Az izraeli kommunikációs minisztérium egyelőre nem adja el a Spacecomot a magyar 4iG-nek, mert a cég szorosan kötődik Orbánhoz

A Spacecom Satellite Communications Amos 17 műholdja

Az izraeli kommunikációs minisztérium halogatja az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom cég eladását a 4iG magyar cégnek, mert a biztonsági aggályok mellett felmerült, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szoros kapcsolatban áll a céggel, írja a Jerusalem Post nyomán a Telex.

Yoaz Hendel (Új Remény) kommunikációs miniszter azért nem írta még alá az üzletet, mert a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. Illetve az ügyet jól ismerő források szerint aggályosnak tartják azt is, hogy a 4iG fő részvényesei szoros kapcsolatban állnak Orbánnal.

Továbbá a Jerusalem Post forrásai szerint ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják, Washington már felszólalt a magyar miniszterelnök szólásszabadság korlátozására irányuló lépései ellen, és nem szeretné, ha Orbán olyan stratégiai-kommunikációs csatornák felett rendelkezne, mint az Amos műholdak. Mindazonáltal a Spacecom engedélye nem zárja ki, hogy külföldi részvényeseknek adják el.

Az izraeli lap idéz egy magyar tisztviselőt, aki tagadta, hogy a magyar kormánynak bármi köze lenne az eladáshoz, mondván, hogy pusztán üzleti ügyletként tekint rá, és nem érdekelt benne.

Magyarországon Hadházy Ákos és Donáth Anna EP-képviselő nemrég közösen jelentették fel a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.