Izrael szavaz, ötödször is – percről-percre

Választócédulák a Kneszet-választásokon Izraelben – Fotó: Shutterstock
Választócédulák a Kneszet-választásokon Izraelben – Fotó: Shutterstock

(MTI) Az exit pollok szerint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött Izraelben a 3,5 éven belül ötödször tartott parlamenti választás – jelentették a helyi televíziók kedden.

A Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, a parlamenti ellenzék vezetőjét támogató jobboldali-vallásos tömb várhatóan együtt 61 vagy 62 mandátumot szerez a 120 tagú kneszetben, és több honatyát küldhet a következő izraeli parlamentbe, mint a vele szemben álló pártok. Teljes cikk >>


A három nagy tévécsatorna által közvetített 10 órai exit pollok szerint: Netanjahu blokkja 61-62 mandátumos többséget szerzett. Szmotrics és Ben-Gvir 14-15 mandátummal, Merec, Izrael a Hazánk, Chadas-Taal és Raam 4-5 mandátummal végzett. 

Likud (Netanjahu): 30-31
Van Jövő (Lapid): 22-24
Vallásos Cionizmus (Ben-Gvir-Szmotrics): 14-15
Nemzeti Tábor (Ganc): 11-13
Sasz (Deri): 10
Tóra Zsidósága: 7
Munkapárt (Michaeli): 5-6
Raam (Abbasz): 5
Merec (Galon): 4-5
Izrael a Hazánk (Liberman): 4-5
Chadas-Taal (Odeh-Tibi): 4

A harmadik arab párt, a Balad közel van a bejutáshoz.
Végleges eredmények csütörtök este, vagy vasárnap várhatók.


Szavazni kell! És hogy miért? Mert nincs más választásunk. Elmondja az utca embere:

Lior (49): Ben-Gvir miatt. Bibit tisztelem, sokat tett az országért, de nem tudom és nem is akarom lenyelni Ben-Gvirt. Túlságosan jobbra ment Bibi, radikalizálódott és túl sok hidat égetett fel. Remélem, lejön a magas fáról, és elég bölcs lesz ahhoz, hogy belássa: a nép nem „teljes jobboldalt”, hanem mérsékelt jobbközép koalíciót akar. Hajrá Ganz! Hozzon nekünk jobbközép kormányt! Teljes cikk >>


Délután is rendkívül magas részvételi arányt, 47,5 százalékot mértek a keddi izraeli parlamenti választásokon.

Az Izraeli Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy délután négyig 3 224 035 ember élt állampolgári jogával. Ilyen magas részvételre legutóbb 1999-ban volt példa, akkor 51,8 százalékot mértek. Az előző, tavaly tavaszi választásokon ez az arány 42,3 százalék volt.

Délig 28,4 százalékos részvételi arányt mértek.

Noha az országos részvételi arány rendkívül magas, az ország lakosságának ötödét kitevő arab közösség jóval csekélyebb arányban látogatott el a választóhelyiségekhez. A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértő központja szerint délután kettőig az arab lakosságnak mindössze 17 százaléka voksolt, miközben a országos arány kettőig 38,9 százalék volt. Izraelben három és fél éven belül már ötödször rendeznek parlamenti választásokat kedden, melyek előtt a közvélemény-kutatások szoros eredményt jósoltak, valamint a Netanjahut támogató, és az ellene felsorakozott pártok közötti patthelyzet fennmaradását. (MTI)


Az arab pártok a szavazók számának növekedését észlelik, de úgy vélik, hogy ez nem lesz elég.

A Chadas és a Raam pártok központjában olyan adatokkal rendelkeznek, amelyek szerint az arab közvélemény 14:00 óráig nagyobb arányban szavazott, mint a korábbi választásokon. A pártok azonban attól tartanak, hogy az országos szavazati arány növekedése azt jelenti, hogy nem lépik át a bejutási küszöböt.

Ajman Odeh, a Chadas párt vezetője egy haifai negyedben szólítja fel az lakosságot a választáson való részvételre, különösen az országos szavazati arány fényében. “Tudom, hogy vannak, akik gúnyolódnak, de ez segít, minden városnegyedet és minden házat elérünk, mert ez az otthonért való küzdelem.” Eközben Haifán az arabok szavazati aránya továbbra is alacsony.


Netanjahu megint hazudik. A Likud elnöke, Benjamin Netanjahu ma (kedden) Twitter-fiókjában azt állította, hogy a párt fellegváraiban alacsony a választói részvétel, és olyan fényképeket csatolt hozzá, amelyeket már a 2019-es választásokon is publikált. Az egyik képen egy üres szavazóhelyiség látható a következő felirattal: “Likudos urna Holonban”, a másik képen pedig egy emberekkel teli szavazóhelyiség látható, amelyen a “Baloldali urna Tel-Avivban” felirat látható.


A vezető politikusok már szinte mind leadták szavazataikat. Jair Lapid miniszterelnök először meglátogatta édesapja, Tomi Lapid sírját, majd Tel-Aviv északi, Ramat Aviv nevű negyedében voksolt. “Ezen a választáson a jövő és a múlt között kell dönteni. Menjenek szavazni gyermekeink és országunk jövőjéért” – szólította föl a választásra a lakosságot Lapid. Teljes cikk >>


A délután 4 órai adatok alapján is rekordszámú a részvételi arány: 47.5%.

Délután 2-ig 38.9%-os volt a részvételi arány. Ez növekedést jelent a 2021-es választásokhoz képest, amikor a választói részvétel 14:00 óráig 34.6% volt. A választói részvétel ebben az órában utoljára az 1999-es választásokon volt magasabb.

_________

Naftali Bennett volt miniszterelnök felszólította az ország minden állampolgárát, hogy szavazzon a választásokon. “Ez nagy kiváltság – mondta –, több mint egy évtizedes politikában töltött korszak után most először nézem kívülről a dolgokat. Azt akarom mondani minden izraeli állampolgárnak: Mindannyian egy tábor része vagyunk – mi vagyunk Izrael népe. Este 10 órától magunk mögött hagyjuk a jelszavakat és a gyűlöletet, nekilátunk a szakadások begyógyításának, és Isten segedelmével újra összekapcsoljuk mindannyiunkat egy nagy és széles kormánnyal – az egység kormányával.”


Arie Deri, a keleti vallásos Sasz párt vezére is szavazott Jeruzsálemben, ő azt mondta, hogy Izrael zsidó jellegéért folyik a harc, mert az arabok sok pénz befektetésével azt akarják, hogy ne legyen itt zsidó állam. Ezzel szemben “nekünk nincs pénzünk, nincsenek eszközeink” – mondta. “A mostani választási forduló abban különbözik az előzőktől, hogy szigorúbb, egyértelműbb. Nincsenek többé csalók, akik jobbról elveszik a szavazatokat, és áthelyezik a baloldalra”. (Anno egy korábbi fordulóban rögtön a választások után a baloldali Munkapárttal bejutott Orly Levy-Abuksis átült a Likudhoz, és az előző kormány is a koalíciós, a Netanjahu tömbhöz soha nem csatlakozott, hanem magát középen elhelyező Jamina párt képviselőinek Likud pártba csábítása miatt bukott meg, vagyis éppen fordítva, a jobboldal helyezi át a szavazatokat – a szerk.)


Jair Lapid kormányfő Ramat Avivban, Tel-Aviv északi városrészében szavazott. Ezúttal a múlt és a jövő között kell dönteni – mondta. Lapid először édesapja, Tomi Lapid sírjánál tett látogatást. “Apám egész életében azt mondta nekem: „Ne feledd, hogy a legnagyobb csoda, ami velünk megtörtént az az, hogy a zsidóknak saját országuk van. Reggel (a sírjánál) megígértem neki, hogy továbbra is keményen megdolgozunk azért, hogy ennek a csodának biztos jövője legyen.”


A telepesek nemzeti-jobboldali pártja történelmi győzelmet arathat a választásokon. Nemcsak kétszámjegyű, hanem akár 14-15 képviselős csoportot is a kneszetbe küldhet várhatóan a Netanjahu összeboronálta frigy Becalel Szmotrics és Itamar Ben-Gvir között. A kahanista Ben-Gvir eddig politikai karanténban volt, soha nem tudta elérni a választási küszöböt, de Benjamin Netanjahu legitimálta a szobája falán korábban Baruch Goldstein, a hebroni tömeggyilkos képét őrző szélsőséges, kahanista politikust.


Ajelet Saked bejelentette, hogy nem lép vissza, noha semmi esélye sincs a 3,25 százalékos választási küszöb elérésére. Hétfőn azt mondta, hogy indulása nem feltétlenül árt a jobboldali tábornak: “A választásunk stratégiai, a választások után meg fogják érteni, miért.” A magyarázat: visszavonulása otthon tartana körülbelül 20-25 ezer olyan szavazót, akik még mindig ragaszkodnak a Zsidó Otthonhoz. Ha kivonnák őket a választók közül, akkor csökkenne az egy mandátumhoz szükséges voksok száma, ami a Netanjahu-ellenes oldalt erősítené. Csak egy szereplő, Netanjahu tudja, hogyan kell ilyen számításokat végezni. Ez is azt bizonyítja, hogy ő irányítja Sakedet, aki “hasznos idióta”, figura a sakktábláján, amit el lehet dobni, ha már fölösleges – jelentette a Haarec.


Reggel 7-kor megnyílt a 12 495 szavazóhelyiség nagy többsége.

Szerinted ki lesz a következő izraeli kormányfő?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.