A Gázai háború nyolcadik napja – Percről percre

Folytatódik a “Vaskardok” nevű Gázai háború. Tegnap este az IDF megtalálta a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütések során több eltűnt izraeli holttestét. Izrael 24 órát adott egymillió palesztinnak, hogy elhagyja Gáza északi részét, utána az izraeli hadsereg vélhetően behatol a területre. Mintegy 1300-an haltak meg Izraelben a háború kitörése óta. 16 palesztint öltek meg tegnap Ciszjordániában az IDF-el folytatott összecsapásokban.

A mai frissítések véget értek. A következő nap eseményei itt >>

IDF: A hadsereg alagútból kibújó terroristákat támadott a Gázai övezetben

00:07 Az IDF szóvivője éjfélkor közölte, hogy a Hamasz fegyvereseit látták kibújni egy gázai alagútból. A hadsereg bejelentése szerint az IDF repülőgépei megölték a terroristákat és lerombolták az alagutat. Azt is közölték, hogy a hadsereg a Gázai övezetben tovább támadott, főleg Jabaliya, Zeytun, Al-Forkan és Beit Hanoun környékén.

Az iráni külügyminiszter Katarban találkozott a Hamasz politikai hivatalának vezetőjével

00:03 Irán külügyminisztere, Hossein Amir-Abdollahian Katarban találkozott a Hamasz politikai irodájának vezetőjével, Iszmail Hanijével. Az iráni külügyminiszter a mai napon Bejrútban találkozott az Iszlám Dzsihád főtitkárával, Ziad Anchala-val és a Hamasz politikai irodájának helyettes vezetőjével, Saleh al-Arourival.

00:00 A szíriai állami televízió bejelentette, hogy megtámadták az aleppói repülőteret, és a támadást Izraelnek tulajdonította.

Gal Hirsch: “Az elraboltak és eltűntek minden családját megkeressük. Gondoskodni fogok arról, hogy a miniszterelnök találkozzon velük”

Az elraboltak családjainak képviselői egy sajtótájékoztatón, ma – Fotó: Itai Ron

23:28 Az elhurcoltak és eltűnt személyek ügyének kezeléséért felelős személy, Gal Hirsch ma este tájékoztatót tartott újságíróknak, amelyen nagyon kevés aktuális információval szolgált a Gázai övezetben fogva tartott izraeliek sorsáról. “Eddig 126 családot értesítettünk arról, hogy van információnk arról, hogy szeretteiket az ellenség fogva tartja. Embereim minden családhoz eljutnak. Mindannyiukkal találkozni fogok. Kérjük, legyen türelemmel, ez időbe telik” – mondta.

Hirsch megjegyezte, hogy az elraboltakról és eltűntekről helyzetkép összeállítása nagyon nehéz erőfeszítés, mert a harc még mindig tart. Nem részletezte a hírszerzési erőfeszítéseket, de megjegyezte, hogy ő és emberei széles körű diplomáciai erőfeszítéseket tesznek. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott a Moszad korábbi vezetőjének, Yossi Cohennek. Nem volt hajlandó pontosítani, hogy vannak-e elraboltak vagy eltűnt személyek az arab társadalomból.

Az Egészségügyi Minisztérium Gázában: Körülbelül 300 embert halt meg a harcokban a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán

23:25 A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napban mintegy 300 embert öltek meg a Gázai övezetben. A közlemény szerint ez a háború kezdete óta a legtöbb halott egy nap alatt. Összesen 2228-an haltak meg és 8744-en sérültek meg – közölték.

Gáza, ma – Fotó: Aris Messinis / AFP

Joe Biden amerikai elnök beszélt Netanjahuval és Abbaszsal

23:24 Joe Biden amerikai elnök beszélt Netanjahu miniszterelnökkel, valamint Mahmud Abbasz palesztin elnökkel. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Netanjahu “köszönetet mondott az elnöknek az Egyesült Államok nagyszabású és gyors biztonsági és hírszerzési segítségéért”.

Abbasz irodája kijelentette, hogy az elnökkel folytatott beszélgetése során “hangsúlyozta a Gázai övezet felé vezető humanitárius folyosók megnyitásának, valamint a humanitárius segítségnyújtás és az egészségügyi felszerelések, és a víz- és áramellátás bevezetésének fontosságát”. Azt is közölték, hogy Abbasz “a telepesek palesztin nép elleni agressziójának és az Al-Aksza mecset zsidók általi látogatásának megszüntetésére szólított fel”, amelyek szerinte “hozzájárulnak az eszkaláció fokozásához”. Hozzátette, hogy “mindkét oldalon elutasítja a polgári lakosságot ért károkat, és mindkét oldalon felszólít a foglyok és túszok szabadon bocsátására”.

22:35 Az IDF Szíriában támadott, válaszul a Golán és Felső-Galilea irányába indított kilövésekre.

A légierő bombázása Dél-Libanonban, ma – Fotó: Bilal Hussein / AP

22:16 Kizárták a terroristák beszivárgásának lehetőségét Zikim és Karmia térségében.

22:05 Légiriadó volt Felső-Galileában és a Golán-fennsík déli részén.

21:54 Attól tartanak, hogy terroristák hatoltak be Zikim és Karmia térségében.

21:52 A rendőrség feloszlatta a Barkat miniszter háza előtt rendezett, a halottak nevét felolvasó gyűlést.

Liberman: Nem csatlakozom a szükségkormányhoz

21:35 Liberman Netanjahu felkérésére: Támogatunk és továbbra is támogatni fogunk minden kormányzati intézkedést, amelynek célja a Hamasz és a Hamasz vezetőinek felszámolása. Készen állok csatlakozni a hadikabinethez, hogy a lehető leggyorsabb legyen a győzelem. Viszont nem érdekem, hogy a kormány 38. számú minisztere legyek, és fügefalevélként szolgáljak.

21:25 Légiriadók aktiválódtak Asdodban, Askelonban, Szderotban, a Lachis Regionális Tanács településein és az ország központi városaiban. Rakétabecsapódások voltak Askelonban és Bat Yamban, nincsenek áldozatok.

20:41 Az izraeli hadsereg támadta a Hezbollah libanoni katonai infrastruktúráját válaszul az Izrael felé indított támadásokra.

20:26 Netanjahu felkérte Avigdor Libermant, hogy haladéktalanul csatlakozzon a biztonságpolitikai kabinethez, és frakciója nevében csatoljon egy további minisztert a kormányhoz. Liberman pozitív választ adott.

20:11 Kish oktatásügyi miniszter: Azok a területek, amelyeket a Polgárvédelmi Parancsnokság alacsony fenyegetettségi szinten határoz meg, „vészhelyzeti rutin” formátumban visszatérhetnek a tanításhoz.

Felkavaró videót tettek közzé a Hamasz terroristái, mintha azt akarnák bizonygatni, hogy nem ölnek meg minden csecsemőt

19:55 A felvétellel mintha azt próbálták demonstrálni, hogy milyen jól bánnak a túszként elhurcolt izraeli gyerekekkel, miközben valójában egész családokat mészároltak le.

Videót tett közzé a palesztin terrorszervezet, a Hamasz, amelyen fegyvereseik elrabolt izraeli csecsemőkkel és kisgyerekekkel láthatóak, írja többek között a New York Post. A fegyvert és golyóálló mellényt viselő, kitakart arcú férfiak az ölükbe ültetik, karjukba veszik és ringatják az izraeli gyerekeket.

A propagandacélból készült videó valószínűleg azt próbálja bemutatni, hogy a terrorszervezet milyen jól bánik a foglyul ejtett gyerekekkel. Ugyanakkor számos más felvétel került elő, amelyek azt bizonyítják, hogy a Hamasz terroristái gyerekeket öltek az Izrael elleni támadás során. A gyerekek elrablása a legsúlyosabb háborús bűnök közé tartozik.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ugyancsak megosztotta a videót a saját Twitter (X) csatornáján azzal, hogy ezek a gyerekek remegnek a félelemtől, saját otthonukban tartják őket túszul a Hamasz terroristái, szüleik pedig holtan fekszenek a szomszéd szobában. “Ők azok a terroristák, akiket le fogunk győzni” – írták.

Gideon Szaár: “A Gázai övezetnek kisebbnek kell lennie a háború végén”

19:51 Gideon Szaár miniszter a 12-es hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy a Gázai övezetnek “kisebbnek kell lennie a háború végén”, és “legyen egy olyan terület, amely biztonsági övezet, és aki belép oda, azt lelövik”. Szaár hozzátette, hogy Izrael háborúban áll Iránnal, és mindenekelőtt semlegesítenie kell a Hamasz katonai képességeit. “Világossá kell tennünk a háború végén mindenki számára, aki körülöttünk áll: aki háborút indít Izrael ellen, területet kell veszítenie” – tette hozzá.

Az IDF értékelése: Lesz földi manőver, és ehhez el kell érni Gáza szívét

19:35 Az IDF úgy értékeli, hogy a Gázai övezetben lesz földi katonai manőver, és ehhez Gáza szívébe kell jutni és szükséges a Hamasz embereinek az elérése. A hadsereg úgy értékeli, hogy a manőverrel kapcsolatos műveleti megfontolások még nem dőltek el.

Az EU megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

19:11 Az Európai Bizottság azonnal megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius támogatást, több mint 75 millió euróra – jelentette be a brüsszeli testület szombaton.

A közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd a felhívást követően bejelentette: a brüsszeli testület haladéktalanul 50 millió euróval növeli a Gáza számára előirányzott humanitárius segítségnyújtási keretet. Ezzel a Gáza számára juttatni tervezett teljes humanitárius támogatási összeg meghaladja a 75 millió eurót – emelték ki a közleményben.

“Folytatni fogjuk szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak biztosítására, hogy ez a segély eljusson a rászorulókhoz a Gázai övezetben” – fogalmazott Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság keményen dolgozik, hogy a gázai ártatlan civilek támogatást kapjanak. Közölte továbbá: a testület támogatja Izrael azon jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes körű tiszteletben tartása mellett megvédje magát a Hamasz terroristáival szemben.

Az uniós bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost is idézte, aki kijelentette: az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy humanitárius támogatást nyújtson a Gázai övezetben élő polgári lakosságnak. Az EU humanitárius segítségnyújtásának megháromszorozása segíteni fog a gázai civilek legelemibb szükségleteinek kielégítésében. “Alapvető fontosságú, hogy biztonságos és korlátlan hozzáférést biztosítsunk a humanitárius segélyekhez” – tette hozzá az uniós biztos.

IDF: Készülünk a támadás kiterjesztésére a Gázai övezetben – levegőből, tengerből és szárazföldről

19:00 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg a Gázai övezetben végrehajtott támadás kiterjesztésére és “a támadó hadműveleti tervek széles körének végrehajtására készül, amelyek többek között integrált és összehangolt légi, tengeri és szárazföldi támadást is tartalmaznak. Arról is beszámoltak, hogy a felkészülés részeként előretolt logisztikai központokat hoztak létre annak érdekében, hogy a harcoló erők gyorsan és az igényeiknek megfelelő módon felszerelkedhessenek.

“Az IDF zászlóaljai és katonái az egész országban készen állnak arra, hogy fokozzák a felkészültséget a háború következő szakaszaira – hangsúlyt fektetve a jelentős szárazföldi hadműveletre” – áll az üzenetben.

18:46 Az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Hanegbi: Tévedtünk az értékeléseinkben, azt hittük, hogy a Hamasz tanult a Falak Őrzői hadművelet tanulságaiból.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Tzachi Hanegbi, ma – Fotó: David Bachar

18:42 Ismail Haniyeh: Izrael nem tudta legyőzni harcosainkat, ezért a civilek elleni bűncselekmények felé fordul.

Százezrek menekülnek ki a Gázai övezet északi részéből, miután az IDF felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a területet

18:33 Lakosok tömegei kezdtek evakuálni a Gázai övezet északi részéből dél felé, az IDF tegnapi felszólítását követően, hogy hagyják el a területet. Körülbelül 1,1 millió ember él azon a területen, amely szerepel a hadsereg által kiosztott felszólításban. A hadsereg szerint tegnap óta ma reggelig több százezren indultak el dél felé. Több ezren érkeztek az Egyesült Nemzetek Szervezete által működtetett iskolába Deir al-Balah térségében, amelyet átalakítottak, hogy ideiglenes menedékként szolgáljon a menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a súlyos vagy kritikus állapotban lévő sebesültek evakuálására kényszeríteni a kórházakat “halálos ítéletet jelentene számukra”. (The Guardian)

18:17 Libanoni jelentés: két idős embert öltek meg Sába faluban az izraeli ágyúzások.

Egy héttel a mészárlás után Netanjahu rövid látogatást tett Beeri és Kfar Aza kibucokban

Netanjahu a Gázai övezetben tett látogatása során
Netanjahu a Gázai övezetben tett látogatása során, ma – Fotó: Avi Ohayon / GPO

17:29 Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma megtekintette Beeri és Kfar Aza kibucokat. Netanjahu végigsétált a házak romjain, fényképezkedett, harcosokkal találkozott, megkérdezte tőlük, hogy “készen álltok?”, és azt mondta: “Jön a folytatás. Mindnyájan Otef Aza (a Gázai övezet környéki települések) vagyunk. Ez lesz most a “remény kötele” , így fogjuk nevezni. Erőkkel, nagy erővel.” Nem sokkal később Netanjahu elhagyta a helyszínt.

Az USA a gázai polgárainak: haladjatok a rafahi átkelő felé

17:22 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felszólította a gázai övezetben tartózkodó amerikaiakat, hogy induljanak dél felé a rafahi átkelő felé, és készüljenek fel annak esetleges megnyitására.

„Tájékoztattuk a gázai övezetben tartózkodó amerikai állampolgárokat, akikkel kapcsolatban állunk, hogy ha úgy vélik, hogy a helyzet biztonságos (és lehetőség van rá), akkor haladjanak tovább a rafahi átkelő felé. Csak rövid idővel a nyitás előtt lesz erről értesítés, és valószínű, hogy csak korlátozott ideig nyithat meg” – áll a Külügyminisztérium közleményében. (Reuters)

17:05 Légiriadó volt Asdodban, Askelonban, a központi régióban és Nyugat-Negevben (a régi “Recuat Aza”-ban).

IDF: Egy terrorista osztag megpróbált beszivárogni Izraelbe a Dov-hegy lövésével egy időben – és megtámadták

16:56 Az izraeli hadsereg egyik repülőgépe megtámadta azt a terrorista osztagot, amely Izrael területére próbált behatolni, miközben aknavetős bombákat lőttek ki a Dov-hegyre.

Az IDF szóvivője kijelentette, hogy megközelítőleg 30 aknavető bombát lőttek ki izraeli területekre, amelyek egy része libanoni területre esett. Az IDF válaszul megtámadta a tűz forrását, és egyúttal azonosította az osztagot, mivel az állítólagos ellenséget szándékozott lőni. -tank rakéta, és megtámadta.

16:39 Egyet súlyosan és kettőt könnyebben megsebesítettek a Hezbollah aknavetői a Dov-hegyen.

Amerikai figyelmeztetés:

16:35 Terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában, és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban. Teljes cikk:

A Felső-Galileai Regionális Tanács vezetője: Az eddig otthonukban maradt lakosokat arra kérjük, hogy távozzanak

16:30 A Felső-Galileai Regionális Tanács vezetője a környék lakóihoz fordult, és arra kérte őket, hogy hagyják el otthonaikat. “Legalább a jövő hét közepéig ne jöjjenek vissza, maradjanak ott, ahol vannak. Kérem azokat is, akik eddig nem távoztak, keressenek megoldást maguknak, és hagyják el a területet” – mondta. Kérését a biztonsági helyzettel indokolta és az IDF rugalmasságának és működési lehetőségének biztosításával a határon innen és a határ túloldalán.

16:17 Két ember életveszélyesen és súlyosan megsérült, miközben egy nahariai búvárklubban rakétamaradványt próbáltak eltávolítani a vízből.

16:06 Askelonban és a Gázai övezet környékén megszólaltak a szirénák.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a Dov-hegyre történt lövésekért

15:59 A Hezbollah vállalta a felelősséget az észak-izraeli Dov-hegyre történt lövésekért. A szervezet hivatalos közleménye szerint aknavetőbombákat és páncéltörő rakétákat lőttek ki öt IDF állásra.

15:33 IDF: Libanoni területről a Dov-hegy irányába indított lövéseket észleltek.

A gázai frakciók az egyiptomi elnöknek: nyisd meg a rafahi átkelőt a sebesültek evakuálására és segélynyújtásra

15:32 A gázai palesztin frakciók felszólították Egyiptom elnökét, Abd el-Fattah esz-Sziszit, hogy haladéktalanul lépjen fel a rafahi átkelő megnyitása érdekében, hogy a sebesülteket az ország kórházaiba menekíthessék, és humanitárius segélyt juttassanak az övezetbe. Hasonló felhívást tett közzé a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Dr. Ashraf Al-Qudra is, aki szerint az orvosi berendezések és gyógyszerek, köztük a generátorok működtetéséhez szükséges gázolaj azonnali szállítása nélkül több ezer sebesült és kórházba került beteg kerül veszélybe.

A Vörös Félhold: 16:00 óráig evakuálnunk kell egy kórházat Gázában

15:26 A Palesztin Vörös Félhold azt állítja, hogy az IDF felszólította, hogy 16:00 óráig evakuálják a gázai Al-Quds Kórházat – miután a hadsereg korábban (ma) reggel 6 óráig rendelte el az evakuálást. A Vörös Félhold ragaszkodik ahhoz, hogy nem tudják evakuálni a kórházat, mert a humanitárius jog kötelezi őket arra, hogy továbbra is egészségügyi ellátást nyújtsanak a betegeknek.

Megállapodás született arról, hogy a külföldiek elhagyhatják Gázát

14:06 Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen – közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

Az AP által idézett tisztviselő elmondta: Izrael beleegyezett abba, hogy nem támadja azokat a területektől, amelyeken a külföldiek áthaladnak, hogy kijussanak az ostromlott palesztin területről. Elmondta azt is, hogy Katart is bevonták a tárgyalásokban és a felek beleegyezést kaptak a palesztin fegyveres csoportoktól, a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is.

Egy másik tisztségviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán elmondta: „utasítást” kaptak arra, hogy szombat délután nyissák meg a rafahi átkelőhelyet a Gázából érkező külföldiek előtt.

Mindkét tisztségviselő név nélkül nyilatkozott, mert nem voltak felhatalmazva a sajtó tájékoztatására.

14:02 Légiriadó aktiválódott Beer Seván, Askelonban és a környékbeli beduin településeken.

A Vaskupola működésben Szderot felett, ma – Fotó: Thomas Coex / AFP

Két gázai kórház nem hajlandó evakuálni a Gázai övezet északi részéből

13:46 Az “Orvosok az Emberi Jogokért” egyesület szerint a Gázai övezet északi részén található két kórház az elmúlt nap folyamán tájékoztatta az IDF-et, hogy nem evakuálják a kórházat délebbre. Ezek az Al-Uda Kórház és a Kamal Adwan Gyermekkórház.

Az egyesület szerint ez utóbbiban 150 beteget ápolnak – köztük gyerekeket és terhes nőket –, akikhez több tucat, az izraeli légierő bombáitól sebesült is csatlakozott. Azt is közölték, hogy a kórház nem tudja mentőautóval szállítani a betegeket, és egyelőre nem találtak alternatív egészségügyi intézményt, amely a Gázai övezet déli részén fogadná őket.

Hasonló a helyzet a Gázai övezet északi-középső részén fekvő Jabaliya külvárosában található Al-Oda kórházban.

17:00 óráig megnyitják a rafahi átkelőt az amerikai állampolgárságú gázai palesztinok kilépésére

13:03 Az Egyesült Államok és Egyiptom megállapodott a rafahi határátkelő ideiglenes megnyitásáról, hogy a Gázai övezetben tartózkodó amerikai állampolgárok ki tudjanak menekülni a bombázott területekről. A “Washington Post” szerint 500-600 amerikai állampolgárságú palesztin van Gázában. Azt is közölték, hogy a megállapodás a Washington és Kairó közötti tárgyalások részeként született meg, amelyekben Izrael és Katar is részt vett. Az amerikai külügyminisztérium egyik forrása azt mondta az újságnak, hogy az átkelő ma 12:00 és 17:00 óra között lesz nyitva.

A Gázai övezetben 2215-re emelkedett a halálos áldozatok száma

12:45 A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a minisztérium. A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) 54 ember vesztette életét, 1100 sebesült meg – közölte az egészségügyi tárca.

Eddig több mint 100 külföldiről tudni, hogy meghalt, eltűnt vagy túszul ejtette a Hamasz Izraelben

12:40 Több mint 1300 ember halt meg azóta, hogy a Hamasz terrorszervezet támadást indított Izrael ellen. Az AFP hírügynökség információi szerint jelenleg több mint 100 külföldi – nem izraeli – állampolgárról tudni biztosan, hogy meghaltak, eltűntek vagy túszul ejtették őket. Hogy mely országok esetében hány áldozatról beszélhetünk, azt a BBC állította listába:

Egyesült Államok: 27 halott
Thaiföld: 24 halott
Franciaország: 15 halott
Nepál: 10 halott
Argentína: 7 halott
Ukrajna: 7 halott
Oroszország: 4 halott
Egyesült Királyság: 4 halott
Chile: 4 halott
Ausztria: 3 halott
Fehéroroszország: 3 halott
Kanada: 3 halott
Kína: 3 halott
Fülöp-szigetek: 3 halott
Brazília: 3 halott
Peru: 2 halott
Románia: 2 halott
Ausztrália, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Kolumbia, Paraguay: 1 halott
Németország, Mexikó: több embert túszul ejtettek
Olaszország, Paraguay, Srí Lanka, Tanzánia: többen eltűntek.
A lista valószínűleg nem végleges, még változhat a következő hetekben.

Az IDF és a Sabak likvidálta a Hamasz egyik parancsnokát, aki az Izrael elleni támadást vezette

12:27 Az IDF és a Sabak bejelentette, végeztek Ali Kadival, azzal a Hamasz-parancsnokkal, aki a múlt szombati támadást irányította és aki a szervezet Nukba nevű elitkommandójának parancsnoka. A 37 éves férfi egyike volt annak az ezer palesztin fogolynak, akiket 2011-ben szabadon engedett Izrael, cserébe azért, hogy a Hamasz engedje el a 2006-ban túszul ejtett izraeli katonát, Gilad Shalitot. Kadi azért ült börtönben, mert elrabolt és meggyilkolt egy belbiztonsági cégnél dolgozó izraelit 2005-ben.

Körülbelül 200 tüntető az elraboltak szabadon bocsátását követelte a Tel-Avivban

12:14 Körülbelül 200 tüntető érkezett a tel-avivi Kiria (a hadsereg főhadiszállása) elé, és a Hamasz által fogva tartott elraboltak szabadon bocsátását követelték. A demonstrálók csatlakoztak ahhoz az egyéni tiltakozáshoz, amelyet Avichai Brodetz, Kfar Aza egyik túlélője kezdeményezett ma reggel, akinek feleségét és három gyermekét múlt szombaton rabolták el a Gázai övezetbe.

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: 53 palesztint öltek meg Ciszjordániában a háború kezdete óta

11:56 Múlt szombat óta 53 palesztin halt meg Ciszjordániában az izraeli hadsereggel vagy a telepesekkel folytatott összecsapásokban – közölte a ramallahi egészségügyi minisztérium. Azt is jelentették, hogy ezekben az incidensekben több mint 1100 ember megsérült.

Három izraeli megsérült egy támadásban

11:43 Három ember megsérült egy robbanóeszköz találata következtében a gázai határ közelében lévő Nirim térségében. Az egyik sérült kritikus állapotban van, a két másik pedig közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Riasztó szirénák aktiválódtak az ország középső és déli részén

11:33 Légiriadó volt többek közt Tel-Avivban, Bat Yamban, Rishon Lezionban, Or Yehudában, Ramat Ganban, Holonban, Nes Zionában és Askelonban. A Vaskupola elfogta a fellőtt rakétákat, és az MDA (mentők) kijelentette, hogy áldozatokról nem érkezett jelentés.

Egy jesivát és egy oktatási intézményt ért rakétatalálat Szderotban, nincsenek áldozatok

10:34 Rakétatűz érte Szderot egyik oktatási intézményét, valamint a városban lévő egyik jesiva tetejét. További két rakéta zuhant vasúti sínekre és nyílt területre. A becsapódásoknak nem voltak áldozatai.

09:47 Légiriadó volt Szderotban és a Gázai övezet körül csaknem 10 óra csend után.

09:23 Az IDF szóvivője: Tankok támadtak meg két Hamasz-terroristát, akik Nahal Oz környékén átlépték a kerítést.

Az IDF a levegőből támadott egy terrorista osztagot, amely megpróbálta átlépni a határt Libanonból

08:55 Libanonból érkező fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg. Ezt maga az IDF közölte, ahogyan azt is, hogy drónnal ártalmatlanították a behatolókat.

Az IDF tájékoztatta a Gázai övezet északi részén élőket, hogy 10:00 és 16:00 óra között két útvonalon biztonságosan távozhatnak délre

08:51 Az IDF szóvivője arabul tájékoztatta a Gázai övezet északi részén élőket, hogy 10:00 és 16:00 óra között biztonságosan evakuálhatnak a Gázai övezet déli részére két biztonságos útvonalon, ahol nem fog légitámadást végrehajtani ezekben az órákban.

Izraeli hadsereg: Legyen világos, nem a gázai palesztin civilek a célpontjaink

08:30 Jonathan Cornicus izraeli alezredes szombaton reggel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, csapásaikkal próbálják nem a civileket eltalálni. Azt mondta, hangsúlyozni akarja és világossá tenni, hogy a gázai palesztin civilek nem az ellenségeik és nem őket célozzák, ezért megpróbálják evakuálni a civileket, hogy minimalizálják az őket fenyegető kockázatokat. Rendkívül sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy több média az izraeli haderő cselekedeteire összpontosít, ahelyett, hogy a Gázai övezetet irányító Hamaszt tartaná felelősnek, hiszen mindez a Hamasz műve, Izrael csak reagál rá.

IDF: Megöltük a gázai légierő vezetőjét, és több tucat Hamasz-célpontot támadtunk az övezetben

08:15 Az IDF bejelentette, hogy az éjszaka folyamán megölte a gázai légialakulat vezetőjét, Murad Abu Muradot, és támadta a Hamasz terrorszervezet több tucat célpontját. A hadsereg közleménye szerint Abu Murad “nagy részt vállalt és terroristákat készített fel” az Izrael elleni szombati támadásban.

A Hamasz 120 izraelit tarthat fogva

08:05 Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamasz fegyveresei Gázában – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel. A Hamasz korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is.

Már 400 ezer ember hagyta el a Gázai övezet északi részét

07:45 Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamasz fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamasz élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik “az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”. A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen. Az ENSZ-főtitkár szóvivője ugyanakkor embertelennek nevezte az ultimátumot, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis “lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah dél-libanoni állásait támadta válaszul arra, hogy repülőgépek szivárogtak be Izrael területére

03:06 Ma este az IDF egy Hezbollah célpontot támadott meg Dél-Libanonban.Az IDF szóvivője szerint a támadást több, azonosítatlan repülőgép izraeli légterébe való behatolása miatt hajtották végre, amelyeket elfogtak, valamint egy IDF pilóta nélküli repülőgépre leadott lövés miatt – amit szintén elfogtak, mielőtt a drónba csapódott volna.

Lelőttek egy sofőrt Ciszjordániában; A rendőrök: Áttört egy sorompót, megszökött a rendőrök elől és a forgalommal szemben hajtott

A lelőtt sofőr autója – Fotó: Izraeli Rendőrség

03:06 Tegnap este a határőrség lelőtt egy sofőrt Ciszjordániában, Maale Adumim közelében. A rendőrség tájékoztatása szerint a palesztin sofőr áttört a jeruzsálemi bejáratnál lévő A-Zaim ellenőrzőponton, az ottani erők felszólítására sem állt meg, nekiment az őt üldöző határőrjárműnek és a forgalommal szemben hajtott. Az erő meglőtte, és a helyszínen életét vesztette.

IDF: Egy azonosítatlan objektumot fogtunk el Sfaram felett

01:36 Az IDF közölte, hogy Sfaram – észak-izraeli arab város – közelében a légvédelem leszedett egy Izrael területére behatoló azonosítatlan objektumot. Egy házat megrongáltak a lezuhanó repeszek.

IDF: Két azonosítatlan célpontot fogtunk el Haifa felett

01:14 Az IDF szóvivője elmondta, hogy a légvédelmi vadászgépek ma este két azonosítatlan célpontot tartóztattak fel Haifa felett, az IDF szóvivője szerint a jelenlegi politika szerint nem váltottak ki riasztást.

Haifa környéki lakosok: robbanások hallatszottak, és nem volt légiriadó

01:07 Haifa környéki lakosok arról számoltak be, hogy két hangos robbanás hallatszott a környéken anélkül, hogy szirénariasztás történt volna. Kirjat Bialik polgármestere elmondta, hogy “elfogtak egy rakétát, majd két robbanás történt. A lakosok arról számoltak be, hogy robbanást hallottak és fényt láttak a levegőben. Az emberek szorongás- és stresszküszöbe így is nagyon magas, nem kaptunk semmi tájékoztatást.”

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Két kiskorú halott Ciszjordániában

00:50 A palesztin egészségügyi minisztérium ma este két kiskorú (16 és 17 évesek) haláláról számolt be Ciszjordániában. Korábban a minisztérium azt közölte, hogy a nap folyamán 14 palesztin vesztette életét az IDF-el vívott összecsapásokban.

Három rakéta csapódott be Szderotban, senki sem sérült meg; Kigyulladt egy ház

A leégett ház Szderotban, ma este – Fotó: Szderot önkormányzata

Az IDF megtalálta a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütések során több eltűnt holttestét

21:59 Az IDF szóvivője tegnap este közölte, hogy a gyalogos és páncélos erők szárazföldi rajtaütéseket végeztek a Gázai övezetben, és olyan leleteket gyűjtöttek össze, amelyek segíthetnek az eltűntek felkutatására és „megsemmisített a térségben talált terrorista infrastruktúrákat és terrorista osztagokat, köztük egy olyan Hamasz-egységet, ami páncéltörő rakétákat lőtt izraeli területre.” A Gázai övezetben végrehajtott gyalogos rajtaütések során eltűnt személyek holttestét és egyéb tárgyakat gyűjtöttek össze. Nem közölték a halottak számát, csak annyit, hogy a holttesteket izraeli területre vitték.

A miniszterelnök: “Példátlan csapást mérünk az ellenségünkre. Ez még csak a kezdet”

21:31 Benjamin Netanjahu miniszterelnök tegnap nyilatkozott a médiának, és azt mondta: “Példátlan csapást mérünk az ellenségünkre. Ellenségeink még csak most kezdik megfizetni az árát, és nem részletezem, mi következik ezután, de ez csak a kezdet. Hangsúlyozom – ez csak a kezdet. Biden elnökkel és a többi vezetővel folytatott beszélgetéseim alapján jelentős nemzetközi támogatást mozgósítunk Izraelnek. Folytatjuk. Megsemmisítjük a Hamászt és győzelmet hozunk. Időbe telik, de ezt a háborút erősebben fejezzük be, mint valaha.”

„Ma mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az otthonért, mindannyiunk otthonáért harcolunk, és úgy harcolunk, mint az oroszlánok” – tette hozzá Netanjahu. “Sokat fognak még mesélni népünk hősies tetteiről a fájdalom és gyász sötét napjaiban, olyan történetekről, amelyek beépülnek Izrael történelmébe. Ma beszéltem néhány családdal is, akik elvesztették szeretteiket, vagy akiknek sorsa nem ismert. Soha nem felejtjük el ellenségeink szörnyűségeit.”

Jelentés: Szaúd-Arábia leállítja a normalizálási kapcsolatokat Izraellel

19:49 Szaúd-Arábia befagyasztja a kapcsolatokat a normalizálás érdekében Izraellel – ezt mondta tegnap két forrás a Reuters hírügynökségnek. Mindkét forrás “halasztásról” beszélt, és egyikük kijelentette, hogy jelenleg nem lehet előrelépést elérni a tárgyalásokon, és a tárgyalások folytatásakor a palesztin kérdésnek nagyobb helyet kell majd elfoglalnia a prioritások sorrendjében. Szaúd-Arábia hivatalosan még nem kommentálta a jelentést.

A Hezbollah vállalta a felelősséget az északi határon az IDF állásainál történt lövöldözésért

Dél-Libanon, tegnap – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters

18:47 A Hezbollah magára vállalta a felelősséget az északi határon lévő IDF állások elleni támadásért. A szervezet közleménye szerint emberei négy állást támadtak meg, és találatot észleltek. Korábban az IDF bejelentette, hogy libanoni területről kézi lőfegyverek tüzét azonosította a határon több állásnál, és az erők tüzérségi tűzzel válaszoltak a Hezbollah állásaira és a tűz forrásaira.

Borítókép: Az IDF erői Askelon közelében, ma – Fotó: Thomas Coex / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.