Megadták a legújabb biztonsági engedélyt – ezért úgy tűnik, hogy a villamos már ebben a hónapban megnyílik a nagyközönség számára. A piros vonal Petah Tikvát és Bat Jamot köti össze, és Tel-Aviv állomásain halad át.

A gus-dani villamos (light rail – könnyű vasút, rakevet kala – רכבת קלה) piros vonala megkapta az összes biztonsági jóváhagyást a nemzetközi ellenőrző társaságoktól. Az engedély kézhezvétele után úgy tűnik, hogy – ha nem merül fel újabb probléma – ebben hónapban megnyílik a villamos. A hivatalos nyitás időpontját a Közlekedési Minisztérium határozza meg. A legfrissebb biztonsági tanúsítvány egy nemzetközi dokumentum, amely nélkül nem indítható el tömegközlekedés.

A piros vonal

A villamos piros vonala, amelynek – részben föld alatt vezető – útvonala Petah Tikvától Tel-Avivon át Bat Jamig tart, jelentős késéssel nyílik meg. A vonalnak már 2021 novemberében indulnia kellett volna. Először egy évvel, 2022 novemberére tolták el az indulást, majd 2023 márciusára halasztották, aztán nem hivatalos becslések május végéről beszéltek. Most, hogy megkaptuk a német ellenőrző társaságok engedélyeit, úgy tűnik, hogy nincs veszély az utasokra nézve, és nincs ok a nyitást ismét elhalasztani.

A piros vonal Allenby állomása. A jelzőrendszer már stabil – Fotó: Omer Carmon

A vonal viszonylag ritka járatindulással fog megnyílni: hatpercenként egy szerelvénnyel, a tervezett hárompercenkénti indulás helyett. Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a villamosnak a közlekedési lámpáknál kell várakoznia, amíg az autók és a gyalogosok átkelnek. A villamos rendszerei azonban várhatóan javulni fognak a vonal üzemelése során, ahogy az a villamosoknál világszerte megszokott, bár ez a folyamat néha egy évnél is tovább tart.

A villamos piros vonalának próbajáratai során felmerült egyik probléma a jelzőrendszer működése volt, amely a villamos és a pálya közötti kommunikációt használja fel a forgalomirányítás érdekében. A Gus Dan-ban található rendszer technológiailag összetett, a világ egyik legfejlettebbjének számít, érzékenységi küszöbe pedig magas – ami leállásokhoz vezetett a tesztutak során. Előfordult, hogy az esetlegesen fellépő meghibásodások – még ha kisebbek is – figyelmeztető riasztásokat, esetenként a villamos leállását is okozták. A projekt illetékesei szerint azonban a jelzőrendszer egy ideje stabil.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.