Mióta Gabi barátnőm hathatós segítségével sikerült szert tenni potom áron egy valódi, fedeles, hőmérővel ellátott grillsütőre, szinte minden abban készül. Sütöttünk már benne itthon is füstölt marhaszegyet, rendszeresen grilleztünk csirkét, bárányt, marhát, zöldségeket, készült zakuszka is benne, de kenyérfélét még nem sikerült csinálni, és csak nem hagyott nyugodni a gondolat, lehet-e pizzát készíteni a grillen? Mi a pizzasütésnek a lényege? A magas hőmérséklet. Lehet-e extrém magas hőmérsékletet (3-400 Co fokot) csinálni a grillben? Lehet. Mivel ennek a grillnek van egy lecsukható teteje, így bent lehet tartani a magas hőmérsékletet, pont mint egy kemencében.

Némileg különbözik a technika a hagyományos pizzakemencétől, de összesen 4 perc alatt készül a nápolyi stílusú pizza, és ennél sokkal rövidebb idő alatt fogy el. Minimum 1 kg lisztből érdemes a lágy tésztát készíteni.

Pizzatészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 teáskanál porélesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 750 ml víz (vagy amennyit a tészta felvesz, hogy könnyű, laza maradjon)
  • 22 gr só

Robotgépben vagy kézzel alaposan összedolgozom, amíg könnyű, rugalmas, fényes tésztát nem kapok. Egy éjszakán át a hűtőben hagyom pihenni, majd másnap egyforma, ökölnyi gombócokra osztom, és további 2 órát hagyom szobahőmérsékleten kelni. Ha azonnal akarom használni, szobahőmérsékleten kiolajozott, lefedett tálban legalább 2 órát állni hagyom, majd darabokra szedve sütés előtt még 1-1,5 órát kelesztem.

Közben begyújtom a grillt, amíg leégett és tökéletes parazsat kapunk, pont megkel a tészta. Szigorúan kézzel kb. 15 cm átmérőjű szabálytalan körökké húzogatom a tésztát – nem szabad nyújtani, mert kipréseli belőle az ember a levegőt, és tömör lesz a tészta –, egyik oldalát meglocsolom olívaolajjal, és az olajos felével lefelé a grillrácsa teszem, a grillt befedem és 2 perc múlva, amikor a tetején kis hólyagok nőttek, egy grill-lapát segítségével kiszedem.

A még sületlen oldalát is meglocsolom olívaolajjal, a sült oldalt megkenem pizzaszósszal, meghintem sajttal és az olívaolajos felével visszateszem a grillre, majd lefedve újabb 2 percig sütöm.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.