Izrael módosítja harci taktikáját a Gázai övezet déli részén, hogy a Hamasz vezetését vegye célba

Izrael módosítja harci taktikáját a Gázai övezet déli részén, hogy a Hamasz vezetését vegye célba
A gázai heves harcok eredménye Rafahban, a Gázai övezet déli részén – Fotó: Mahmud Hams / AFP / Getty Images

A hadsereg kisebb rajtaütésekre, alagútrombolásra és az övezet északi részének megerősödésére összpontosít.

David S. Cloud, Dov Lieber és Gordon Lubold írása a The Wall Street Journal-on

Az izraeli hadsereg közölte, hogy erőket küld az alagutak megsemmisítésére, és célzott rajtaütéseket hajt végre a Hamasz vezetése ellen a Gázai övezet déli részén, miután a látogatóba érkező amerikai tisztviselők a nagyobb léptékű műveletektől való taktikai váltást szorgalmazták.

Izraeli tisztviselők szerint az új lépések válaszul szolgálnak a dél-gázai sűrűn lakott harci övezet igényeire. Az övezet északi részén az izraeli hadsereg inkább a légicsapásokra és a területek megtartására támaszkodott, és kedden bejelentette, hogy több mint két hónapos harcok után teljes műveleti ellenőrzést hozott létre Dzsabalia, a Hamasz egykori gázai erődítménye felett.

A Biden-kormányzat nyomást gyakorol Izraelre, hogy célzott műveletek felé mozduljon el Gázában, legutóbb Lloyd Austin védelmi miniszter hétfői látogatása során. Az Egyesült Államok szerint a műveletek csökkentése korlátozná a polgári áldozatok számát, lehetővé tenné, hogy több humanitárius segély jusson el az enklávé lakosságához, és segítene Izraelnek több nemzetközi támogatást szerezni háborús céljaihoz.

Yoav Gallant védelmi miniszter hangsúlyozta az Austinnal Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón, hogy Izrael különbséget tesz a Gáza északi részén végrehajtott szárazföldi műveletek és az övezet déli részén a Hamasz vezetésének megölésére való összpontosítás között.

“Észak-Gázában csapataink terroristák ezreit likvidálták, katonai infrastruktúrát romboltak le, és felszámolták a térségben működő [Hamasz] zászlóaljak többségét” – mondta. “Dél-Gázában, Chan Juneszben precízek vagyunk, és a Hamasz vezetésének megsemmisítésére összpontosítunk.”

Tűzoltók és civilek egy épület romjainál a Rafah elleni izraeli légicsapásokat követően – Fotó: Mohammed Abed / AFP / Getty Images
A Gáza déli részén fekvő Chan Juneszben az emberek gyászolnak, miközben egy légicsapásban elesett palesztinok holttestét gyűjtik össze – Fotó: Ahmad Hasaballah / Getty Images

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy úgynevezett célzott rajtaütéseket hajtott végre Chan Juneszben, és talált egy fegyverraktárat, amely robbanóanyagokat, fegyvereket és katonai mellényeket tartalmazott. Izrael szerint a Hamasz magas rangú vezetői a terrorszervezet város alatti alagúthálózatában rejtőznek.

Izrael azt is közölte, hogy újabb harcmérnököket küld a Gázai övezet déli részébe, hogy elpusztítsák a Hamasz alagútjait és más infrastruktúráját. Izrael jelentősen növelte erőit Gáza déli részén, különösen Chan Junesz térségében, hogy felszámolja a megmaradt alagutakat, mondta Daniel Hagari ellentengernagy, Izrael fő katonai szóvivője kedden.

Izraeli tisztviselők szerint a Khan Younisban végrehajtott célzott rajtaütések alkalmazása nem válasz az amerikai nyomásra. Az izraeli katonai vezetés többször is kijelentette, hogy a saját feltételeik szerint folytatják a háborút. A dél-gázai harcok továbbra is légicsapásokat és heves harcokat igényelhetnek, tették hozzá.

Izrael kedden azt is közölte, hogy előrehaladást ért el a Gázai övezet északi részén folytatott elhúzódó harcban, beleértve a Dzsabaliában elért eredményeit is. A hadsereg hétfőn közölte, hogy befejezte küldetését Bet Chanun térségében, Gáza Izraellel közös északi határa mentén – ez az egyik első olyan terület, amelyet az izraeli erők megtámadtak, miután a csapatok október végén beléptek az enklávéba.

Austin és a légierő tábornoka, CQ Brown, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke hétfői izraeli látogatásuk során fokozta az Egyesült Államok nyomását, hogy térjenek át a célzottabb rajtaütésekre az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek minősített Hamasz felszámolására.

“A hangnem az elszántság hangvétele volt. Úgy gondolom, hogy ez a társadalom még mindig nagyon gyászol, tekintettel október 7. szörnyű természetére” – mondta egy amerikai tisztviselő a tárgyalásokról. “Ez egy ünnepélyes hangnem, de egyben eltökéltség is, hogy végig akarjuk vinni ezt a küldetést.”

A gázai harcok miatt kitelepített palesztinokat sátrakban helyezik el Rafahban – Fotó: Mahmud Hams / AFP / Getty Images

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamaszra gyakorolt katonai nyomás az, ami a csoportot a tárgyalóasztalhoz fogja szorítani, és a háborús kampányt 105 túsz szabadon bocsátásának tulajdonította a múlt havi ideiglenes tűzszünet során. Netanjahura a közvélemény nyomása nehezedik, hogy biztosítsa annak a több mint 100 túsznak a szabadon bocsátását, akiket még mindig Gázában tartanak fogva az október 7-i, Izrael elleni Hamasz támadás után, amely elindította a háborút.

Délen Izrael arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy felkutassa a Hamasz magas rangú vezetőit, köztük a terrorszervezet vezetőjét, Yahya Sinwart és Mohammed Deifet, a csoport fegyveres szárnyának vezetőjét, akikről azt feltételezik, hogy a Hamasz kiterjedt alagúthálózatában rejtőznek Chan Juneszben.

Az alacsonyabb intenzitású taktikára való áttérés délen nem feltétlenül állandó, állítja egy, a katonai tervezést ismerő izraeli tisztviselő.

Egyes elemzők kételkednek abban, hogy Izrael képes lesz győzelmet aratni az Egyesült Államok által meghatározott határidőn belül, különösen, ha Izraelt arra kényszerítik, hogy január végéig csökkentse szárazföldi offenzívájának intenzitását.

“Ha most azonnal befejezzük a háborút, az szörnyű izraeli vereség lesz” – mondta Giora Eiland, az izraeli hadsereg volt tábornoka, aki korábban az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács elnöke volt.

Füst száll fel egy izraeli bombázás után a Gázai övezet északi határa mentén – Fotó: Menahem Kahana / AFP / Getty Images
Palesztinok menekülnek az izraeli szárazföldi offenzíva elől Chan Juneszben – Fotó: Mohammed Dahman / AP

Dél-Gáza polgári lakossága jelentősen megduzzadt, mióta a háború első heteiben északról odamenekültek a lakosok. Az izraeli tisztviselők elfogadták, hogy az ugyanolyan intenzitású légicsapások és szárazföldi inváziók, mint amelyeket Észak-Gázában alkalmaztak, fenntarthatatlan stratégia lenne.

“Délen nem próbáljuk átvenni az irányítást” – mondta Ofer Shelah, a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető katonai kutatója. “Mert nem tudjuk átvenni az egész területet.”

Észak-Gáza elfoglalása elég nehéznek bizonyul. Gáza városában, Szadzsaija sűrűn zsúfolt városi negyedében Izrael még mindig határozott ellenállással néz szembe.

Az elmúlt napok nagyon megviselték Gáza város megmaradt lakóit, mondta Hatim Salim, aki a város Al-Daraj negyedében él. “A tankok ágyúzása nem szűnt meg, sem nappal, sem éjszaka. A kitelepítettek többsége elment” – mondta Salim. “De mi itt élünk – hová menjünk?”

Izrael legutóbbi gázai szárazföldi támadásában, 2014-ben Szadzsaija volt a két fél közötti konfliktus fő színtere. Ott szenvedték el az izraeli katonák a legtöbb veszteséget, és itt történt a legtöbb civil haláleset.

Szadzsaija szűk utcái és sikátorai megnehezítik az izraeli páncélozott járművek manőverezését, arra kényszerítve a gyalogos katonákat, hogy kevésbé védett pozíciókban legyenek. Izraeli katonai tisztviselők közelharcról számolnak be a fegyveresekkel. Izrael a hónap elején először vezényelte tüzérségi hadtestét Gázába, hogy további fedezéktüzet biztosítson a szárazföldi erőknek Szadzsaijában.

A terület tele van a Hamasz alagútjaival is, mondják katonák és elemzők, ami azt jelenti, hogy a Hamasz harcosai védettek maradhatnak, hacsak nem támadnak – ez a rajtaütések receptje. Mivel a Hamasz fegyveresei civilnek öltöztek, az izraeli katonák azt mondták, nem tudják, honnan jöhet a veszély.

Például az izraeli hadsereg azt mondta, hogy közelharcot vívott a Hamasz harcosaival, akik egy iskolai épületen belüli alagútból jöttek ki. Egy másikban Izrael azt mondta, hogy a Hamasz úgy próbálta csapdába csalni az izraeli katonákat, hogy babákat és hangszórókat helyezett el egy gyermek hátizsákjában, egy rejtett alagútakna mellett.

A félelem, hogy katonákat ejtenek túszul Szadzsaijában, mindig jelen van, tekintettel az alagútaknák számára, mondták izraeli tisztviselők. Az izraeli hadsereg egyik legsúlyosabb incidensében kilenc katonát öltek meg Szadzsaijában a múlt héten, amikor egy nagy erő lesbe rohant, miután elvesztette a kapcsolatot a tűz alá került gyalogos katonákkal.

Fordította: -ély

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Wall Street Journal