Fekete hanuka

Netanjahuval hosszan tartó válság vár Izraelre

Izrael nem volt ekkora bajban 1948-as megszületése óta. Totális nemzetközi elszigetelődés, legitimitásának elvesztése, belső politikai megosztottság és válság, gazdasági összeomlás fenyegeti, és mindezek közben egy eleve vesztes, gyakorlatilag megnyerhetetlen háborút vív.

Fleischer Ferenc írása a Magyar Narancsban

A gázai humanitárius válság, a palesztinok nyomorúsága miatt eddigi legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok is fokozatosan kihátrál mögüle, noha Joe Biden valódi cionista, aki érti, hogy alapvetően a Hamasz a felelős a kialakult helyzetért, és még akár újraválasztásának kockáztatásával is, a végsőkig támogatja az országot. De csodát ő sem tehet a megmentésére.

A jelenlegi gázai háborút sem Izrael kezdeményezte, sőt, olyannyira nem akarta, hogy még a hírszerzők is a szőnyeg alá söpörték a Hamasz készülődésének jeleit. Magukból indultak ki: abban bíztak, hogy a Hamasz is jólétre, kényelmes, boldog életre törekszik, mint az izraeliek, s a pénzes bőröndökért cserébe békén hagyja a zsidó államot. Durva terrortámadásuk nyomán világossá vált, hogy az izraeliek nem hajthatják nyugodtan álomra fejüket mindaddig, amíg a Hamasznak módja és lehetősége lesz hasonló akcióra, a végsőkig kell harcolni ellenük mindenáron. Ez az ár első lépésben a teljes nemzetközi elszigetelődés – és még így sem lehet megnyerni a háborút.

Nem tűnik el

Két hónapja folynak a harcok, de sehol sincs az áhított győzelem, a Hamasz fegyveres szárnyának, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádoknak 15–40 ezer harcosa van, a többi frakciónak pedig további 10 ezer iszlamista fegyverese lehet; a legoptimistább becslések szerint is eddig legfeljebb 7 ezer gázai fegyverest öltek meg vagy tettek ártalmatlanná. A pesszimista forgatókönyv szerint előbb-utóbb Izraelre kényszerítik a tűzszünetet, és ekkor, mintha mi sem történt volna, előjönnek az alagutakból, és elkezdik a felkészülést a következő, még gyilkosabb támadásra. Izrael népe hősiesen harcol, mindenki szívét-lelkét adja, naponta halnak meg a legbátrabb, legjobb férfiak a gázai sikátorokban, a hátország pénzt, önkéntes munkát, teljes támogatást nyújt, de hiába: a terrorizált gázaiak emberi védőpajzsa mögül operáló gerillák nem legyőzhetők tisztességes háborúban.

Az istenadta palesztin nép szörnyű szenvedésének képei rég felülírták az október 7-i terroristák nácikhoz hasonlítható kegyetlenségét az izraeli civilekkel szemben, elveszett a háború folytatásának legitimitása. Izrael ismét besétált a csapdába, a nagyvilág Jeruzsálemet okolja mindenért, s széttárja a kezét: „oldják meg”. Katonai megoldás nincs, és a politikai megoldás az ország megosztottsága miatt elképzelhetetlen. Benjamin Netanjahu több évtizedes, az október 7-i tragédiához elvezető politikája kizárja az egyetlen lehetséges kétállami megoldást. Az egyállami megoldás pedig nem old meg semmit, mert ha egy államban élne demokratikusan együtt a palesztin és a zsidó nép, akkor a palesztinok demográfiai fölénye miatt Izrael felszámolná önmagát, mint a zsidók államát. A többség dönt, tehát rövid időn belül palesztin kormányfő a palesztin érdekek szerint kormányozhatna, a zsidók tömegesen távoznának, s Herzl álmából pusztán elvetélt történelmi kísérlet maradna. Izrael elveszti zsidó jellegét. Ha viszont az adott demográfiai helyzetben a demokráciát mondaná fel Izrael népe, akkor az egykori Dél-Afrikát, az apartheid…

Olvasd tovább a Magyar Narancsban >>

Címkép: Izraeliek ölelkeznek a Hamasz terroristái által a dél-izraeli Nova zenei fesztiválon lezajlott mészárlás helyszínén az annak során megölt és fogságba esett emberekről készült fényképek mellett, az október 7-i események emlékére, Reim kibuc közelében, 2023. november 28. – Fotó: Ohad Zwigenberg / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMagyar Narancs