Izrael terrorizmust támogató palesztinokat tartóztatott le Ciszjordániában

Izrael terrorizmust támogató palesztinokat tartóztatott le Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg olyan palesztinokat vett őrizetbe Ciszjordániában vasárnap éjjeli razziáján, akik a gyanú szerint a Gázai övezetet irányító Hamasz iszlamista terrorszervezetet támogatják – jelentette a helyi média hétfő reggel.

Vasárnap éjszaka 23 gyanúsítottat fogtak el Ciszjordániában zavargásokban való részvétel és terrorizmus támogatása miatt az izraeli biztonságiak. A Jeruzsálem melletti Suafat és Anata menekülttáborban erőszakos zavargások résztvevőit fogták el, akik az elmúlt hetekben kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak izraeliekre.

Többeket azért fogtak el, mert erőszakra bujtogattak és terrorszervezetek támogatását tettek közzé. Az egyik gyanúsított ellen az a gyanú, hogy fizetett a rendzavaróknak.

Letartóztatták uszítás gyanújával Ahed Tamimit is, miután telepesek lemészárlásával fenyegetőzött. A palesztin diáklányt Bir Zeitben fogták el, s azzal vádolják, hogy erőszakra és terrorcselekményekre szólított fel.

“Üzenetünk a telepeseknek: várunk benneteket az összes ciszjordániai városban Hebrontól Dzseninig – lemészárolunk, és azt fogjuk mondani, hogy amit Hitler tett veled, az egy vicc volt” – írta Tamimi múlt kedden a közösségi médiában. “Megisszuk a véredet és megesszük a koponyádat. Gyerünk, várunk rád” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a huszonkét éves Tamimit kihallgatják a biztonsági erők. A palesztin területeken hősnek tekintett fiatal nőt 2018-ban, amikor még kiskorú volt, vádalku keretében elítélték, mert megtámadt egy izraeli tisztet és egy katonát.

Tamimi korábban rendszeresen töltött fel olyan videókat és fényképeket a közösségi médiába, melyeken szülőfalujában, Nabi Szalehben az izraeli hadsereg katonáit inzultálja, olykor fizikailag bántalmazza. Egy videofelvétel azt rögzítette, ahogy megpofozott egy katonát.

A vádalku keretében nyolc hónap börtönbüntetést és ötezer sékel pénzbírságot szabtak ki rá. Tamimi mellett anyját szintén nyolc hónap elzárással büntették, és unokatestvérét, Nurt is elítélték.

A kelet-jeruzsálemi Virágkapu közelében egy palesztin támadó hétfő reggel megtámadt két, az izraeli határrendészethez tartozó 20 éves katonát. Az egyik sebesült, a Hadassza kórházba szállított női határőr állapota válságos. A terroristát agyonlőtték.

Címlapkép: Egy IDF-tűzben meghalt fiatal férfi temetése egy Hebrontól északra fekvő faluban, tegnap – Fotó: Hazem Bader / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.