Halálos áldozatot követelt palesztinok és izraeli katonák összecsapása

Meghalt egy palesztin Nabluszban, Ciszjordánia északi részén az izraeli katonákkal kialakult éjszakai tűzharcban – jelentette a helyi média csütörtökön.

Palesztin jelentések szerint a húszéves Kalil Jahíjja Al-Anis vesztette életét éjjel, amikor összecsapás tört ki az izraeli hadsereg egységével, amely Oszama Tavil terrorista házának lerombolására hatolt be Nabluszba. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja bejelentette, hogy Al-Anis hozzájuk tartozott, és a Twitteren meg is emlékezett róla.

A halálos áldozat mellett több palesztin megsebesült az összeütközésben.

Oszama Tavil fegyverével részt vett az Ido Baruch izraeli őrmester halálát okozó lövöldözésben tavaly októberben. A házrombolás során palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a katonákra, és megrongáltak több katonai járművet. Többen robbanószerkezeteket és Molotov-koktélokat dobáltak, valamint petárdákat hajítottak az izraeli egységre a hadsereg jelentése szerint. 

Izrael elrettentő politikája részeként rendre lerombolja a halálos terrortámadások végrehajtásával vádolt palesztinok otthonait. Az emberi jogi aktivisták ezt a gyakorlatot igazságtalan kollektív büntetésként elítélik, s hatékonyságáról az izraeli biztonsági intézményrendszeren belül is heves vita folyik.

Január óta az ismét kiújult izraeli-palesztin konfliktusban már legalább 120 palesztin veszítette életét a hadsereggel történt összecsapásokban vagy merényletekben. Ugyanebben az időszakban 20 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben, többen súlyosan megsérültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.