A Gázai háború kilencedik napja – Percről percre

A Gázai övezet lakóinak tömegei hagyták el otthonaikat dél felé. ■ Oroszország tűzszünet megvitatására kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát. ■ Az északi határon: egy ember súlyosan és ketten könnyebben megsebesültek a Hezbollah rakétájától a Dov-hegyen, az IDF megtámadta azokat az osztagokat, amelyek megpróbáltak beszivárogni Izraelbe ■ Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője először ismerte el, hogy Izrael tévedett a Hamasz szándékainak értékelésében. ■ A háború kezdete óta megközelítőleg 1300 embert öltek meg izraeli területen és 2215-et a Gázai övezetben.

A háború következő napja >>

Az ENSZ főtitkára felszólítja a Hamaszt és Izraelt: a túszokat és a humanitárius segélyeket nem szabad alkudozásként használni

Izrael által bombázott terület a gázai Rafahban tegnap – Fotó: Said Khatib / AFP

23:41 Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamaszt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon a Gázai övezetben tartott túszait. Guterres kijelentette, hogy a túszok szabadon bocsátását és Gáza humanitárius segélyhez való hozzáférését “nem szabad alkudozásként használni”, hanem azonnal végre kell hajtani, “mert ez a helyes dolog”. Guterres felszólította Izraelt, hogy tegye lehetővé a humanitárius segélyek és a segélynyújtók gyors és megszakítás nélküli belépését Gázába.

IDF: Likvidáltuk a Gázai övezet déli körzetének nemzetbiztonsági parancsnokát

22:30 Az IDF bejelentette, hogy megölte a Gázai övezet déli körzetének nemzetbiztonsági parancsnokát – ami egyenértékű az izraeli rendőrséggel. A bejelentés szerint a hadsereg által megölt Hamasz parancsnok neve Mataz Eid. Azt is közölték, hogy a hadsereg erői folyamatosan támadott a Gázai övezet északi részén, és a nap folyamán 250 célpontot semmisített meg.

A hadsereg támadta a Hezbollah libanoni célpontjait; Gantz: A szervezet akciói sértik a térség stabilitását

22:09 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg támadta a Hezbollah libanoni célpontjait. Beni Ganz, a háborús kabinet tagja elmondta, hogy beszélt Catherine Colonna francia külügyminiszterrel, és elmondta neki, hogy a Hezbollah lépései sértik a térség stabilitását, és hogy „Izrael Libanont látja közvetlenül felelősnek ami a területén történik, és súlyos árat fog fizetni minden olyan terrorcselekményért, amely túlmutat a határain.”

Az Al-Dzsazíra helyi irodájának bezárását kezdeményezte az izraeli távközlési miniszter

19:25 Az Al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió helyi irodájának bezárására tett javaslatot a kabinetben vasárnap Slomó Karai izraeli távközlési miniszter, szerinte ugyanis a csatorna elfogult a Hamasz irányába és veszélybe sodorja az izraeli katonákat – jelentette a Haárec című izraeli napilap weboldala.

Karai elmondta, javaslatát jelenleg jogászok vizsgálják.
“Ez egy uszító csatorna, ez a csatorna levideózza a csapatokat a gyülekezési területeken… Izrael állampolgárai ellen uszít” – jelentette ki a tárcavezető az izraeli katonai rádióban, “a propaganda szócsövének” nevezve az Al-Dzsazírát. Hozzátette: “döbbenetes”, hogy a Hamász szóvivőinek az üzenete átjuthat a csatornán.

Az Al-Dzsazíra és a dohai kormány részéről a hírt egyelőre nem kommentálták. (MTI)

Irán figyelmeztette Izraelt: ha a palesztinok elleni agresszió nem szűnik meg, a térség összes résztvevőjének keze a ravaszon lesz

19:20 Az iráni külügyminiszter figyelmeztette Izraelt a helyzet eszkalálására, ha nem hagyja abba a palesztinok elleni agressziót, hozzátéve, hogy a térség többi résztvevője készen áll a cselekvésre. “Ha a cionista agresszió nem szűnik meg, a régió összes résztvevőjének keze a ravaszra kerül” – idézte az iráni külügyminisztert a perzsa hírügynökség.

19:12 Az elraboltak családjainak képviselője Netanjahuval való találkozásuk végén: megígérte, hogy a háború egyik célja, hogy hazahozzák az elraboltakat és az eltűnteket.

A családok találkozója Netanjahuval, ma

19:02 Rakétazápor Tel-Avivra és számos más városra az ország központi részén.

18:15 Két közvetlen rakétatalálat Askelonban, a mentők szerint nincsenek sérültek

Az IDF készül a szárazföldi behatolásra, a légierő pedig Gáza fölé repített parancsnokokat, hogy lássák, hová kell érkezniük

IDF erők a Gázai övezet határán, ma – Fotó: Itai Ron

18:05 Az IDF szerint a pilóták, a hírszerzők és a katonai személyzet megjelenési aránya meghaladja a 100%-ot, beleértve azokat a pilótákat is, akik nem gyakorlatoztak a puccs elleni tiltakozás időszakában. A hadseregben az az általános érzés, hogy magas a motiváció a harcosok között. Sok katona a Gázai övezetből származik, vagy rokonaik élnek ott, és kemény érzésekkel néznek szembe a Hamasz mészárlásai miatt. A hadsereg beszélget a harcosokkal, hogy rávegye őket a célra, és ne a bosszúra.

A hadsereg készül a Gázai övezetbe történő szárazföldi behatolás lehetőségére, és a becslések szerint ilyen lépésre sor kerül, bár ennek nagyságrendja még nem tisztázott. A becslések szerint a behatolás jelentős lesz. Az elmúlt napokban a légierő dandár- és zászlóaljparancsnokokat vitt légi járőrözésre, hogy a levegőből láthassák azokat a helyeket, ahová el kell jutniuk.

Ezzel egy időben olyan amerikai erők is vannak Izraelben, akik korábban az IDF-el együtt gyakorolták a légvédelmet vészhelyzetekben, és most is itt dolgoznak kollégáikkal.

A Hezbollah tüzében nyolc ember megsebesült, közülük ketten súlyos állapotban vannak

17:50 A Hezbollah tüzének nyolc sebesültjét a Naharia-i Galileai Egészségügyi Központba szállították. Közülük ketten súlyos, de stabil állapotban vannak, végtagjukon repesz sérüléseket szenvedtek. Egy másik sérült állapota közepes, további öt ember pedig könnyű állapotban van.

A légierő katonai infrastruktúrát támad Libanonban

17:26 Az IDF közölte, hogy a hadsereg helikopterei támadnak libanoni katonai infrastruktúrát. Emellett arról számolt be, hogy a libanoni határon az izraeli katonai erőkre leadott lövésekről érkeztek jelentések, és a csapatok lövéssel válaszolnak.

17:01 Hamasz Libanon: 20 rakétát lőttünk ki Slomira és Nahariára

16:42 Az IDF szóvivője kijelentette, hogy kilenc rakétakilövést észleltek Libanonból Nyugat-Galileába, amelyek közül ötöt elfogtak.

Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: izraeli tisztviselők tájékoztattak, hogy helyreállították a vízellátást a Gázai övezet déli részén

16:40 Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy izraeli tisztviselők közölték vele, hogy újraindult a vízellátás a Gázai övezet déli részén.

Al-Sisi: Izrael válasza a Hamasz-támadásra meghaladja az önvédelemhez való jogot, és kollektív büntetésnek minősül

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyal ma Kairóban – Fotó: Jacquelyn Martin / AP

16:30 Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök kijelentette, hogy a Hamasz meglepetésszerű támadására adott izraeli válasz meghaladja az önvédelem jogát, és kollektív büntetésnek minősül. Al-Sisi találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel kairói palotájában, és elmondta neki, hogy Egyiptom ellenzi a civilek elleni célzott támadásokat.

Korábban Egyiptom bejelentette, hogy fokozza erőfeszítéseit az Izrael által bombázott Gázai övezet humanitárius segítségnyújtása érdekében, mivel Kairóban attól tartanak, hogy a palesztinok tömeges fognak özönleni Egyiptom irányába.

Rakétazápor Nyugat-Galileára

16:08 Rakétazápor zúdult Nyugat-Galileára. Megszólaltak a szirénák Slomi, Becet, Chanita, Ros Hanikra, Geser Haziv, Liman és Naharia településeken.

Galant: “Ez egy halálos háború lesz, ami örökre megváltoztatja a helyzetet”

Galant a Gázai övezet határán, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

16:00 Yoav Galant védelmi miniszter a Gázai övezet határán tartott sajtótájékoztatón a harcok folytatásáról beszélt, és azt mondta, hogy „erős háború lesz, halálos háború lesz, precíz háború lesz, és olyan háború lesz, ami örökre megváltoztatja a helyzetet.” Galant azt is elmondta, hogy “Izraelnek nem érdeke háborút folytatni az északi fronton”. A miniszter hozzátette: “Több tucat megkeresést kapok elraboltak, eltűnt személyek családjaitól. Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk őket ebben a nagyon bonyolult helyzetben is.”

15:57 Az IDF erői Libanonban támadnak, válaszul a határon egy IDF-álláspontra kilőtt páncéltörő tüzére.

IDF-támadás Libanonban, ma – Fotó: Fadi Amon

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Irán úgy dönt, hogy ilyen vagy olyan módon közvetlenül beavatkozik a háborúba

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Házban, a múlt héten – Fotó: Susan Walsh / AP

15:54 Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a CBS-nek adott interjújában kijelentette, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Irán úgy dönt, hogy ilyen vagy olyan módon közvetlenül beavatkozik a háborúba.

Sullivan azt mondta, hogy az Egyesült Államok arra összpontosít, hogy a Gázai övezetben otthonaikat elhagyó palesztinokat biztonságos területekre helyezze, nem pedig az övezet északi vagy déli részére. “Izraelnek és az ENSZ-nek tiszteletben kell tartania a polgárok biztonságát és az élelmiszerhez való hozzáférésüket , víz és menedék.”

15:31 Páncéltörő rakétát lőttek ki egy IDF-erőre a libanoni határon, ma ez az ötödik alkalom.

Irán külügyminisztere: Ha nem állítják le az izraeli agressziót Gázában, akkor fennáll a háború kiterjesztésének lehetősége

15:19 Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy “ha nem állítják le az izraeli agressziót Gázában, nincs messze a háború körének és frontjainak kiterjesztésének lehetősége”. Az Al-Dzsazíra tévében sugárzott nyilatkozata szerint: “Üzenetet küldtünk Izraelnek támogatóin keresztül, hogy ha nem hagy fel a gázai bűnözéssel, akkor holnap már késő lesz.”

15:10 Netanjahu a szükségkormány első ülésének elején: “A bennünk lévő egység világos üzenetet küld népünknek, az ellenségnek és a világnak”.

15:04 Netanjahu 16:30-kor találkozik az elraboltak és eltűntek családjainak képviselőivel

Blinken holnap visszatér Izraelbe, és magas rangú tisztviselőkkel tárgyal

14:55 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette, hogy Antony Blinken holnap „további konzultációra” érkezik Izraelbe – öt napon belül ez a második látogatása –, miután a térség számos országát, köztük Katart, az Egyesült Arab Emírségeket, Jordániát, Bahreint és Szaúd Arábiát is meglátogatta. Blinken most Egyiptomba érkezett, ami szám szerint a hetedik állomása, mióta csütörtökön ingázóútra indult a Közel-Keleten, a Gázai háború kirobbanását követően, és Joe Biden elnök adminisztrációjának arra irányuló erőfeszítéseinek hátterében, hogy kiszabadítsa a foglyokat és az elraboltakat.

Herzog Beri kibucban: Mennyország volt itt, ami pokollá változott, semmi sem tör meg minket

Herzog Beriban, ma – Fotó: Haim Tsach / GPO

14:46 Yitzhak Herzog államelnök ellátogatott Beri kibucba, és felavatta az újrainduló nyomdát. “Paradicsom volt itt, ami pokollá változott” – mondta –, “és azt üzenjük innen az egész világnak: semmi sem tör meg minket. Erkölcsi és nemzeti kötelességünk, hogy Berit ismét paradicsommá változtassuk.” Az elnök hozzátette: “látjuk az ellenség szörnyű kegyetlenségének erejét. Meg kell értenünk, hogy ezt az ellenséget teljes szigorral kell megbüntetni. Ezt az ellenséget teljes erővel meg kell semmisíteni.”

Az elnök közleménye szerint a kibucban működő nyomda holnaptól újra üzemel.

Egyiptom: ellenezzük a palesztinok kitelepítését, nemzetbiztonságunk vörös vonal

14:08 A kairói elnöki palota közölte, hogy Egyiptom regionális és nemzetközi partnereivel együtt fokozza erőfeszítéseit, hogy segélyeket szállítson Gázába. Arról is beszámoltak, hogy Kairó ellenzi a palesztinok kitelepítését vagy a probléma mások kárára történő “felszámolását”.

Abdel Fattah al-Sisi elnök hivatala azt is közölte, hogy “Egyiptom nemzetbiztonsága vörös vonal”. Kairó felajánlja, hogy egy olyan csúcstalálkozó házigazdája legyen, amely a legújabb gázai fejleményeket, valamint a palesztin kérdés jövőjét tárgyalja.

13:36 A főiskolák az egyetemekhez hasonlóan november 5-re halasztották a tanévnyitót.

Bin Salman: Dolgozunk az eszkaláció megállításán és a gázai zárlat feloldásán

Bin Szalman szaúdi koronaherceg és az Egyesült Államok külügyminisztere, Blinken Rijádban, ma – Fotó: Bandar Al-Jaloud / AFP

13:17 Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az amerikai külügyminiszterrel, Anthony Blinkennel tartott megbeszélésen arról beszélt, hogy “meg kell állítani a jelenlegi eszkalációt, tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot és fel kell oldani Gáza zárlatát”.

A szaúdi herceg szerint erőfeszítéseket kell tenni a stabilitás és a helyreállítás feltételeinek megteremtésére, valamint egy olyan politikai horizont megteremtésére, amely garantálja a palesztin nép törvényes jogait, valamint az igazságos és fenntartható béke elérését.

Bin Szalmán azt is elmondta, hogy királysága ellenzi a polgári lakosság bármilyen módon történő megkárosítását, valamint a polgári infrastruktúra lerombolását, amely mindkét oldalon hatással van a polgárok életére.

Körülbelül 1500 haredi kérte, hogy csatlakozhasson a tartalékos szolgálatra

12:37 A háború kitörése óta mintegy 1500 mentességi korhatárt meghaladó (26 éves) ultraortodox jelentkezett az IDF tartalékos rendszerébe. Az elmúlt napokban a hadsereg megkezdte a kérelmek válogatását és a szolgálatra jelentkezők alkalmasságának ellenőrzését, hogy a közeljövőben felvegyenek közülük néhányat.

A francia külügyminiszter Izraelbe látogatott, és találkozott néhány elrabolt családtagjaival

12:34 Catherine Colonna, Franciaország külügyminisztere Izraelbe látogatott, és ma délelőtt találkozott az elrabolt Maya Shem és Almog Meir családtagjaival. Colonna Eli Cohen külügyminiszterrel a Barzilai kórházba is ellátogatott. A látogatás során Colonna ígéretet tett arra, hogy segít az elraboltak visszatérésében.

A biztonsági erők 49 terrorizmussal gyanúsítottat tartóztattak le Ciszjordániában; Terrorizmusra szánt fegyvereket és pénzt foglaltak le

A lefoglalt fegyverek Ciszjordániában, ma reggel – Fotó: IDF szóvivő

12:11 49 terrorgyanús személyt tartóztattak le Ciszjordániában az éjszaka folyamán. Az IDF szóvivője szerint közülük 33-an a Hamasz-hadművelők. Ezen kívül számos fegyvert és több mint 50 000 NIS-t koboztak el, amelyek a terrorizmus finanszírozására szolgáltak. A hadsereg szerint a háború kezdete óta körülbelül 330 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, közülük több mint 190 a Hamaszhoz tartozik.

Páncéltörő rakétát lőttek ki az IDF erőire a libanoni határon, a hadsereg a Hezbollah célpontjait támadja

11:43 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy páncéltörő tüzet lőttek a libanoni határon működő IDF erőkre, válaszul a hadsereg a Hezbollah katonai célpontjait támadja.

Rakétatalálat ért egy házat Szderotban, személyi sérülés nem történt

A megrongálódott ház Szderotban, ma – Fotó: Szderot önkormányzata

11:33 Egy gázai rakéta eltalált egy házat Szderotban, és tüzet okozott. Egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról.

Holnap az USA Haifa kikötőjén keresztül evakuálja állampolgárait Ciprusra

11:22 Az Egyesült Államok lehetővé teszi, hogy az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgárok, valamint közeli családtagjaik holnap reggel 8 órától evakuáljanak Haifa kikötőjéből a ciprusi Limassol kikötőjébe. A nagykövetség közleménye szerint az amerikai állampolgároknak legkésőbb reggel 9:00-ig kell Haifa kikötőjébe érkezniük, és a prioritást az érkezési sorrendnek megfelelően határozzák meg. A helyek száma korlátozott. A nagykövetség azt is közölte, hogy a hajóút időtartama 10-12 óra.

Az IDF szóvivője: Gázából százezreket evakuáltak kérésünkre, a Hamasz aktívan próbálja megállítani a folyamatot

Az izraeli támadások okozta károk a Gázai övezet közepén, ma – Fotó: Mohammed Fayq Abu Mostafa / Reuters

11:09 Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy eddig palesztinok százezrei evakuáltak Gáza városából déli irányban, és hogy a Hamasz megpróbálja megállítani az evakuálást. „Bizonyítékokat gyűjtöttünk, amelyeket közzé fogunk tenni, hogy a Hamasz aktívan próbálja megakadályozni, hogy a lakosság délre költözzön” – mondta. Később beszédében arra buzdította a gázai lakosokat, hogy költözzenek délre, Hagari hozzátette, hamisak azok a hírek, amelyek szerint az IDF bombázta a Gázai övezetben a dél felé menekülni próbáló civilek autókonvojait. “Kiderült, hogy a Hamasz az ISIS-nél rosszabb szervezet, és saját állampolgárai is ellene fordulnak, ezért hamis manipulációkat terjeszt szerte a világon, és folytatja a lélektani hadviselést.”

11:07 Hezbollah: A ma reggeli Izrael elleni támadás válasz egy újságíró és két civil hétvégi megölésére Libanonban.

11:05 Egy terrorista meghalt az izraeli hadsereggel folytatott tűzváltásban Nir Am kibuc környékén

Biztonsági felhívás!

10:58 A katonai rádióban jelentette be a Home Front Command, hogy arra kéri a lakosokat hogy az északi régióban a GPS jelek megzavarása miatt a Vörös Jelzés és Home Front Command applikációban ne a GPS alapú jelzések válasszák, hanem maunális állítsák be helyzetüket, hogy biztosan megkapják a rakéta támadás jelzését. Az északi régióban jelenleg is zajló biztonsági tevékenységek a polgári használatban levő GPS esetleges üzemzavarát okozhatják.

A Hezbollah támadását követően az IDF megtiltja a libanoni határtól négy kilométeres körzetbe való belépést

Katonák a libanoni határon, ma reggel – Fotó: Amir Cohen / Reuters

10:51 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a libanoni határon történt támadást követően úgy döntöttek, hogy lezárják a határhoz legközelebb eső négy kilométeres területet. A határtól legfeljebb két kilométeres körzetben tartózkodó lakosok kötelesek védett terület közelében tartózkodni.

10:39 IDF: Újabb tankelhárító löveggel lőtték a libanoni határon lévő katonai bázist, mi tüzérségi tűzzel válaszoltunk.

10:12 13 óra elteltével folytatódott a rakétázás a Gázai övezetből, több helyen megszólaltak a szirénák

377 sebesültet kezelnek kórházakban, közülük 99-nek súlyos az állapota

10:10 Az Egészségügyi Minisztérium ma délelőtt közölte, hogy jelenleg 377 háborús sebesültet kezelnek a kórházakban, közülük 99 állapota súlyos, 191-é pedig közepesen súlyos. A háború kezdete óta 3715 sebesültet evakuáltak a kórházakba.

Libanonból lövés érte a nyugat-galileai Shatulát, egy ember életét vesztette; Az IDF viszonozza a tüzet

09:47 Az IDF támadásokat intéz Libanonban, válaszul a nyugat-galileai Shatula mosávot ért páncéltörő tűzre. Az MDA jelentése szerint a támadásnak több áldozata is volt, köztük egy halott és további három sebesült. A hadsereg becslése szerint ez egy páncéltörő rakéta volt, Libanonban pedig azt jelentették, hogy egy aknavető bomba érte a mosávot. A helyi regionális tanácsa felszólította a libanoni határtól legfeljebb négy kilométerre élő lakosokat, hogy tartózkodjanak védett területen. A Hezbollah vállalta a felelősséget a lövésért.

Kfar Aza kibuc: több mint 50 lakost gyilkoltak meg, hetet elraboltak a Gázai övezetbe

09:16 A Kfar Aza kibuc arról tájékoztatott, hogy 52 lakosát meggyilkolták a Hamasz támadása során. Azt is közölték, hogy 13 lakost eltűntként azonosítottak, hetet pedig elhurcoltak a Gázai övezetbe.

09:02 Az Egyesült Államok külügyminisztere Blinken jelenleg Bin Szalman szaúdi koronaherceggel találkozik.

Franciaország felszólítja a Hezbollahot, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba: “Libanon különösen gyenge helyzetben van”

08:46 A franciaországi Élysee-palota figyelmeztette az éjszaka folyamán a Hezbollahot, hogy ne avatkozzon bele az Izrael és a Hamasz közötti konfliktusba. „(A Hezbollahnak és Libanonnak) önmérsékletet kell tanúsítania, és kerülnie kell a második front megnyitását a régióban” – áll a francia sajtó által idézett hivatalos közleményben. Egy ilyen második fronton “az első áldozat Libanon lesz” – írják. Azt is hozzátették: “Nincs mentség arra, hogy Libanont ismét háborúba vonják. Főleg, hogy Libanon meggyengült a működő hatóságok hiánya miatt.”

Legalább 2300-an haltak meg a Gázai övezetben, 47 család pusztult el

08:40 A gázai egészségügyi minisztérium ma reggel bejelentette, hogy a múlt heti robbantásokban 47 család vesztette életét – körülbelül 500 ember, köztük több tucat gyerek és csecsemő. A minisztérium szóvivője hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában több mint 300 ember halt meg a Gázai övezetben. A minisztérium szerint a háború kezdete óta összesen több mint 2329-en haltak meg a Gázai övezetben, és legalább 9 ezren megsérültek.

08:26 A Barzilai kórházban 736 sebesültet láttak el a harcok kezdete óta, közülük 24-en jelenleg kórházban vannak.

Azokon a területeken, ahol a fenyegetettség szintje alacsony, részben lesz tanítás

08:05 A Polgárvédelmi Parancsnokság és az Oktatási Minisztérium tegnap este bejelentette, hogy azokon a területeken és önkormányzatokban, amelyeknek alacsony a háborús fenyegetettségi szintje, és amelyeket a Polgárvédelmi Parancsnokság ekként határoz meg (“sárga” hatóságok), a mai naptól lehet oktatási tevékenységet tartani, feltéve, hogy van egy közeli védett terület, amely a kívánt időben elérhető. Egyelőre egyetlen “sárga” hatóság sem jelentette be a tényleges tanulmányokhoz való visszatérést.

IDF: Likvidáltuk a Hamasz parancsnokát, aki felelős volt a Nirim és Nir Oz kibucok elleni rajtaütésért

07:35 Az IDF és a Sabak bejelentette, hogy megölték a Nuhba erők (a Hamasz különleges erői) parancsnokát a Khan Yunisban, aki a Nirim és Nir Oz kibucok elleni szombati rajtaütésért volt felelős.

Légiriadó volt Felső-Galileában

06:45 A felső-galileai Szde Eliezer mosávban megszólalt a sziréna. Az IDF közölte, hogy a riasztást egy elfogó rakéta gyanús célpontra való kilövése okozta, és “az incidens kivizsgálása folyamatban van”.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere megerősítette: az Egyesült Államok második repülőgép-hordozót küld a térségbe

03:03 Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy utasítást adott az “Eisenhower” repülőgép-hordozó Közel-Keletre küldésére, hogy elrettentse az Izrael elleni ellenséges akciók végrehajtását és a további felek csatlakozását a háborúhoz. “Az amerikai haderő erősítése jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és eltökélt szándékunkat minden olyan politikai vagy nem politikai tényezőtől elrettenteni, amely a háború eszkalálására törekszik” – mondta Austin.

Jelentés: Az IDF hamarosan több tízezer katonával készül a Gázai övezet megszállására

Az IDF erői úton a Gázai övezet felé – Fotó: Aris Messinis / AFP

02:40 A New York Times három magas rangú katonai tisztségviselőn alapuló jelentése szerint az IDF hamarosan több tízezer katonával készül megszállni az övezetet azzal a céllal, hogy elfoglalja Gázát és megsemmisítse a Hamasz vezetését. Ez lesz Izrael legkiterjedtebb szárazföldi hadművelete a 2006-os libanoni invázió óta. 2008 óta ez lesz az első alkalom, hogy Izrael területet foglal el, még ha ideiglenesen is.

A jelentés azt állítja, hogy továbbra sem világos, hogy Izrael mit szándékozik tenni Gázában, és szándékában áll-e megszállni. Ráadásul az sem világos, hogy pontosan mire gondol a három magas rangú tiszt, amikor a Hamasz vezetés megsemmisítéséről beszél.

Oroszország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tárgyaljon az Izrael és a Hamasz közötti tűzszünetről

02:39 Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tárgyalja meg az Izrael és a Hamasz közötti humanitárius tűzszünetet, és ítéljen el minden polgári lakosság elleni erőszakot és terrorcselekményt. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-megbízotthelyettese azt mondta, hogy a szavazásra holnap sor kerül.

Biden: “Az ártatlan palesztin családoknak semmi közük a Hamaszhoz, amely emberi pajzsként használja őket”

02:18 Joe Biden amerikai elnök a gázai humanitárius válságról szólva azt mondta egy emberi jogi konferencián, hogy „az ártatlan palesztin családoknak – többségüknek semmi közük a Hamaszhoz, amely emberi pajzsként használja őket.” Biden szerint „a gyűlöletet minden formában el kell utasítani”, majd hozzátette: “A történelem újra és újra arra tanított bennünket, hogy az antiszemitizmus, az iszlamofóbia, a homofóbia és a transzfóbia mind összefüggenek egymással. Az egyik csoport gyűlölete megnyitja az ajtót más csoportok gyűlöletének.”

Amerikai jelentés: újabb repülőgép-hordozót küldenek Izraelbe

A múlt héten Izraelbe érkezett Gerald Ford repülőgép-hordozó – Fotó: U.S. NAVAL FORCES CENTRAL COMMAND / Reuters

01:33 Az USA a jelentések szerint egy második repülőgép-hordozót küld az izraeli térségbe, ezzel növelve katonai jelenlétét a Közel-Keleten. A USS Eisenhower várhatóan csatlakozik a USS Fordhoz, amelyet már a térségbe küldtek a Az Egyesült Államok válasza a Hamasz Izrael elleni támadása nyomán. Az Egyesült Államok tisztviselői hangsúlyozták, hogy a haderők térségbe irányítása elrettentő lépés és az Egyesült Államok Izrael iránti elkötelezettségének jele, nem pedig olyan lépés, amely azt sugallná, hogy az Egyesült Államok részt vesz majd Izrael katonai inváziójában a Gázai övezetben.

Biden Netanjahuval folytatott beszélgetésén aggodalmának adott hangot a gázai humanitárius helyzet miatt, és felszólította az országokat, hogy egyértelműen ítéljék el a Hamaszt

00:37 Míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának közleménye az elmúlt napokban az Egyesült Államok Izrael oldalán állásának leírására összpontosított, a Fehér Ház felfedte Joe Biden elnök erőfeszítéseit a Gázai övezetben bekövetkezett humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a várható izraeli fellépést követően. Az adminisztráció verziója szerint Biden telefonon tájékoztatta Netanjahut az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával és a térség más országaival folytatott összehangolt erőfeszítéseiről annak érdekében, hogy az övezetben ártatlan civilek vízhez, élelemhez és orvosi ellátáshoz jussanak. Biden megerősítette, hogy támogatja a civilek védelmére irányuló minden erőfeszítést. A Fehér Ház közleménye szerint Biden felszólított minden országot, ismerje el, hogy a Hamasz nem képviseli a palesztin nép törekvéseit, és egyértelműen ítélje el a Hamasz mint terrorszervezet tevékenységét .

IDF: A hadsereg alagútból kibújó terroristákat támadott a Gázai övezetben

Az IDF csapásokat mér a Gázai övezetben – Fotó: Adel Hana / AP

00:07 Az IDF szóvivője éjfélkor közölte, hogy a Hamasz fegyvereseit látták kibújni egy gázai alagútból. A hadsereg bejelentése szerint az IDF repülőgépei megölték a terroristákat és lerombolták az alagutat. Azt is közölték, hogy a hadsereg a Gázai övezetben tovább támadott, főleg Jabaliya, Zeytun, Al-Forkan és Beit Hanoun környékén.

Az iráni külügyminiszter Katarban találkozott a Hamasz politikai hivatalának vezetőjével

00:03 Irán külügyminisztere, Hossein Amir-Abdollahian Katarban találkozott a Hamasz politikai irodájának vezetőjével, Iszmail Hanijével. Az iráni külügyminiszter a mai napon Bejrútban találkozott az Iszlám Dzsihád főtitkárával, Ziad Anchala-val és a Hamasz politikai irodájának helyettes vezetőjével, Saleh al-Arourival.

00:00 A szíriai állami televízió bejelentette, hogy megtámadták az aleppói repülőteret, és a támadást Izraelnek tulajdonította.

Gal Hirsch: “Az elraboltak és eltűntek minden családját megkeressük. Gondoskodni fogok arról, hogy a miniszterelnök találkozzon velük”

Az elraboltak családjainak képviselői egy sajtótájékoztatón, tegnap – Fotó: Itai Ron

23:28 Az elhurcoltak és eltűnt személyek ügyének kezeléséért felelős személy, Gal Hirsch ma este tájékoztatót tartott újságíróknak, amelyen nagyon kevés aktuális információval szolgált a Gázai övezetben fogva tartott izraeliek sorsáról. “Eddig 126 családot értesítettünk arról, hogy van információnk arról, hogy szeretteiket az ellenség fogva tartja. Embereim minden családhoz eljutnak. Mindannyiukkal találkozni fogok. Kérjük, legyen türelemmel, ez időbe telik” – mondta.

Hirsch megjegyezte, hogy az elraboltakról és eltűntekről helyzetkép összeállítása nagyon nehéz erőfeszítés, mert a harc még mindig tart. Nem részletezte a hírszerzési erőfeszítéseket, de megjegyezte, hogy ő és emberei széles körű diplomáciai erőfeszítéseket tesznek. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott a Moszad korábbi vezetőjének, Yossi Cohennek. Nem volt hajlandó pontosítani, hogy vannak-e elraboltak vagy eltűnt személyek az arab társadalomból.

Az Egészségügyi Minisztérium Gázában: Körülbelül 300 embert halt meg a harcokban a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán

23:25 A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napban mintegy 300 embert öltek meg a Gázai övezetben. A közlemény szerint ez a háború kezdete óta a legtöbb halott egy nap alatt. Összesen 2228-an haltak meg és 8744-en sérültek meg – közölték.

Gáza, ma – Fotó: Aris Messinis / AFP

Joe Biden amerikai elnök beszélt Netanjahuval és Abbaszsal

23:24 Joe Biden amerikai elnök beszélt Netanjahu miniszterelnökkel, valamint Mahmud Abbasz palesztin elnökkel. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Netanjahu “köszönetet mondott az elnöknek az Egyesült Államok nagyszabású és gyors biztonsági és hírszerzési segítségéért”.

Abbasz irodája kijelentette, hogy az elnökkel folytatott beszélgetése során “hangsúlyozta a Gázai övezet felé vezető humanitárius folyosók megnyitásának, valamint a humanitárius segítségnyújtás és az egészségügyi felszerelések, és a víz- és áramellátás bevezetésének fontosságát”. Azt is közölték, hogy Abbasz “a telepesek palesztin nép elleni agressziójának és az Al-Aksza mecset zsidók általi látogatásának megszüntetésére szólított fel”, amelyek szerinte “hozzájárulnak az eszkaláció fokozásához”. Hozzátette, hogy “mindkét oldalon elutasítja a polgári lakosságot ért károkat, és mindkét oldalon felszólít a foglyok és túszok szabadon bocsátására”.

22:35 Az IDF Szíriában támadott, válaszul a Golán és Felső-Galilea irányába indított kilövésekre.

A légierő bombázása Dél-Libanonban, ma – Fotó: Bilal Hussein / AP

22:16 Kizárták a terroristák beszivárgásának lehetőségét Zikim és Karmia térségében.

22:05 Légiriadó volt Felső-Galileában és a Golán-fennsík déli részén.

21:54 Attól tartanak, hogy terroristák hatoltak be Zikim és Karmia térségében.

21:52 A rendőrség feloszlatta a Barkat miniszter háza előtt rendezett, a halottak nevét felolvasó gyűlést.

Liberman: Nem csatlakozom a szükségkormányhoz

21:35 Liberman Netanjahu felkérésére: Támogatunk és továbbra is támogatni fogunk minden kormányzati intézkedést, amelynek célja a Hamasz és a Hamasz vezetőinek felszámolása. Készen állok csatlakozni a hadikabinethez, hogy a lehető leggyorsabb legyen a győzelem. Viszont nem érdekem, hogy a kormány 38. számú minisztere legyek, és fügefalevélként szolgáljak.

Borítókép: Egy tank a Gázai övezet határán – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

Az előző nap háborús eseményei itt >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.