Izrael: “stratégiát váltottunk Iránnal szemben, bármikor és bárhol cselekszünk”

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Jeruzsálem stratégiát váltott Iránnal szemben, s bármikor és bárhol kész cselekedni – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az Iránban az utóbbi hónapokban történt rejtélyes halálesetek sorozata után az izraeli miniszterelnök “fordulópontnak” nevezte az elmúlt évet Iránnal kapcsolatban. “Izrael a polip feje, és nem csak a karja ellen lép fel, ahogyan évtizedek óta tették” – mondta Bennett az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottságában kedd délelőtt.

“Véget értek a védettség napjai, amikor Irán újra és újra ártott Izraelnek, a terrorizmust terjeszti a régióban lévő kirendeltségein keresztül, de maga érintetlen marad. Bárhol és bármikor cselekszünk, és ezentúl ez így fog történni” – tette hozzá a kormányfő.

“Az elmúlt években Irán átlépett egy sor határvonalat, leginkább tavaly áprilisban, körülbelül két hónappal kormányom megalakítása előtt, amikor meghaladta a hatvan százalékos urándúsítási mértéket, minden válaszlépés nélkül. Izrael nem tud, és nem is fog elfogadni ilyen helyzetet” – hangsúlyozta Naftali Bennett.

- Hirdetés -

Bennett felidézte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival annak múlt hét csütörtök-pénteki izraeli villámlátogatásán tartott megbeszélését, amelyen leszögezte, hogy Izrael szükség szerint mindig fenntartja cselekvési szabadságát az iráni nukleáris programmal szemben.

“Azt várjuk a NAÜ kormányzótanácsától, hogy egyértelműen figyelmeztesse a teheráni rezsimet, hogy súlyos árat fog fizetni szembeszegülő nukleáris politikája folytatásáért” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Bennett szavaival egy időben egy magas rangú iráni katonai tisztségviselő azt mondta az iráni Tasnim hírügynökségnek, hogy “Teherán a legfelsőbb vezető utasítására elpusztítja Tel-Avivot és Haifát, ha Izrael hibázik”.

Bennett a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamasz terrorszervezettel kapcsolatos politikájáról is tájékoztatta a bizottságot. “Megtámadtuk ellenségeinket, és nem békülünk meg az erősödésükkel, hanem dolgozunk ellene. Éberek vagyunk, és a védelmi intézményrendszer felkészült a különböző forgatókönyvekre” – közölte erről a kneszetben.

A kormányfő hangsúlyozta a kormány elmúlt évben elért sikereit a szervezett bűnözéssel szemben az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség településein. “A kormány intézkedéseinek haszonélvezője elsősorban az arab társadalom, amely szörnyen szenved a szervezett bűnözéstől, és egyszerű héber nyelven azt mondja nekünk, hogy nem segítenek a nekik nyújtott jelentős költségvetési pénzek, ha gyerekeket lőnek le az utcán” – fogalmazott Bennett.

“A kormány fellépett ez ellen és gondoskodott róluk, és kiemelkedő eredményeket ért el, egy éven belül több tucat százalékkal csökkentette az emberölések, a lövöldözések és a bűnözés arányát a társadalomnak ebben a szegmensében” – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.