Izraeli katonák lelőttek egy palesztin merénylőt Ciszjordániában

Kézigránáttal és lőfegyverrel izraeli katonákra támadt hétfőn Ciszjordániában egy palesztin férfi, a katonák lelőtték – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

A katonák Neve Cuf telepesfalu közelében feltartóztattak egy rendszámtábla nélküli autót, amelynek a vezetője kiszállt, majd kézigránátot dobott a katonák felé, és lőfegyveréből tüzet nyitott rájuk. Ekkor lőtték le a később Bilal Kedah néven azonosított, 33 éves palesztint, aki a Ramallah melletti Sukba falu lakója volt. Az incidensben a katonáknak nem esett baja.

A palesztin média jelentése szerint a merénylő holttestét Izrael egyelőre nem adta át a palesztinoknak. A bádogos foglalkozású Kedah vasárnap azt írta a Facebookon: “Istenem, add, hogy jóra forduljon a sorsunk!”

A telepesfalu önkormányzati vezetőjének közlése szerint a merénylő robbanószerkezettel és házilag készített puskával felszerelkezve próbált meg kárt tenni katonákban és civilekben, és megölésével megakadályoztak egy terrorakciót.

Az elmúlt másfél évben nagyon feszültté vált a viszony az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában, az év eleje óta történt izraeli és a ciszjordániai palesztin támadásokban 25-en meghaltak. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lap szerint ez idő alatt 151 ciszjordániai palesztin vesztette életét – többségük az izraeli biztonságiakkal kitört fegyveres összecsapásokban vagy terrortámadásokban, de néhányan közülük civilek voltak, mások pedig tisztázatlan körülmények között haltak meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.