A Moszad volt főnöke: Izrael apartheid rendszert kényszerít a palesztinokra Ciszjordániában

Pardo Netanjahuval 2018-ban. Elmondása szerint mandátuma alatt többször is figyelmeztette Netanjahut, hogy a palesztin-kérdés veszélyesebb az iráni fenyegetésnél. – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

A külföldi hírszerzés korábbi vezetője nyíltan bírálja Benjamin Netanjahu kormányfőt, s arra figyelmezteti Izraelt, hogy egzisztenciális veszély fenyegeti, ha nem dönt az Izraelt a palesztinoktól elkülönítő határokról. Tamir Pardo az AP-nek adott interjújában a Dél-Afrikában 1994-ben megszűnt apartheid rendszerhez, a faji alapon történő megkülönböztetéshez hasonlította az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken, vagyis a Ciszjordániában zajló, a palesztinokra vonatkozó izraeli bánásmódot.

Számos jogvédő csoport és a palesztinok azzal vádolják Izrael Ciszjordániában 56 éve bevezetett katonai uralmát, hogy apartheid rendszerré formálódik, mely szerintük másodosztályú státuszt biztosít a palesztinoknak, és célja a zsidó hegemónia fenntartása a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis Nagy-Izraelben.

„Ez egy apartheid állam” – mondta Pardo. “Ahol két embert két jogrendszer alapján ítélnek meg, az apartheid állam” – tette hozzá. Pardo 2011 és 2016 között állt a Moszad élén, és szerinte az ország legsürgetőbb problémája a palesztinok, amely fontosabb Irán nukleáris programjánál. Netanjahu miniszterelnök szerint Irán az egzisztenciális fenyegetés.

Pardo elmondta, hogy a Moszad főnökeként többször figyelmeztette Netanjahut, hogy döntenie kell Izrael határairól, különben a zsidók államának pusztulását kockáztatja. Pardo idén nyíltan kritizálta Netanjahut és kormányát az igazságszolgáltatási rendszer átalakításának lépéseiért, melyek révén szerinte Izrael diktatúrává válhatna.

Az apartheid 1948-tól 1994-ig hirdette a fehérek felsőbbrendűségét Dél-Afrikában, ahol a faji elkülönítésen alapuló rendszer működött. A Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútuma szerint az apartheid „egy faji csoport szisztematikus elnyomásának és uralmának intézményesített rezsime bármely más faji csoport felett”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.