Izraeli értelmiségiek: Ne fogadjátok Netanjahut!

Etgar Keret író egy tüntetésen: Eddig könyveket írtam, most tüntetőtáblákat írok.

Közel ezer neves izraeli értelmiségi nyílt levélben az Egyesült Királyság és Németország Izraeli nagykövetéhez fordult, azt kérték tőlük, hogy mondják le Netanjahu miniszterelnöki látogatását országaikban.

Az izraeli kultúra nagyjai arra szólították fel kedden ezt a két országot, ahová Netanjahu a következő hétvégi utazásait tervezi, hogy a kormány igazságügyi rendszert átalakító törvényei miatt ne fogadják a kormány fejét.

Az aláírók közül David Grossman világhírű író a legismertebb, de köztük van az Izrael-díjas Nurit Zarchi és a Szapir-díjas Ilana Bernstein is.

A híres tudósok, írók, művészek azt írták levelükben, hogy Izrael rettenetes válsággal küzd, mert szerintük a kormány vallási diktatúrává próbálja alakítani az eddigi virágzó demokráciát.

Netanjahu anticionista, fundamentlista és messianisztikus okokból elhivatott szervezetekkel, és mellettük törvény előtt korábban elítélt zsidó terroristákkal állt össze a diktatúra megteremtésére, s mindezt azért, mert meg akarja úszni a korrupciós perét.

Az értelmiségiek szerint ezek a diktatórikus tervek minden izraelit megcéloznak, köztük a művészeket is, akiknek korlátozzák majd az alkotói szabadáságát. A kneszetben zajló törvénykezéssel átpolitizálják majd a rendfenntartó szerveket az új államhatalom polgárokra kényszerítése érdekében.

Ezért azt kérték Londontól és Berlintől, hogy segítsenek a demokratikus Izraelnek, mert most minden eddiginél nagyobb szüksége van támogatásukra, s mondják le a tervbe vett Netanjahu látogatásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.