Izraeli hírösszefoglaló, január 22., hétfő

📻 Reggeli kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Haderőink továbbra is tevékenykednek Gázában. Palesztin jelentések szerint tegnap éjszaka jelentős harcokat figyeltek meg Khan Yunisban.

> Északi front:

• Éjfélkor riasztások hallatszottak Nyugat-Galileában. Három rakétakilövést azonosítottak, melyek Shomera környékén nyílt területekre estek.

📌 Izraelben:

• Az elraboltak családjai tegnap este tábort állítottak fel a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt tiktakozásul.

📌 Politika, jog:

• Lemondott tisztségéről Tal Baskes, a háború polgári projektora. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy Baskes bürokratikus és jogi nehézségek miatt távozott, miután nem kapott elegendő eszközt és jogkört. Smotrich pénzügyminiszter megköszönte hogy elfogadta a felkérést és az elmúlt hónapokban végzett munkáját.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• Múlt pénteken avatták fel a Golán-fennsíkon, Keshet településen a Mitzpe Amichai kilátót. A kilátó az október 7-i közelharcban elesett Amichai Weitzen, Amichai Vanino és Amichai Rubin emlékére állították. A kilátó neve az „Am Yisrael Chai” (Izrael népe él) szavak kezdőbetűinek mozaikszava egyben.

Múlt szombaton az elesettek családjai egy különleges szombatra érkeztek Keshet településre. Tegnap a tartalékos század, melyben a katonák szolgáltak, megemlékezést tartott a kilátónál a családtagokkal és Keshet lakóival.

📻 Délutáni kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Haderőink tovább tevékenykednek az egész Gázai övezetben. Az 5-ös számú dandár harcosai felszámoltak egy terrorista osztagot a Gázai övezet északi részén. A Yiftach brigád harcosai kiiktatták azokat a terroristákat, akik megpróbálták megtámadni az övezet központjában tevékenykedő haderőket. A támadásokat a légierővel együttműködve hajtották végre.

• A palesztin források ma délelőtt arról számoltak be, hogy haderőink jelentős előrehaladást értek el Khan Yunis nyugati részén. A jelentések szerint több tucat palesztin meghalt és megsebesült, köztük gyerekek. Emellett légicsapásokat is jelentettek a rafahi átkelő közelében.

• Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Kfir brigád harcosai tegnap néhány napra elhagyták a Gázai övezetet feltöltődésre és képességeik fejlesztésére. A dandár harcosai az elmúlt hetekben Khan Yunisban harcoltak, több tucat terroristát iktattak ki és több tucat terror-infrastruktúrát semmisítettek meg. Közölték, hogy a Kfir brigád a helyzetértékelésnek megfelelően folytatja operatív tevékenységét.

> Északi front:

• A libanoni média beszámolói szerint erőink egész délelőtt folytatták a támadást Dél-Libanonban.

> Júdea-Szamária:

• Erőink 15 körözött személyt tartóztattak le az elmúlt éjszaka Júdea-Szamáriában és terrorizmusra használt pénzeket koboztak el.

📌 Izraelben:

• A rendőrség letartóztatott 14 gyanúsítottat, köztük katonákat, akik részesei voltak az Izraelbe történő beutazási engedélyek kereskedelmében. A fő gyanúsítottat, egy 53 éves szahnini lakost, azzal gyanúsítják, hogy olyan hálózatot működtetett, ami térítés ellenében palesztinoknak ad ki beutazási engedélyeket. Többek között a fiát használta, aki hivatásos katonaként szolgál a Shaar Ephraim átkelőnél.

• Nyilvánosságra hozták, hogy körülbelül egy hónapja meghiúsítottak egy ISIS-hez kötődő két kelet-jeruzsálemi terrorista által tervezett támadást. A múlt hónapban már meghiúsítottak egy az ISIS támogatói által tervezett támadást.

• Az elhurcoltak családjai megzavarták a Kneszet Pénzügyi Bizottságának ma délelőtti ülését, tiltakozva az elhurcoltak helyzete miatt.

• Tartalékos katonák feliratokat akasztottak katonai járművekre, tiltakozva amiatt, hogy a Hamasz terrorista mozgalom legyőzése előtt kivonták őket a gázai harcokból. Az IDF szóvivője kijelentette, hogy a tiltakozás a parancsok ellen szól és nincs helye az IDF-ben.

📌 Politika, jog:

• Netanyahu miniszterelnök ma reggel találkozott az elrabolt családok képviselőivel. A miniszterelnök elmondta nekik, hogy a Hamasz terrorista mozgalomnak nincs valódi javaslata az elraboltak szabadon bocsátására, de van egy izraeli kezdeményezés, amit nem tud részletesebben kifejteni.

• Netanyahu ma találkozott az Izraelbe látogató francia védelmi miniszterrel. Megbeszélték az északi helyzetet. A miniszterelnök elmondta, hogy Izrael bizonyítékot vár arra vonatkozóan, hogy az elraboltaknak küldött gyógyszerek célba értek. Gallant védelmi miniszter is találkozott a francia védelmi miniszterrel, akivel közölte, hogy Izrael addig nem szünteti be a tüzet északon, amíg a határ biztonsági helyzete nem változik oly módon, hogy az északi lakosok visszatérhessenek otthonaikba.

Yair Lapid ellenzéki vezető felszólította Netanyahu miniszterelnököt, hogy tűzze ki a következő választások időpontját.

📌 Szerte a világon:

• Miután Netanyahu kizárta a palesztin állam létrehozásának lehetőségét, Nagy-Britannia és Németország külügyminiszterei csalódottságukat és tiltakozásukat fejezték ki a szavaival kapcsolatban. A szaúdi külügyminiszter kijelentette, hogy a normalizálás egyetlen útja a palesztin kérdés megoldása.

📌 Gazdaság:

• Az Izrael Bank kormányzója a Pénzügyi Bizottság előtt úgy becsülte, hogy a háború közvetlen költségei a 2023-2025-as években megközelítőleg 215 milliárd sékelt tesznek ki. Szerinte körülbelül 40 milliárd sékel adóbevétel-kiesés is várható.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• A 8103-as számú zászlóalj katonái megható videót készítettek a zászlóalj katonáinak a háború kezdete óta született kisbabáiról. A videó annak a 26 fiúnak és lánynak a köszöntésével zárul, akik az elmúlt hónapokban csatlakoztak a zászlóaljcsaládhoz.

📻 Esti kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF négy dandárból álló kombinált támadást indított a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis város ellen – jelentette be ma az IDF szóvivője. Tegnap este a légierő kiterjedt csapása után a csapatok támadást indítottak. A területet a Khan Yunis brigád súlypontjaként határozták meg, melyet Mohammed Deif és Yahya Sinwar Hamasz-vezérek otthoni brigádjának tekintenek. Reggel óta legalább 50 terrorista vesztette életét a hadműveletben, köztük egy Hamasz- századparancsnok. A menekülttábor körülzárása után az IDF erői elkezdtek előrenyomulni a Hamasz terrorista mozgalom célpontjai felé magában a menekülttáborban, beleértve a katonai bázisokat is. A harci területen nagy a lakosság jelenléte, ellentétben a Gázai övezet északi részén kialakult helyzettel. A hírek szerint a hadművelet legalább néhány napig tart, egészen addig, amíg fel nem bontják a Hamasz helyi keretét.

• Közzétették a Gázai övezet déli részén folyó harcokban elesett három IDF-katona nevét:

– David Nati Alfasi őrnagy (27) Beer Seváról, a 202-es zászlóalj zászlóaljparancsnok-helyettese, az ejtőernyős dandárban

– Eli Levy őrnagy (24) Tel-Avivból, a 202-es zászlóalj századparancsnoka, az ejtőernyős dandárban

– Eyal Mevorach Twito kapitány (22) Beit Gamlielből, szakaszparancsnok a 202-es zászlóaljban, az ejtőernyős dandárban.

Nyugodjanak békében.

> Északi front:

• Az IDF szóvivője arról számolt be, hogy a légierő vadászrepülőgépei a mai napon öt különböző területen támadtak a Hezbollah célpontjaira, köztük egy katonai épületre, ahol a szervezet terroristái tartózkodtak.

📌 Politika, jog:

• A koalíció által bojkottált kneszet-vita után ma elutasították a Munkapárt kormány elleni bizalmatlansági indítványát. Amikor a kormány javaslatára válaszoló May Golan, a Likud minisztere a pulpitushoz lépett, a zsúfolásig megtelt galériában tartózkodó elhurcoltak családtagjai rokonaik képeit emelték a magasba, és azt kiabálták: “Szégyen! Bűnösök vagytok!”

• A háborús kabinet ma este 19:30 órakor összeült többek között az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló újabb tárgyalások megvitatására irányuló kezdeményezéseket. Netanyahu miniszterelnök ma délelőtt az elraboltak családjainak képviselőivel tartott találkozóján jelenlévő források szerint Izrael közvetítőn keresztül átadta a Hamasznak a megállapodás frissített vázlatát. A miniszterelnök szerint a kabinet egységes ebben a kérdésben.

• A Kneszet plenáris ülése ma elfogadta azt a kormányhatározatot, mely megváltoztatja a miniszteri feladatkörök megosztását és May Golan minisztert nevezi ki a társadalmi egyenlőségért felelős miniszteri posztra Amichai Shikli miniszter helyett. Shikli továbbra is a diaszpóra és az antiszemitizmus elleni küzdelem minisztere lesz.

📌 Szerte a világon:

• Nancy Faeser, Németország belügyminisztere ma közzétett egy speciális szabályozást, ami ideiglenesen mentesíti az izraelieket a németországi tartózkodási vízum megszerzésétől. 90 nap helyett csaknem 7 hónapig tartózkodhatnak az országban turistaként az izraeliek. Azok az izraeli állampolgárságúak, akik október 7. és április 26. között érkeztek Németországba, visszamenőleg megkapják a meghosszabbítást és nem kell felvenniük a kapcsolatot a hatóságokkal.

📌 Időjárás:

• Holnap jelentősen csökken a hőmérséklet és megerősödik a szél. Az ország északi részén és a központban időnként esni fog az eső. Főként északon előfordulhat egy-egy zivatar. Helyi eső várható a Negev északi részén. A Júdeai-sivatagban és a Holt-tengernél enyhe áradásoktól kell tartani.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• A „Tnufa Bakehila” egyesület, ami békeidőben az alacsony jövedelmű családok, idősek és holokauszt-túlélők otthonait újítja fel, október 7-én vészhelyzeti üzemmódra váltott át. Az egyesület a háború kezdete óta 354 biztonsági helyiséget újított fel országszerte és családok ezreinek nyújtott biztonságot.

Itt csatlakozhatsz az Izraeli hírösszefoglaló csendes WhatsApp-csoportjához >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.