Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma a hadsereg dzsenini hadműveletében

Kilencre emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli hadsereg nagyszabású, a ciszjordániai Dzseninben hétfő reggel megkezdett terrorellenes hadműveletében – jelentette hétfőn a helyi média a Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának adatait idézve.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – hivatalának közlése szerint – helyzetértékelő megbeszélést tartott hétfő délelőtt a dzsenini katonai fejleményekről. A katonai vezetők tájékoztatták a hadművelet alakulásáról, a hírszerzés legfrissebb jelentéseiről és a további lehetséges lépésekről.

Joav Galant védelmi miniszter a helyi médiát tájékoztatva a katonai rádió jelentése szerint azt mondta, hogy a tervek szerint haladnak a dzsenini katonai lépések.

Délelőtt az izraeli csapatok felrobbantottak egy fegyverraktárat az izraeli katonai erőkkel körülvett dzsenini menekülttáborban, s a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerint több mint tíz légicsapást hajtottak végre palesztin fegyveresekre. A menekülttáborba több száz izraeli katona nyomult be. A dzsenini al-Anszar mecsetnél is tűzharc bontakozott ki palesztin fegyveresek és izraeli katonák között.

Az összecsapásokban egy izraeli katona is megsebesült, palesztin oldalról pedig huszonhét sebesültről számoltak be, köztük hét súlyosról. A halálos áldozatok életkora 16-23 év között van. Több mint húsz palesztint letartóztattak terrorszervezetben tevékenykedés vádjával.

A Hadas-Tal nevű, főként arabok vezette és támogatta izraeli párt közleményben ítélte el a hadműveletet. Közölték, hogy szerintük a nagyobb erő alkalmazása nem fogja megoldani Izrael ciszjordániai problémáit, s sok palesztin az életével fizet ezekért az erőfeszítésekért. “Az egyetlen megoldás a palesztin nép megszállásának és ellenőrzésének megszüntetése” – hangsúlyozták.

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke sürgős értekezlet összehívását szorgalmazta a palesztin vezetők számára a Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint. A hatóság Jordánia kormányzatával is tárgyalásokat kezdett, miután Ammán elítélte az “izraeli agressziót”, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a hadművelet leállítására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.