A jazztől keletre

Jeruzsálemi Jazzfesztivál 2023

Shay Hazan Quintet – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Azt hittem a Jeruzsálemi Jazzfesztiválról, hogy egy patinás régi intézmény, de most olvasom, hogy még csak nyolc éves. 

Fejlődik, alakul és csak egy hagyományához hű: idén is a Jeruzsálemi Művészeti Múzeum ad otthont majd a háromnapos rendezvény 20 koncertjének.

Sohasem voltam vaskalapos, aki a műfajokat kemény kontúrok között képzeli el. El kell fogadnom tehát a Jeruzsálemi Jazzfesztivál művészeti vezetőjének trombitás Avishai Cohennek a szerkesztő elvét: jazz minden, ami a jazzel érintkezik. Ahol a kíváncsiság keresi, ott vannak a határai.

Én örülök, hogy az etno zenék felé tágul idén a fesztivál…

De nagyon előre szaladtam. 

Kicsit tallózok inkább a fellépők között.

>>

Ha az afrikai törzsi zene és a blues a jazz gyökere, akkor Boubacar Traoré a legjazzebb a három nap fellépői között. Dalai bluesok, de a nyugat-afrikai törzsi dallamvilágból is táplálkoznak. 

A 81 éves gitáros-énekes Boubacar Traoré Maliból érkezik, elöszőr jár Izraelben és nagyon meg kell becsülni ezt a kivételes alkalmat, hogy élőben hallhatjuk az afrikai blues legnagyobb mesterét.

június 27. kedd 21.15

>>

De a marokkói vendégeket sem hagynám ki semmiképp. A Tarwa N-Tiniri zenéje a berber törzsi hagyományok és a gnawa találkozása az elektromos gitáros sivatagi blues-zal.

junius 27. kedd 22.15

A másik afrikai vendég Momi Maiga szenegáli. A 22 húros nyugat-afrikai hárfa, a kora virtuóza és varázslatos hangú énekes. Spanyolországban él és ez hallatszik a muzsikáján is, a flamenco és a klasszikus hangszerek érdekes dialógusban vannak a mandinka törzsi dalokkal, és néha a jazz is átüt az afrikai ritmusokon.

június 28. szerda 21.00

június 29. csütörtök 22.00

Aki pedig igazi flamenco-ra, virtuóz gitározásra, andaluz lírára és temperamentumra vágyik annak a fesztivál sevillai vendégét ajánlom: Rafael Riquenit.

június 28. szerda 22.00

június 29. csütörtök 20.00

A bolgár Eva Quartet négy női énekhang. Nekünk, balkániaknak ismerős ez a gyönyörű polifónia, a folklór és görögkeleti liturgikus dalok. 

Sok jazzmuzsikus lemezén működtek közre, de ők biztosan határsértők egy jazzfesztiválon. Hál’ Istennek!

június 28. szerda 20.00

június 29. csütörtök 19.00

Az Oliphantre trió három muzsikus, két országból. Zenéjük is minimum kétlaki, a hip-hop funk és a szabad, játékos improvizációk dinamikus keveredése.

A francia Leïla Martial a spoken wordtől a soulig cikázik énekével, huncut humorral, és ebben nagyon jó partner a két olasz muzsikus: 

Francesco Diodati – gitár
Stefano Tamborrino – dob

június 28. szerda 19.00

június 29. csütörtök 21.00

Idáig kibírtam legezés nélkül, de most muszáj:

A fesztivál legnagyobb neve a trombitás Dave Douglas (USA). A szokásos dicsőséglistát átugorva tartsunk ott, hogy a modern jazz egyik legkreatívabb muzsikusa. John Zorn Massada projektjeiben hallottam, de nem csak az avangarde jazzhez köthető Dave Douglas neve. Saját zenekaraiban minden stílus felbukkan a swingtől a freeig, a rocktól a népzenékig. Izraeli muzsikusokkal lép majd fel Jeruzsálemben, az Alon Farber’s Hagiga vendégeként.

Talán a mindenevő kreativitás hozta őket össze, meghalljuk!

június 27. kedd 19.00

június 29. csütörtök 19.30

Dave Douglas – trombita

És a Hagiga Sextet

Alon Farber – szoprán és altszaxofon

Yonatan Cohen – tenorszaxofon, fuvola és klarinét

Oded Meir – harsona

Katya Toobool – zongora

Assaf Hakimi – bőgő, basszusgitár

Roy Oliel – dob

Egy-egy klip a vendégtől és a házigazdától:

A végére hagytam a hazai projekteket. Azért használom ezt a szót, mert úgy tűnik, minden izraeli formáció valami speciális koncerttel készül a jeruzsálemi jazz eseményre.

A fesztivál zeneigazgatója, Avishai Cohen például Big Vicious zenekarát egy szólistával egészíti ki: Ester Radaval. 

Az izraeli-etióp énekesnő a jazzrocktól, a soulig, az afrobeattől a klasszikus jazzig mindent énekelt már, Avishai Cohen bandája is sokszor látott már vendégül énekeseket: borítékolható a fergeteges együttműködés.

Közös klip híján jöjjön a Big Vicious.

június 27. kedd 20.15

Shay Hazan bőgős a freejazz formációk kedvelt muzsikusa volt. A Shay Hazan Quintet is ebből a szegmensből startolt, aztán egy éles kanyarral az afrobeat, az etnojazz felé vették az irányt. A sikerek tovább nyitották Shay Hazan zenekarának spektrumát. 

A Jeruzsálemi Jazzfesztiválon a hip hop, a soul és az etiobeat műfajból hívtak vendégeket: 

Szinte a teljes Lucille Crew ott lesz velük a színpadon, és a legnépszerűbb izraeli etióp énekes, Gili Yalo is.

június 29. csütörtök 22.00

Két koncert – vagy inkább oratórium – is lesz a beatnik világ emlékezetével. Versekkel és a korszak muzsikáival, Uzi Ramirezzel, Karolinával, Gal De Pazzal, de nem fért ide az ajánlóba minden koncert, sőt a performenszek, vizuális, tánc és egyéb kísérő programok, a zeneakadémia növendékeinek koncertjei és a DJ-k sem, de itt mindent megtaláltok.

A helyszín végig a Jeruzsálemi Izrael Múzeum, ott találkozunk!

Június 27-28-29

Kedd-szerda-csütörtök

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.