Orosz ENSZ-nagykövet: Izraelnek nincs joga önvédelemre a Hamasz elleni háborúban

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a világszervezet ülésén kifejtette, hogy Izraelnek nincs joga az önvédelemhez a nemzetközi jog szerint a Hamasz elleni harcában, mert „megszálló állam”.

„Nem hagyhatom szó nélkül az USA és szövetségeseinek képmutatását sem, akik teljesen más esetekben a nemzetközi jog betartását követelik, vizsgálóbizottságokat hoznak létre, szankciókat vezetnek be azokkal szemben, akik csak szélsőséges intézkedésként alkalmazzák az erőszakot az évek óta tartó erőszak megállítása érdekében” – idézi a TASS Nyebenzját, aki az ENSZ Közgyűlésének a konfliktussal foglalkozó rendkívüli ülésén beszélt a Times of Israel beszámolója szerint.

„De látva a szörnyű gázai pusztítást, amely többszörösen felülmúlja mindazt, amit a Nyugat más regionális összefüggésekben kritizál – polgári létesítmények elleni bombázások, több ezer gyermek halála és civilek szörnyű szenvedése a teljes blokád alatt –, most gondoskodó anyát játszik. Folyamatosan hangoztatja Izrael állítólagos önvédelemhez való jogát, amivel megszálló államként nem rendelkezik, amint azt az ENSZ Nemzetközi Bírósága 2004-es konzultatív határozata is megerősítette” – mondta.

Hozzátette, hogy Oroszország elismeri Izrael jogát biztonsága biztosításához, de „teljes mértékben csak a palesztin probléma méltányos, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján történő megoldása esetén lehet ezt garantálni”.

Az orosz nagykövet arra nem tért ki a beszédében, hogy ha Izraelnek nincs joga az önvédelemhez a megszállás miatt, akkor mi a helyzet Oroszországgal, amely továbbra is Ukrajna mintegy 20 százalékát tartja megszállás alatt.

Főkép: Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete beszédet mond az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az Izrael és a Hamasz közötti konfliktusról szóló határozatról szóló szavazás előtt, 2023. október 25-én, szerdán az ENSZ központjában – Fotó: Bebeto Matthews / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.