Izrael a Tokiói Olimpián

Az izraeli sportolók csapata a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án. A világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották a 2020-as tokiói nyári olimpiát. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hát elkezdődött! A 2020-as olimpia 2021. július 23-án.

Költői túlzás lenne azt mondani, hogy Izrael olimpiai lázban ég, de azért a sportrajongóknak itt is emelkedik a pulzusa, ha az esélyeket latolgató cikkeket olvassák az izraeli sajtóban. Az idén minden eddiginél több izraeli sportolóért szoríthatnak. A riói olimpia csapatát szinte megduplázta Izrael: az idén 66 sportoló indul 16 sportágban. 

Akkor mi se maradjunk ki az olimpiázásból! Gyorslista az indulókról, reményekről.

Baseball

A létszámnövekedés egyik fő oka a 24 fős baseballcsapat. A világon mindössze hat ország kvalifikálta magát a tornára.

Nagy baseballhagyományú országok, és Izrael. A bejutásunkat a szaksajtó az egykori legendás jamaikai bobcsapat karrierjéhez hasonlítja. 

Hat csapat, az éremesélyünk: 50%!

Judo

Ebben a sportban komolyan kell venni Izraelt!

Baruch Shmailov, Sagi Muki, Tohar Butbul, Peter Paltchik, Or Sasson, vagy a lányaink közül Timna Nelson-Levy, Shira Rishony, Gili Cohen, csupa olyan versenyző, akikre nem csak mi gondolunk esélyesként, de valószínűleg az ellenfeleik is. 

Egyenes kiesés, néhány másodpercnyi küzdelem, bármi elképzelhető. 

A szakvezetők szerint, ha az adott súlycsoport éllovasa a sorsoláskor a másik ágra kerül, akkor akár a döntőig is eljuthat a legtöbb versenyzőnk.

Ritmikus gimnasztika

Ebben a sportban a legkomolyabb az esély arra, hogy a Hatikvát meghallgassuk Tokióban. Linoy Ashram sorra nyerte a sportág világversenyeit. Az izraeli sportsajtó a legteljesebb egyetértésben őt tartja az olimpia top-favoritjának.

Úszás

Izrael 15 úszót küld a tokiói játékokra. Egy szinkronúszó párost, és másik 13 versenyzőt.

Az érem reménye a 17 éves Anastasia Gorbenko, aki 200 méter vegyesen, 100 méter gyorson, 100 méter háton és 100 méter mellen is rajtkőre áll majd a tokiói uszodában.

A másik esély az úszóéremre a 29 éves Jakov Toumarkin, aki két korábbi olimpián – 2016-ban Rióban és 2012-ben Londonban – képviselte már Izraelt.

A 10 km-es nyíltvízi maraton először 2008-ban jelent meg a játékokon. Matan Roditi lesz az első izraeli versenyző, aki rajthoz áll majd ebben a versenyszámban.

Szörf

Nemcsak a 19 éves Anat Lelior debütál Tokióban, maga a sportág az újonc az olimpián. Anat lesz az egyetlen izraeli, aki a tokiói olimpia hullámain lovagolhat az éremig.

Torna

A küldöttség legtapasztaltabb tagja a tornász Alexander Shatilov, aki negyedszer képviseli Izraelt az olimpiákon, de az éremesélyes inkább Artem Dolgopyat.

Atlétika

A kenyai származású Lonah Chemtai Salpeter egy kenyai diplomata babysittereként került Izraelbe. Nemcsak az országgal, de egy izraeli fiúval is szerelembe esett. Összeházasodtak, így lett izraeli állampolgár. A riói olimpián 2016-ban Salpeter sérülés miatt nem tudta teljesíteni a maratoni távot. Most, öt évvel később az atlétanő kiváló formában tért vissza Tokióba. Tavaly éppen itt nyerte meg a japán főváros maratonját.

Jó előjel! 

Marhu Teferi és Selamawit Teferi. Ők az első férj-feleség csapat, amely Izraelt képviseli az olimpián. Etiópiában születtek, és egy edzőtáborban ismerkedtek meg 2012-ben. Néhány évvel később összeházasodtak. Marhu a férfi maratonon indul, Selamawit a nők 5000 és 10 000 méteres versenyein. 

Marhu Teferi és Selamawit Teferi – Fotó: @maru_teferi Instagram fiókja

Triatlon

A triatlonban is “családi válalkozásban” küzdünk majd az éremért. Egy testvérpár, Ran és Shachar Sagiv indul izraeli színekben.

Íjászat

Itt a 22 éves olimpiai újonc Itay Shannyért kell majd szorítanunk.

Lesz még izraeli versenyző taekwondóban, mountain bike-ban, országúti kerékpárban, vitorlázásban, lövészetben, súlyemelésben, tollaslabdában és lovaglásban. 

Az izraeli csapat olimpiai programja itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.