Szükséges lépésnek nevezte az október 7-i brutális vérengzést a Hamasz

Hamasz terrorista puskával Izraelben október 7-én
Hamasz terrorista Izraelben október 7-én – Fotó: részlet az IDF által bemutatott videóból

Szükséges lépésnek és „a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak” nevezte az október 7-i terrortámadást a radikális iszlamista Hamasz a vérengzéssel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.

A vasárnap közzétett dokumentumban a palesztin szervezet egyben elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban „lehetséges, hogy történtek hibák”.

Az al-Aksza Áradat fedőnevű művelet végrehajtása során feltehetőleg „az izraeli biztonsági és katonai rendszer gyors összeomlása során és a kialakult felfordulásban” ballépéseket követtek el – közölte a Hamasz a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásról, amellyel összefüggésben a túszejtések mellett nemi erőszak és kínzás esetei is ismertté váltak.

Szemtanúk beszámolói szerint a terroristák gyerekeket fejeztek le, nőket erőszakoltak meg, valamint levágták nők melleit. Kihallgatásuk során az elfogott szélsőségesek elismerték, hogy utasítást kaptak az erőszakoskodásra.

A Hamasz-dokumentumból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fenti cselekedetek közül melyeket minősítik „lehetséges hibáknak”.

A bizonyítékok ellenére a terrorszervezet tagadta civilek célzott meggyilkolását. „Amennyiben voltak esetek, amelyek során civilek kerültek célkeresztbe, azok véletlenül történhettek az összecsapásban a megszálló erőkkel” – közölte a Hamasz, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg és rendőrség „zavarában” sok izraelit megölt.

A 16 oldalas állásfoglalásban a terrorszervezet „a Gázai övezet elleni izraeli agresszió”, valamint „az etnikai tisztogatás és az egész palesztin nép elleni bűncselekmények” haladéktalan befejezését követelte. Az arab és angol nyelven terjesztett dokumentumban a Hamasz visszautasított a palesztin térség jövőjének meghatározására vonatkozó minden izraeli, illetve nemzetközi törekvést. A terrorszervezet kiemelte, hogy a Gázai övezet sorsáról egyedül a palesztin nép dönthet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.