő énekes ritka madár Izraelben. Aki szereti, vagy szívesen megismerné, ne passzolja el! Szerdán, 23-án lép fel a Barbyban, de aggodalomra semmi ok a RHCP koncerttel való egybeesés miatt, a tel-avivi klubkoncertjét szombaton megismétli majd a Ceasareai Amfiteatrumban.

A csütörtök viszont csajos nap ismét. 

Riff Cohen zenéje a maghrebi frankofon zsidók öröksége. Dalait héberül, arabul, és franciául énekli. A marokkói gnawa zene éppúgy kihallatszik ezekből, mint az észak-afrikai rai. Városi etno, talán az egyik legerősebb Izraelben.

A Gagarin Club többnyire az elektronikus zenéké, most 24-én, csütörtökön Riff Cohen személyében betör oda az eleven zene is.

A szombati “minden napra egy mese” már eleve borul, hiszen Asaf Avidan cesareai nagy koncertje is 26-án, szombaton lesz, ahogy írtam. Ehhez jön még, hogy Eli Degibri szaxofonos 3×3 koncertes maratonja a Beit Hamudinban is ezen a napon kezdődik majd. Feladja nekem a leckét az amerikai jazz élet legmagasabb polcait is megjárt izraeli muzsikus. Forró energia lüktet a kompozícióiban, lendületes szólóin hallani, hogy a jazz sűrűjéből jön. Lírai darabjait személyesség, érzékenység hatja át. Az Eli Degibri Quartet muzsikája a szélsőségek megostromlása nélkül is izgalmas jazz. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz a kilenc nekifutásban két hasonló.

A három set időpontjai:

19:30-20:30
21:00-22:00
22:30-23:30

Ugyanez lesz a menetrend 27-én, vasárnap és 28-án, hétfőn is. A Beit Hamudinban. 

…hogy még a hétnapos ígéretemet se tartsam be!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.