Izrael fokozza hadműveletét a Gázai övezet déli részén

Izraeli katona egy tank mellett a Gázai övezetben, tegnap
Izraeli katona egy tank mellett a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

A Hamasz palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet déli részén, Han-Junisz térségében “mélyíti és fokozza” szárazföldi hadműveletét – közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

“Egy teljes dandárral és további hadászati erőkkel bővítettük ottani egységeinket tevékenységük javításának érdekében” – jelentette ki.

“Az IDF különleges erőket vet be, és hírszerzési tevékenységet végez a Gázába hurcolt túszok felkutatásáért. Ez a legfőbb feladat, a terepen lévő erőket felkészítik az élő túszok keresésére is, és továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, hogy visszaszerezzük őket” – tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy egy 32 éves katona meghalt az övezet déli részén zajló harcokban.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról, a 47 éves Elad Kacirról és a 79 éves Gadi Mozeszről, akiket Nir Oz kibucból hurcoltak el a fegyveres konfliktus elindító október 7-i terrortámadásban.

Kacir anyját, Hannát is elrabolták, de a novemberi tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedték. Apját, Rami Kacirt viszont megölték. Mozesz feleségét, Efrat Katzot szintén meggyilkolták.

“Egyrészt boldogok vagyunk, ez az első életjele. Másrészt nagyon soványnak, fáradtnak és kimerültnek tűnik, ami aggasztó” – mondta Gadi Mozesz fia, Jair Mozesz, és hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb a szabadulásukhoz vezető megállapodásra van szükség.

Kedden palesztin és arab tisztviselők azt mondták a Haaretz című izraeli újságnak, hogy a Hamasz magas rangú vezetőiből álló delegáció érkezik Egyiptomba, hogy megvitassák a továbbra is az iszlamista szervezetek fogságában tartott 129 túsz, köztük legkevesebb 20 holttest kiadásának feltételeit. Várhatóan Kairóba utazik a tárgyalásokra a Hamasz Katarban élő politikai vezetője, Iszmail Hanije is.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali radikális Zsidó Erő párt elnöke egyeztetés nélkül és a lakosok tiltakozása ellenére kedden ellátogatott a Gázai övezet szomszédságában található Nir Oz kibucba, amely súlyos károkat szenvedett a Hamasz támadásának idején.

Izraelbe utazott szolidaritási látogatásra Jerry Seinfeld amerikai színész és párja, Jessica. Kedden ellátogattak a Gázai övezet melletti Beeri kibucba, és az ott élőktől az október 7-én átélt borzalmakról tájékozódtak.

Kedd este az izraeli hadsereg elfogott hat, libanoni területről Izraelbe lőtt rakétát az ország északi határán. Válaszul az izraeli légierő megtámadta a libanoni területen lévő kilövőállást és a lövéseket végrehajtó osztagot, valamint egy, a Hamaszt támogató libanoni síita Hezbollahhoz tartozó katonai épületet – jelentette a katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint két tartalékos katona közepesen súlyosan megsebesült a határvidéken az egyik katonai állás ellen indított libanoni belövések nyomán. Kórházba szállították őket, de állapotuk műtéti beavatkozást nem igényelt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.