Az izraeli hadsereg négyórás taktikai szünetet tart humanitárius célból Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) humanitárius megfontolásból négyórás “taktikai” tűzszünetet tart csütörtökön Rafah egyik városnegyedében – jelentette X-fiókjában az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

A taktikai szünet célja, hogy lehetővé tegyék a palesztin civilek számára készleteik feltöltését, például élelmiszer és víztartalékaik biztosítását. A harci szünetet csütörtökön 10:00 és 14:00 óra közötti időszakra hirdették meg Rafah Al-Szalam negyedében.

Bet Lahiában, a Gázai övezet északi részén, a Kamal Advan Kórház területén fegyvereit átadva megadta magát a Hamasz palesztin iszlamista szervezet mintegy hetven fegyverese. Felemelt kézzel léptek ki az épületből, némelyikük félmeztelenül az erről kiadott videófelvétel szerint. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg evakuálja az egészségügyi személyzetet és a betegeket a kórházból.

Szerdán a Hamasz felügyelte minisztérium azt közölte, hogy az IDF körülzárta a kórházat, és bemutatott egy levelezést a minisztérium főigazgatója és egy izraeli tiszt között, aki arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják le a terrorszervezet tevékenységét, akkor “az IDF fenntartja a nemzetközi jog szerinti jogát intézkedéseket hozni a kórház ellen.”

A vezérigazgató és a kórház orvosainak válasza szerint “nincs katonai tevékenység” a helyszínen, ahol “a gyerekeknek, nőknek, a betegeknek és az egészségügyi személyzet tagjainak nincs sem vizük, sem ételük, sem villanyuk, és még tejet sem tudnak készíteni a gyerekeknek és csecsemőknek”.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy katonai egységek a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal együttműködésben a Kamal Advan kórház területén végzett hadművelet során különböző összecsapásokban megöltek számos terroristát.    

Ezenkívül a kórházat elhagyó több mint hetven gyanúsítottat letartóztatták és kihallgatásra vitték helyszíni nyomozókhoz, illetve további kivizsgálásra a Sin Bet szakembereihez.

Az izraeli hadsereg szórólapokat terjesztett a Gázai övezetben, amelyeken pénzt ajánl fel a Hamasz vezetőiről szóló információkért cserébe. Jahije Szinuárért, a szervezet gázai vezetőjéért 400 ezer dollárt, Muhammad Szinuárért, testvéréért és harcostársáért 300 ezer dollárt, Rafe Szlamáért 200 ezer dollárt, Muhammad Deif katonai parancsnokért pedig 100 ezer dollárt ígértek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.