Elfogtak négyet az izraeli börtönből hétfőn megszökött hat rabból

Elfogtak négyet az izraeli börtönből hétfőn hajnalban megszökött hat rabból Názáret és a Tábor-hegy mellett péntek este – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet.

Majdnem öt napos keresés után Názáretben egy rendőrőrjárat elfogott két szökevényt a Gilboa börtönből hétfő hajnalban egy alagúton távozó terroristák közül.

A két kézre került fogoly a 2003 óta életfogytiglani börtönbüntetését töltő 49 éves Jakub Mahmúd Kadri és 39 éves Muhamad Kasszem Arda, akire 2002-ben szintén életfogytiglani büntetést szabtak.  

Néhány órával később a rendőrség terrorizmus elleni különleges egységének (Jamam) tagjai a Tábor-hegy mellett egy arab falu kamionparkolójában találtak rá további két szökött rabra, akik egy teherautó-plató alatt bújtak meg. Az egyik közülük Zakaria Zubeidi, a második intifáda ikonikus alakja. Mindketten életfogytig tartó fegyházbüntetésüket töltötték.

Az Észak-Izraelben található Gilboa börtönből hétfőn megszökött hat rab közül öten az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, hatodik cellatársuk, Zakaria Zubeidi pedig az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja egykori parancsnoka.

Az izraeli biztonsági erők nagy erőkkel keresték az elmúlt napokban a rendkívül veszélyesnek tartott szökevényeket, s letartóztatták számos családtagjukat, közülük ötöt Ciszjordánia északi részén, Dzsenin város környéki falvakban.

Izraelben több börtönben lázongások törtek ki a nemzetbiztonsági okokból elítélt palesztin, úgynevezett biztonsági foglyok körében  a rabszökés után bevezetett szigorítások, más börtönökbe és szárnyakba történő átköltöztetésük miatt.

A hat szökevény közül négyen életfogytiglani elzárásukat töltötték izraeliek elleni halálos támadások miatt, Zakaria Zubeidi ellen még nem folytatták le a büntető eljárást két tucat bűncselekmény, köztük gyilkossági kísérlet miatt, a hatodik foglyot pedig bírósági procedúra nélkül, “adminisztratív fogságban” tartották.

A Gázai övezetben és Ciszjordániában palesztinok gyűltek össze, és hősként ünnepelték a szökött elítélteket. A Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom szóvivője szerint a szökéssel a hat palesztin győzelmet aratott, még akkor is, ha újra elfogták őket, mert „foltot ejtettek az izraeli biztonsági rendszer hírnevén”.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet és Izrael határán péntek este, az övezetből kilőtt rakétákat a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer megsemmisítette. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a szirénák alig néhány órával azt követően szólaltak meg, hogy a hatóságok elfogtak kettőt az izraeli börtönből hétfőn hajnalban megszökött hat palesztin rabból Názáret mellett.

Fotók: Izraeli Rendőrség

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.