A Gázai háború tizedik napja – Percről percre

Az Egyesült Államok kérésére Izrael engedélyezi humanitárius felszerelések szállítását a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül – kivéve az üzemanyagot. Libanonban arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok felajánlotta a Hamasznak a túszok szabadon bocsátását humanitárius segélyért cserébe. Az IDF bejelentette a libanoni határtól legfeljebb 2 km-re található 28 település lakóinak evakuálását. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy az evakuálás célja a széles körű támadói szabadság biztosítása, és figyelmeztetett: “Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, hogy próbára tesz minket, a reakció halálos lesz.”

A háború következő napja >>

00:55 Az IDF és a Sabak megölte a Hamasz Súra Tanácsának vezetőjét a Gázai övezetben, aki felelős volt a fogolyügyért.

00:26 Netanjahu Putyinnak: egységesek vagyunk, nem állunk meg, amíg le nem romboljuk a Hamasz uralmát.

Az IDF szóvivője: Erőink a határ mindkét oldalán dolgoznak az eltűntek felkutatásán

Daniel Hagari, az IDF szóvivője – Fotó: Moti Milrod

Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma este arról tájékoztatott, hogy a hadsereg „a határ mindkét oldalán” azon dolgozik, hogy megtalálja a Hamasz múlt szombati terrortámadása óta eltűnteket. „Minden lehetséges terepet átvizsgálunk” – hangsúlyozta. Hagari elmondta, hogy a hadsereg eddig 299 IDF mártír és 199 elrabolt családjának küldött üzenetet: “Érezzük a családok fájdalmát, és továbbra is megadunk nekik minden rendelkezésünkre álló információt” – tette hozzá.

19:29 A gázai egészségügyi minisztérium: 2778 halott és 9938 sebesült a Gázai övezetben a háború kezdete óta.

A háború előző napja >>

A Hamasz kiadott egy videófelvételt egy túszként fogvatartott izraeli nőről; A család: “Boldogok vagyunk”

A Sabak vezetője: Nem sikerült meghiúsítanunk a támadást, a felelősség engem terhel

Ronen Bar, szeptemberben – Fotó: Sharia Diamant

18:33 A Belbiztonsági Szolgálat (Sabak, régi nevén Sin Bet) vezetője, Ronen Bar vállalta a felelősséget azokért a kudarcokért, amelyek a Hamasz-mészárláshoz vezettek. Ezt korábban a hadsereg vezérkari főnöke, magas rangú parancsnokok és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője is megtette. Netanjahu és Galant egyelőre még nem. A szervezet alkalmazottainak írt levelében Bar elmondta, hogy a Hamasz-támadásra való figyelmeztetés hiánya az ő felelőssége. “Az általunk végrehajtott akciók sorozata ellenére sajnos szombaton nem tudtunk elegendő figyelmeztetést generálni, amely lehetővé tette volna a támadás meghiúsítását. A szervezet élén álló személyként ezért a felelősség engem terhel” – mondta.

Sunak: legalább hat brit halt meg a Hamasz támadásában

17:11 Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamasz iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának – közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak, aki a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a terrortámadás utáni helyzetről, elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén életüket vesztették.

A brit kormányfő szerint a Hamasz támadását “nevén kell nevezni”, és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben.

Rishi Sunak szerint ugyanakkor a palesztin civil lakosság is a Hamasz áldozata, és Nagy-Britannia éppen ezért növeli a palesztin népnek folyósított támogatását.

17:05 Az IDF támadásokat hajt végre Libanonban, válaszul arra, hogy a határon egy IDF-erőre lőttek.

Az ország központjában és Jeruzsálemben megszólaltak a szirénák, a Kneszetben kétszer is leállították majd folytatták az ülést

16:49 A riasztók aktiválódtak Gus Dan-ban és Jeruzsálem környékén. Ennek eredményeként a Kneszet plénumban folytatott ülést megszakították, a képviselők és a Kneszet dolgozói védett területekre mentek, majd néhány perccel később folytatták az ülést.

Kreml: Putyin sorra hívja a közel-keleti vezetőket

16:06 Öt közel-keleti vezetőt hív fel a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök, mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is – jelentette ki újságíróknak Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.

“Ma, mondhatni, erős startot vettünk: öt telefonbeszélgetéssel” – mondta Usakov. Közölte, hogy Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni.

UNRWA: Üzemanyagot és orvosi felszerelést vittek el a központunkból olyan emberek, akik a gázai egészségügyi minisztérium tagjainak vallották magukat

15:50 Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó segélyügynöksége közölte, hogy jelentések érkeztek hozzá, miszerint “egy teherautós embercsoport, akik azt állították, hogy a Gázát ténylegesen irányító hatóságok egészségügyi minisztériumától származnak, üzemanyagot és orvosi felszerelést vittek el az ügynökség épületéből Gázavárosból tegnap.” Az üzenetben az is szerepel, hogy “csapatunk kénytelen volt néhány órás határidőn belül kiüríteni a központot október 13-án, pénteken éjjel, és azóta nem tudunk bejutni az épületbe, és nincs több információnk az elvitt anyagokról.”

A Hamasz szervezet nevét konkrétan nem említő közlemény azt is megemlíti, hogy az épületegyüttes biztonsági kamerái megsérültek a robbantások következtében. “Az üzemanyagot és egyéb anyagokat csak humanitárius célokra tárolják – ezek bármilyen más felhasználását határozottan el kell ítélni.”

Az ENSZ szervezete később törölte a tweetet az üzemanyag és orvosi felszerelés ellopásáról, amely a Hamasz tagjaira utalt.

Libanoni Hadsereg: 20 rakétavetőt találtunk, közülük négy felfegyverzett és kilövésre kész

14:46 A libanoni hadsereg bejelentette, hogy 20 rakétavetőt talált az ország déli részén, ezek közül négy rakétával volt felfegyverkezve, indításra készen.

14:34 Izraeli forrás: Úgy néz ki, hogy Biden szerdán Izraelbe látogat.

14:08 Libanon miniszterelnöke: “Azon dolgozunk, hogy Libanont távol tartsuk a gázai háborútól.”

13:42 Beer Seván és környéken megszólaltak a szirénák.

Az Európai Unió a Hamasznak: “Előfeltételek nélkül azonnal engedjétek szabadon az összes túszt”

13:11 Joseph Borrell, az Európai Unió külügyminisztere ma megismételte az Európai Unió országainak a Hamaszhoz intézett felszólítását, hogy “minden túszt azonnal, minden előfeltétel nélkül engedjenek szabadon”.

Tegnap a tagállamok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben “a lehető leghatározottabban elítélik a Hamaszt, valamint az Izraelben végrehajtott brutális és válogatás nélküli terrortámadásokat”. A közlemény azt is leszögezi, hogy “fontos minden állampolgár védelmét mindenkor biztosítani a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően”.

A Kneszet ma folytatja tevékenységét, és megvitat egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi a biztonsági foglyok körülményeinek rontását

12:28 A Kneszet várhatóan ma folytatja munkáját, és az ülés elején felszólal Amir Ohana, a Kneszet elnöke, Jichak Herzog elnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yair Lapid ellenzéki vezető. A parlament várhatóan két törvény előmozdításáról tárgyal: a hónap végére tervezett helyhatósági választások időpontjának elhalasztásáról, valamint egy olyan törvényről, ami lehetővé tenné a biztonsági foglyok életterének csökkentését és hogy a foglyok ágy helyett matracon aludhassanak.

11:42 Légiriadó volt Askelonban, Asdodban és a környező területeken.

Az IDF szóvivője: Eddig 199 elrabolt családját értesítettük, éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy visszahozzuk őket

11:20 Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma arról tájékoztatott, hogy a hadsereg eddig 199 családot értesített, akiknek szeretteit elrabolták Gázába, és 291 családot az elesett katonákról. Hagari szerint “kiemelt nemzeti prioritásként törekszünk az elhurcoltak kiszabadítására. Az IDF éjjel-nappal azon dolgozik, hogy visszaszerezze az elrabolt személyeket.” Szerinte Izrael nem fog olyan támadást végrehajtani, ami veszélyeztetné őket, “de fő törekvésünk a gyilkos Hamasz terrorszervezet megsemmisítése.”

IDF szóvivője: A libanoni határ lakosainak evakuálása azért történt, hogy az széles körű támadó cselekvési szabadságot biztosítson a hadseregnek

11:16 Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma azt mondta, hogy a libanoni határ 28 településének ma elhatározott kiürítését azért tették, hogy az IDF széleskörű offenzív cselekvési szabadságát biztosítson a hadseregnek. Hagari szerint “Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, hogy próbára tesz bennünket, a reakció halálos lesz.”

IDF: 40 körözött személyt tartóztattak le tegnap este Ciszjordánia területén, körülbelül a felük a Hamasz aktivista

11:12 Az IDF bejelentette, hogy tegnap este 40 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordánia területein, mintegy a felük a Hamasz aktivistái, és sok fegyvert koboztak el. A hadsereg közleménye szerint a biztonsági erők egy nyomdát is lezártak, ami uszító anyagot gyártott a Hamasz számára.

Izrael ismét támadott Hamasz-létesítményeket a Gázai övezetben, folytatódik a civilek menekülése

10:15 Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamasz iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe – jelentette a helyi média.

A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamasz Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta. (MTI)

A háborúban 936 állampolgár, lakos, rendőr és külföldi munkavállaló vesztette életét. Eddig 615 holttestet azonosítottak

10:11 A rendőrség tájékoztatása szerint a hatóságok eddig 936, a háborúban elesett állampolgár, lakos, rendőr és külföldi munkavállaló holttestét kapták meg. 615 holttestet azonosítottak, 494-et pedig eltemettek.

Az IDF áldozatainak száma jelenleg hivatalosan 293.

Az elhurcoltak családjainak száma az eddig frissített adatok szerint: 155.

A gázai egészségügyi minisztérium: 2750 halott és 9700 sebesült az övezetben a háború kezdete óta

A palesztinok az IDF-robbantások áldozatait keresik Khan Yunisban, ma – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Egy 30 év körüli férfit könnyebben megsebesített a Beri kibucban lezuhant rakétarepesz

09:53 Egy harmincas éveiben járó férfit könnyebben megsebesítettek egy rakéta repeszei, ami Beri kibucban zuhant le a legutóbbi, Gázából izraeli területre lőtt rakétacsapás során. A mentők a sérültet a Beer Seva-i Szoroka Kórházba szállították.

Amerikai állampolgárok százai várakoznak Haifa kikötőjében; hajón evakuálják őket Ciprusra

Az amerikai állampolgárok ma reggel Haifa kikötőjének bejáratánál várakoznak – Fotó: Rami Shlush

09:40 Amerikai állampolgárok százai várakoznak Haifa kikötőjében, miután eleget tettek az amerikai kormány azon felhívásának, hogy hajón hagyják el Izraelt Ciprusra. Az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgároknak tegnap küldött e-mailben azt írták, hogy Ciprusra érkezésükkor maguknak kell gondoskodniuk a továbbrepülésről.

Izrael engedélyezi humanitárius felszerelések behozatalát a Gázai övezetbe, kivéve az üzemanyagot

09:28 Izrael ma reggeltől korlátozott ideig engedélyezi a humanitárius felszerelések áthaladását a rafahi átkelőn keresztül a Gázai övezetbe olyan teherautókon, amelyek kizárólag egyiptomi felügyelet alatt állnak. Ez az USA kérésére történik. A felszerelésben főleg víz és gyógyszer található, de üzemanyag nem, mert Izrael szerint a Hamasz a Gázai övezet kórházaiban és civileknél rendelkezésre álló üzemanyagot a generátorokkal működő alagutak üzemeltetésére használja, nem pedig valódi humanitárius szükségletekre. A biztonsági intézmények szerint Izrael számára fontos, hogy a nemzetközi jog szerint járjon el annak érdekében, hogy legitim módon folytathassa tevékenységét az övezetben.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jóváhagyta a fegyvertartási engedély megszerzését megkönnyítő szabályozást

09:26 A Kneszet Nemzetbiztonsági Bizottsága elfogadta a fegyvertartási engedély megszerzésének küszöbfeltételeit enyhítő szabályozást. A tárgyaláson bemutatott adatok szerint a harcok kezdete óta 41 ezer engedélykérelmet nyújtottak be. Az Igazságügyi Minisztérium javasolta, hogy a szabályzat egy évig maradjon érvényben, de a bizottsági tagok úgy döntöttek, hogy végleges rendeletként fogadják el. A bizottság elnöke, Zvika Fogel a Zsidó Erő pártjából elmondta, hogy a szabályzat holnap lép életbe.

Blinken várhatóan 12:00-kor ismét Izraelbe érkezik, és találkozik Netanjahuval és Galanttal

09:16 Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tervek szerint 12:00-kor érkezik Izraelbe. Találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Yoav Galant védelmi miniszterrel, és további találkozókat is tarthat. Várhatóan néhány órával később elhagyja az országot.

Az IDF bejelentette a libanoni határtól legfeljebb két kilométerre fekvő 28 település lakóinak evakuálását

09:03 Az IDF bejelentette 28, a libanoni határtól legfeljebb két kilométerre található északi határtelepülés kiürítését. A kitelepítendő települések: Reger, Dishon, Kfar Yuval, Margaliot, Metula, Avivim, Maayan Baruch, Baram, Menara, Yiftah, Malkiah, Meshgav Am, Yaraon, Dafna, Arab El Aramsha, Shlomi, Netua, Yaara, Shtula, Matat, Zerait, Shomara, Betzet, Adamit, Rosh Hanikra, Kfar Giladi és Hanita. Az evakuált lakosok államilag támogatott vendégházakban kerülnek elhelyezésre.

Jelentés: Izrael beleegyezett a támadások leállításába a Gázai övezet déli részén, hogy lehetővé tegye a rafahi átkelő megnyitását

Támadás a rafahi átkelő közelében, tegnap – Fotó: Said Khatib / AFP

08:47 Két egyiptomi biztonsági forrás közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom megállapodott a dél-gázai övezetben 9 órakor kezdődő ideiglenes tűzszünetről, amely lehetővé teszi a rafahi átkelő megnyitását. A források szerint a tűzszünetnek több órán át kell tartania, de nem világos, hogy meddig, és az átkelőnek 17 óráig kellene nyitva kell maradnia.

A Hamasz szerint nincs információjuk ilyen humanitárius tűzszünetről: “Semmiféle információt, ígéretet vagy megerősítést nem kaptunk az egyiptomi részről a rafahi átkelő megnyitásával kapcsolatban. Minden izraeli forrásokon alapul.”

Danny Danon: Sok gázai civil vett részt a mészárlásban; az elraboltak egy része magánszemélyek kezében van a Gázai övezetben

08:43 Danny Danon, a Likud képviselője ma délelőtt azt mondta, hogy a hozzá jutott információk szerint „sok gázai civil is jelentős részt vállalt a zavargásokban… a gyilkosságban, a mészárlásban, az emberrablásban, a nemi erőszakban”. A 103FM-nek adott interjújában Danon azt mondta, hogy a múlt szombati támadást nem csak a Hamasz terroristái követték el, hanem “csatlakozó civilek is”. Danon hozzátette, hogy “az elraboltak egy része még ma is magánszemélyek kezében van” a Gázai övezetben.

08:40 Nachal Ózban megszólalt a sziréna

Jelentés Libanonban: Az Egyesült Államok felajánlotta a Hamasznak túszok szabadon bocsátását humanitárius segélyért cserébe

07:44 A libanoni Al-Akhbar újság arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Kataron keresztül kompromisszumos javaslatot nyújtott be a Hamasznak a Gázai övezetbe elrabolt állampolgárok szabadon bocsátására, cserébe humanitárius segélyek bevezetése a Gázai övezetbe. A Hamasz több feltételt is szabott, és azt követelte, hogy derítsék ki, hogy az elraboltak közül kik külföldi állampolgárok, és melyikük szolgált az IDF-nél. Azt is közölték, hogy a Hamasz hosszú szünetet követel, amely lehetővé teszi, hogy több ezer sebesültet vigyenek ki a gázai kórházakból a rafahi átkelőn keresztül. A jelentést az újság szerkesztője, Abraham Al-Nim jegyzi, aki közel áll a Hamasz tisztségviselőihez és a Hezbollah vezetéséhez. A javaslat az elmúlt napokban felmerült számos javaslat egyike, de egyelőre nem tudni, hogy történt-e előrelépés a tárgyalásokon, amelyekben az ENSZ is részt vesz.

Jelentés: A rafahi átkelőt 09:00-kor megnyitják néhány órára a külföldiek távozása érdekében

05:34 Az amerikai MSNBC csatorna egy palesztin forrásból arról számolt be, hogy a rafahi átkelőt 09:00-kor megnyitják néhány órára. A jelentés szerint humanitárius felszerelést visznek be a Gázai övezetbe, és a külföldi állampolgárságúak számára engedélyezik a kiutazást Egyiptomba.

Biden: A Hamaszt teljesen meg kell semmisíteni, Gáza elfoglalása viszont hiba lenne

02:19 Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy szerinte „a Hamaszt teljesen meg kell semmisíteni.” A CBS hálózat „60 Minutes” című műsorának adott interjújában Biden azt mondta, hogy az ő szemében hiba lenne, ha Izrael visszafoglalná Gázát, és lehetőséget kell hagyni egy palesztin állam számára.” Biden azt is mondta, hogy Izrael „megérti, hogy a palesztinok jelentős része nem osztja a Hamasz és a Hezbollah álláspontját”.

Az ENSZ főtitkára felszólítja a Hamaszt és Izraelt: a túszokat és a humanitárius segélyeket nem szabad alkudozásként használni

Izrael által bombázott terület a gázai Rafahban tegnap – Fotó: Said Khatib / AFP

23:41 Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamaszt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon a Gázai övezetben tartott túszait. Guterres kijelentette, hogy a túszok szabadon bocsátását és Gáza humanitárius segélyhez való hozzáférését “nem szabad alkudozásként használni”, hanem azonnal végre kell hajtani, “mert ez a helyes dolog”. Guterres felszólította Izraelt, hogy tegye lehetővé a humanitárius segélyek és a segélynyújtók gyors és megszakítás nélküli belépését Gázába.

IDF: Likvidáltuk a Gázai övezet déli körzetének nemzetbiztonsági parancsnokát

22:30 Az IDF bejelentette, hogy megölte a Gázai övezet déli körzetének nemzetbiztonsági parancsnokát – ami egyenértékű az izraeli rendőrséggel. A bejelentés szerint a hadsereg által megölt Hamasz parancsnok neve Mataz Eid. Azt is közölték, hogy a hadsereg erői folyamatosan támadott a Gázai övezet északi részén, és a nap folyamán 250 célpontot semmisített meg.

A hadsereg támadta a Hezbollah libanoni célpontjait; Gantz: A szervezet akciói sértik a térség stabilitását

22:09 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg támadta a Hezbollah libanoni célpontjait. Beni Ganz, a háborús kabinet tagja elmondta, hogy beszélt Catherine Colonna francia külügyminiszterrel, és elmondta neki, hogy a Hezbollah lépései sértik a térség stabilitását, és hogy „Izrael Libanont látja közvetlenül felelősnek ami a területén történik, és súlyos árat fog fizetni minden olyan terrorcselekményért, amely túlmutat a határain.”

Borítókép: A kneszet tagjai védett területre vonultak a plenáris ülés alatt a Jeruzsálem környékére kilőtt rakéták miatt, ma – Fotó: Noam Rivkin Fenton

A háború előző napja >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.