A gázai háború tizenegyedik napja – percről percre

A nap folyamán három támadás történt a libanoni határon, az egyikben két tartalékos katona és egy civil megsérült. Négy libanoni meghalt, amikor a határhoz közeledtek. Németország kancellárja ma Izraelbe látogat, Biden holnap érkezik és innen Jordániába megy egy csúcstalálkozóra. A háború kezdete óta: körülbelül 1300-an haltak meg Izraelben, mintegy 2800-an a Gázai övezetben. A Vaskardok gázai háború tizenegyedik napja – tudósítás percről percre.

A háború következő napja >>

00:26 Jordánia bejelentette, hogy lemondja a holnapra tervezett csúcstalálkozót Biden, al-Sisi és Abbasz részvételével

A Hezbollah “harag napját” hirdetett holnapra Izrael ellen

23:47 A Hezbollah szervezet “harag napját” hirdetett holnapra Izrael ellen, a gázai kórházban történt halálos robbanás és Joe Biden amerikai elnök térségbeli látogatása miatt. A szervezet Izraelt tette felelőssé az Al-Ahlin gázavárosi kórháznál történt halálos incidensért, „mészárlásnak” nevezve azt. “Felszólítjuk az arab és az iszlám nemzetet, hogy azonnal vonuljanak az utcákra és terekre, hogy kifejezzék felháborodásukat, és gyakoroljanak nyomást a kormányokra és országokra, bárhol is legyenek” – közölte a Hezbollah. Az IDF kijelentette, hogy a robbanást az Iszlám Dzsihád sikertelen kilövése okozta, de a szervezet tagadta az állítást.

Az IDF a Hezbollah libanoni célpontjait támadta

23:31 Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah libanoni célpontjait támadta válaszul az elmúlt napon Izraelre lőtt lövésekre.

A dzsihád tagadja, hogy egy sikertelen kilövése érte volna a kórházat; Netanjahu: Aki brutálisan meggyilkolta a gyerekeinket, az a saját gyerekeit is gyilkolja

23:13 Az Iszlám Dzsihád cáfolja az izraeli hadsereg állítását, miszerint sikertelen kilövés érte volna a gázai kórházat. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy „a gázai barbár terroristák támadták meg a kórházat, nem az IDF. A szervezet, ami brutálisan meggyilkolta a gyerekeinket a saját gyerekeit is meggyilkolja.”

Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia elítélte a gázai kórházban történt incidenst

23:04 A szaúd-arábiai külügyminisztérium határozottan elítélte a gázai kórházban történt halálos incidenst, amelyben körülbelül 500 ember vesztette életét, és “Izrael aljas bűncselekményének” nevezte. Az Egyesült Arab Emírségek szintén elítélte azt, és a “humanitárius jog tiszteletben tartására” szólított.

Oroszország és az Emirátusok a Biztonsági Tanács összehívását kérik a kórházi robbanás nyomán

22:52 Diplomaták azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek holnap reggel (New York-i idő szerint) összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a palesztinok azon állítása miatt, hogy izraeli bombázta a gázai kórházat. Az IDF azt állítja, hogy az Iszlám Dzsihád szervezet sikertelen rakétakilövése érte a kórházat.

22:37 Az IDF a gázai kórház elleni támadás vádjával kapcsolatban: Az Iszlám Dzsihád sikertelen kilövést hajtott végre, ami eltalálta az egészségügyi intézményt

Abbasz nem vesz részt Bidennel az ammani csúcstalálkozón

22:33 A PFSZ Végrehajtó Bizottságának főtitkára, Huszein al-Sejk megerősítette, hogy a palesztin elnök nem vesz részt a találkozón Joe Biden amerikai elnökkel, aki holnap érkezik az ammani csúcstalálkozóra arab vezetőkkel.

22:21 Tüntetők gyülekeztek Izrael jordániai nagykövetsége körül és tüzeket gyújtottak

A Hamasz magas rangú tisztviselője az NBC-nek: a szervezet azonnal elengedi az összes elrabolt állampolgárt, ha Izrael abbahagyja a Gázai övezet támadását

22:07 A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője azt mondta az NBC-hálózatnak, hogy a szervezet kész azonnal szabadon engedni az összes elrabolt civilt, ha Izrael abbahagyja a Gázai övezet bombázását. A jelentés szerint a tisztviselő azt mondta, hogy a Hamasz egy órán belül szabadon engedi az elrabolt személyeket, ha a támadások megszűnnek. Azt állította, hogy jelenleg nincs olyan biztonságos hely, ahová az elrabolt személyeket ki lehetne engedni. A tisztviselő hozzátette, hogy az elrabolt katonákat az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokért cserébe adják vissza. A jelentés szerint a tisztviselő azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael már tudott a Hamasz által az elrabolt civilek szabadon bocsátásának feltételeiről, mivel a szervezet tisztázta ezeket az arab vezetőkkel folytatott tárgyalásokon.

22:00 Légiriadó volt az ország középső és déli részén

21:58 Jelentés: A gázai egészségügyi minisztérium 500 halálos áldozatot jelentett be a kórház elleni támadásban

21:47 Izrael a legmagasabb szintre emeli az utazási figyelmeztetést Törökországba, minden izraelieknek a lehető leghamarabb el kell hagynia az országot

A palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett a gázai kórházban történt halálos incidens után

21:17 Mahmud Abbasz palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett a gázai Al-Ahli kórházban történt halálos incidens után, amelyben legalább 200 ember vesztette életét. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy az IDF bombázta a kórházat, a hadsereg pedig vizsgálja a bejelentést. Ciszjordánia lakói számos helyen tiltakoznak a kórházban történtek miatt, köztük Ramallahban, Dzseninben és Nabluszban.

Az Orvosok az Emberi Jogokért Egyesület közölte, hogy Al-Ahliban mintegy 5000 ember keresett menedéket, hozzátéve, hogy a Gázai övezet legnagyobb és központi helyén lévő Shifa Kórházban elfogyott az áram. „A koraszülött osztályok áram nélkül, a lélegeztetőgépek az utolsó ütemükön, mielőtt abbahagynák a munkát – ez sérti az erkölcsi és a nemzetközi jog összes szabályát” – mondta az egyesület.

21:17 A palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett a gázai kórházban történt halálos incidens után

A Likud felhagyott Netanjahu védelmével: “A háború végén mennie kell”

A miniszterelnök ma az ország déli részén – Fotó: Kobi Gideon / GPG

20:58 A Likudban az elmúlt napokban olyan hangokat hallani, amelyek egyértelművé teszik, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöki és pártelnöki útja a végéhez közeledik. “A Likud tudja, hogy Netanjahunak vége. Jelenleg ez olyan, mint egy vulkán, és a láva egyre forróbb” – mondta a párt egyik magas rangú tagja. “Nagy a harag Netanjahuval szemben. Főleg az évek során tanúsított nagyon gyáva felfogása miatt, ami miatt úgy döntött, hogy elhalasztja a véget, és elkerüli a Gázai övezet elfoglalását, demilitarizálását és a Palesztin Hatósághoz való átadását. Most a tízszeresét fizetjük ennek.”

20:24 A gázai egészségügyi minisztérium: Több mint 200 halottja van egy gázai kórház elleni izraeli támadásnak

20:18 Légiriadó volt Felső-Galileában

Biden holnap várhatóan találkozik Netanjahuval és Herzoggal

20:06 Holnapi izraeli látogatása során Joe Biden amerikai elnök várhatóan a hadsereg központjában találkozik Netanjahu miniszterelnökkel és Herzog elnökkel, ezt követően pedig a hadikabinet tagjaival is.

20:02 Kiterjedt rakétatámadás érte az ország középső és déli részét

Anglikán egyház: Az egyház tulajdonában lévő gázai kórházkomplexumot bombatámadás érte, többen meghaltak

19:45 A Gázai övezetben található Al-Ahli kórház épületét bombatámadás érte, és több halott és sebesült is van a Hamasz információs irodája és a kórházat fenntartó anglikán egyház érseke szerint.

19:44 Közvetlen rakétatalálat érte Szderot várost

IDF: 83 körözött személyt tartóztattunk le Ciszjordániában, közülük 51-en a Hamasz tagjai

19:42 Ciszjordániában 83 körözött személyt tartóztattak le, köztük 51 Hamasz-tagot – közölte az izraeli hadsereg. Azt is jelentették, hogy a háború kezdete óta több mint 440 körözött személyt fogtak el Ciszjordániában, közülük körülbelül 220-an a Hamasz tagjai.

19:34 Légiriadók voltak az ország középső és déli részén

19:22 Netanjahu: “A harc óriási intenzitással zajlik majd a következő napokban”

A vezérkari főnök: “Ha a Hezbollah hibát követ el, megsemmisül”

A vezérkari főnök az Északi Parancsnokságon, ma – Fotó: IDF

19:18 Herzi Halevi vezérkari főnök meglátogatta az Északi Parancsnokságot, és kijelentette, hogy “ha a Hezbollah hibát követ el és támad, akkor megsemmisül.” Halevi azt mondta a katonáknak, akikkel találkozott, hogy mindenki “mindent meg fog tenni, az élete kockáztatását is beleértve”, mert ez “az otthonért, a polgárokért, a szuverenitásunkért, a jövőbeli létünkért folytatott háború. Ezért megteszünk mindent”. Halevi szerint “az értékeink szerint cselekszünk, de azt hozzáigazítjuk ahhoz a kegyetlenséghez és őrülethez, amelyet az ellenség ebbe a hadjáratba bevezetett”.

Izraeli forrás: Eltökéltek vagyunk a Hamasz felszámolásában, még ha ez hónapokig vagy évekig is tart

19:17 Egy izraeli tisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Izrael eltökélt szándéka a Hamasz felszámolása, “még ha ez hónapokig vagy évekig is tart”. Hozzátette, hogy Izrael október 7-e óta mintegy 5000 Hamasz-célpontot támadott a Gázai övezetben, bár elmondása szerint “nagyszámú” támadást törölt, hogy ne sértsen meg ártatlan civileket.

19:12 Szderot önkormányzata: Öt rakétatalálat érte a város, ketten könnyebben megsérültek

18:56 Az IDF a Hezbollah célpontjait támadja Libanonban

Iráni források az Al Jazeerának: Biden kormánya katonai akcióval fenyegetett, ha csatlakozunk a háborúhoz

A Gerald Ford repülőgép-hordozó a Földközi-tenger keleti részén – Fotó: U.S. NAVAL FORCES CENTRAL COMM

18:51 Iráni források azt mondták a katari Al Jazeera hálózatnak, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja négy pontból álló üzenetet intézett Irán ENSZ-megbízottjához, beleértve azt a követelést, hogy Teherán cselekedjen a Gázai övezetben zajló események lecsillapítása érdekében. A jelentés szerint a kormányzat figyelmeztette Iránt, hogy ha csatlakozik a konfliktushoz, közvetlen amerikai fellépéssel kell szembenéznie.

18:06 Megszólaltak a szirénák az ország központi városaiban

17:57 IDF: Elfogtunk egy Libanon felől közeledő pilóta nélküli légi járművet

Rafahi kórház: Izrael közölte velünk, hogy evakuálnunk kell

17:37 A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város kórháza bejelentette, hogy két figyelmeztetést kapott az IDF-től, hogy evakuálnia kell, annak ellenére, hogy ez egy olyan terület, ahol Izrael szerint biztonságos a tartózkodás. A kórház közölte, hogy alkalmazottai nem evakuálják a helyet, amely továbbra is fogadja a betegeket “Nem hagyjuk el a helyet, és nem hagyjuk cserben az embereinket” – mondta.

17:30 Netanjahu találkozót tart Schulz német kancellárral

Netanjahu és Olaf Schulz német kancellár, ma – Fotó: Shlomi Amsalem / Külügyminisztérium

17:14 Kanada külügyminisztere a libanoni állampolgárainak: Hagyjátok el az országot, amíg vannak kereskedelmi járatok

17:08 Szderotban két rakétatalálatot észleltek, amelyek közül az egyik közvetlenül egy lakóházat ért

A lakóházban keletkezett károk, Szderotban, ma – Fotó: Szderot önkormányzata

Légiriadó volt Kirjat Smonában

16:40 Megszólaltak a szirénák a galileai Kirjat Smonában és Beit Hillelben. Kirjat Smona önkormányzata felszólította lakóit, hogy további intézkedésig maradjanak a védett helyeken. A mentők szerint még nem érkezett hívás becsapódásról vagy áldozatokról.

Hamasz: Az IDF megölte a szervezet egy magas rangú tisztjét, a Gázai övezet központi részének parancsnokát

16:27 A Hamasz bejelentette, hogy az IDF megölte a szervezet katonai szárnyának egy magas rangú tagját, aki a Gázai övezet központi részének parancsnoka volt. Ayman Nofal a katonai ág legmagasabb rangú embere, akit a háború kezdete óta megöltek. A Hamasz közleménye szerint Nofal a Gázai övezet közepén található al-Burij menekülttáborra végrehajtott légicsapásban vesztette életét.

Ayman Nofal

16:12 Az IDF hírszerzési osztályának vezetője: Nem teljesítettük küldetésünket, teljes felelősséget vállalok a kudarcért

16:02 A libanoni nemzeti légitársaság átszállítja a repülőgépeit Törökországba

A Hezbollah vállalta a felelősséget a ma délelőtti páncéltörő tüzért Matulánál; a tűzcsere folytatódik

15:54A Hezbollah bejelentette, hogy ő a felelős a ma délelőtti metulai páncéltörő tűzért, amelyben két tartalékos és egy civil könnyebben vagy közepesen megsérült. Emellett az IDF szóvivője arról számolt be, hogy egy páncéltörő rakétát lőttek Libanonból Zarit mosávra a határ közelében, és az erők tüzérségi tűzzel válaszoltak. Eddig három lövöldözés történt a határon a nap folyamán, és a Hezbollah csak egyért vállalta a felelősséget.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma: Körülbelül 2000 katonát helyeztek magas készültségbe, hogy gyorsan reagáljanak a közel-keleti helyzetre

15:22 Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin mintegy 2000 katonát és számos katonai egységet helyezett fokozott készültségbe, hogy gyorsan reagálhassanak a közel-keleti biztonsági fejleményekre – áll a Pentagon közzétett közleményében. Azt is közölték, hogy nem hoztak döntést az erők térségbeli bevetésével kapcsolatban. Egy Pentagon-forrás a New York Timesnak elmondta, hogy az erők jelenleg az Egyesült Államokban és más helyeken, például Európában állomásoznak. Állítása szerint, ha az erőket a térségbe küldik, nem harci küldetésekben vesznek részt, hanem tanácsadásban és orvosi ellátás biztosításban Izraelbe.

Austin elrendelte a Gerald Ford amerikai repülőgép-hordozó és az őt kísérő csatahajók tartózkodásának meghosszabbítását is. Ennek a haderőnek a következő hónapban kellett volna visszatérnie az Egyesült Államokba egy hat hónapos küldetés után, de az Izrael és a Hamasz közötti háború miatt a haderőt a Földközi-tenger keleti részébe küldték. Várhatóan egy másik repülőgép-hordozó, a Dwight Eisenhower is megérkezik a környékre a következő napokban.

Jordánia: holnap négyoldalú csúcstalálkozónak adunk otthont Biden, al-Sisi, Abdullah és Abbasz részvételével

14:26 Jordánia bejelentette, hogy holnap Ammanban négyoldalú csúcstalálkozónak ad otthont Joe Biden amerikai elnök, Abdullah jordán király, Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök részvételével. Biden közel-keleti látogatásának részeként részt vesz a csúcstalálkozón, amely várhatóan egy napig tart. Biden Izraelbe is eljön, hogy kifejezze szolidaritását a „Hamász brutális terrortámadásával” szemben.

13:32 IDF: egy páncéltörő rakétát lőttek ki egy állásra Margaliot közelében, a libanoni határon; A hadsereg tüzérségi tűzzel válaszol

Reggel óta az IDF több tucat célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai infrastruktúrát és rejtekhelyeket

Palesztinok túlélők után kutatnak egy épület romjai között a gázai Khan Yunis negyedben ma reggel – Fotó: MOHAMMED SALEM / Reuters

12:11 Ma reggel óta az izraeli hadsereg több tucat célpontot támadott szerte a Gázai övezetben, köztük hadműveleti parancsnokságot, katonai infrastruktúrát, ahol Hamasz-terroristák tartózkodtak, és a Hamasz rejtekhelyeit.

11:35 Beer Seván aktiválták a riasztásokat

11:15 Az IDF tanktűzzel támadja azt a libanoni területet, ahonnan páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára

10:41 Jordánia királya ellenzi a palesztin menekültek bejutását a királyságba: ez vörös vonal számunkra

10:30 IDF: Metulánál lövöldözésről érkezett jelentés; Libanoni csatorna: A Hezbollah páncéltörő rakétát lőtt ki egy autóra a településen

Három ember könnyebben megsérült a Metulánál történt Hezbollah támadás következtében. A matulai önkormányzat vezetője elmondta, hogy egy civil járművet találtak el. “Jelenleg támadás alatt állunk, és sok áldozat van a településen” – tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a hadsereg viszonozza a tüzet.

10:20 A libanoni média: A libanoni határon lévő IDF kamerák körülbelül egyharmada nincs használatban

A palesztin egészségügyi minisztérium: egy 17 éves hebroni fiatal meghalt az izraeli fegyveres tűzben, egy 72 éves férfi, akit pénteken lőttek le a nabluszi összecsapásokban, belehalt sérüléseibe

Palesztinok szállnak szembe a biztonsági erőkkel Nablusban pénteken – Fotó: Raneen Sawafta / Reuters

09:29 A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium jelentette be két palesztin halálát. A közlemény szerint ma reggel belehalt sérüléseibe egy 17 éves fiatal, akit éles lövés ért a gyomrában az izraeli hadsereggel folytatott összecsapások során Hebrontól északra. Azokban az összecsapásokban, amelyekben megsérült, nyolc másik fiatal is megsérült. Állapotukat közepestől súlyosig határozzák meg. Nablusban belehalt sérüléseibe egy 72 éves férfi, akit szintén találat ért pénteken a városban zajló összecsapások során. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az előző szombat (október 7.) óta 61 palesztint öltek meg Ciszjordániában.

08:48 11 óra elteltével: kiújult a tűz a Gázai övezetből, működésbe léptek a riasztók a Gázai övezet melletti Ceelimben

Az IDF szóvivője: Folyamatosan újabb terroristák holttestére bukkanunk, több mint 600-at gyűjtöttünk össze

08:41 Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma reggel azt mondta, hogy a biztonsági erők sok terrorista holttestét találták meg a térségben, és ezekből eddig több mint 600-at gyűjtöttek össze. “Amikor mindet megtaláljak, tudni fogjuk, hogy nagyságrendileg hány terroristáról volt szó” – magyarázta. Vannak még nehezen megközelíthető területek. Minden holttestet vizsgálatnak kell alávetni, hogy tudjuk, hogy terroristákról, nem pedig izraeliek holttestéről van szó.”

07:59 Letartóztattak egy izraeli arab énekesnőt egy internetes poszt miatt: “Nincs győztes Allahon kívül”

07:19 IDF: Az elmúlt napon a Hamasz és az Iszlám Dzsihád több mint 200 katonai célpontját támadtuk

A vezérkari főnök a katonáknak: csapásokat szenvedtünk, mi vagyunk a felelősek, de most a kezünkben van a kezdeményezés

Herzi Halevi vezérkari főnök, tegnap – Fotó: IDF

06:18 Herzi Halevi vezérkari főnök azt írta az IDF katonáinak küldött levelében, hogy “csapást szenvedtünk, és mi vagyunk a felelősek, de most a kezünkben van a kezdeményezés”. Hozzátette, hogy “a háború kemény és hosszú lesz, és az IDF meg fogja nyerni”.

Izrael 10 milliárd dollár értékű gyorssegélyt kért az Egyesült Államoktól

04:59 Izrael 10 milliárd dollár értékben kért sürgősségi segélyt az Egyesült Államoktól – számolt be a New York Times három, az ügyben jártas forrásból. Az Amerikai Kongresszus és a Fehér Ház javaslatot fogalmaz meg, amely magában foglalja Izraelnek, Ukrajnának és Tajvannak nyújtott segélyeket, valamint az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ megerősítését szolgáló forrásokat.

03:29 A Fehér Ház: Netanjahuval való találkozása után Biden várhatóan találkozik Abdullah-al, al-Sisivel és Abbaszszal is.

02:47 Nem bocsátják szavazásra az orosz tűzszüneti javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, miután nem kapott elegendő szavazatot

Az IDF a Hezbollah célpontjait támadja Libanonban

01:35 Az IDF bejelentette, hogy jelenleg Libanonban támadja meg a Hezbollah célpontjait, a bejelentés szerint a támadást a szervezet tegnapi, izraeli területre lőtt tüzére válaszul hajtják végre.

CNN: Az Egyesült Államok 2000 tengerészgyalogost küld a Közel-Keletre

A Gerald Ford amerikai repülőgép-hordozó a Földközi-tengeren – Fotó: U.S. NAVAL FORCES CENTRAL COMM

01:15 Az Egyesült Államok mintegy 2000 tengerészgyalogost küld a Közel-Keletre – jelentette ma este a CNN. A tengerészgyalogosok csatlakoznak a két repülőgép-hordozóhoz, a Gerald Fordhoz és a Dwight Eisenhowerhez, valamint más hadihajókhoz, amelyeket az Egyesült Államok a gázai háború kitörése óta küldött a térségbe. A jelentés szerint a haderő célja az elrettentés, üzenet Iránnak, és megakadályozni, hogy a háború regionális háborúvá alakuljon át.

Az Egyesült Államok által kiküldeni tervezett haderő, a 26. tengerészgyalogos expedíciós egység Kuvaitban állomásozik, és tengeri műveletekre, válságreagálásra, humanitárius segítségnyújtásra és különleges műveletekre van kiképezve.

00:55 Az IDF és a Sabak megölte a Hamasz Súra Tanácsának vezetőjét a Gázai övezetben, aki felelős volt a fogolyügyért.

00:26 Netanjahu Putyinnak: egységesek vagyunk, nem állunk meg, amíg le nem romboljuk a Hamasz uralmát.

Az IDF szóvivője: Erőink a határ mindkét oldalán dolgoznak az eltűntek felkutatásán

Daniel Hagari, az IDF szóvivője – Fotó: Moti Milrod

Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma este arról tájékoztatott, hogy a hadsereg „a határ mindkét oldalán” azon dolgozik, hogy megtalálja a Hamasz múlt szombati terrortámadása óta eltűnteket. „Minden lehetséges terepet átvizsgálunk” – hangsúlyozta. Hagari elmondta, hogy a hadsereg eddig 299 IDF mártír és 199 elrabolt családjának küldött üzenetet: “Érezzük a családok fájdalmát, és továbbra is megadunk nekik minden rendelkezésünkre álló információt” – tette hozzá.

19:29 A gázai egészségügyi minisztérium: 2778 halott és 9938 sebesült a Gázai övezetben a háború kezdete óta.

A háború előző napja >>

Főkép: Herzi Halevi vezérkari főnök katonákkal a Gázai övezet mellett, tegnap – Fotó: IDF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.