A védelmi miniszter bejelentette, az izraeli csapatok „Gázaváros szívében vannak”

Az IDF erői a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamasz fellegvárának „szívében vannak” hadműveletük során – jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot. „Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost” – mondta.

„Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamasz-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül” – hangoztatta Galant.

A védelmi miniszter a várost „az ember építette legnagyobb terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamasz gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében. Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: „Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamasz, sem Izrael. Minden más lehetséges”.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyagszállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamasz szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat.

A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy „nem fognak megállni”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.