Fehér Ház: Az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója Kairóban tárgyal a túszok szabadon engedéséről

Brett McGurk
Brett McGurk, Biden amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója – Fotó: Hadi Mizban / AP

Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója Kairóban folytatott intenzív tárgyalásokat a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt túszok szabadon engedéséről, valamint egy humanitárius tűzszünetről – közölte kedden Washingtonban a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Sajtótájékoztatóján John Kirby hangsúlyozta, hogy Washington teljes mértékben támogatná a harci cselekmények humanitárius okokból történő hosszabb megszakítását a gázai palesztin övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedése és segélyek beengedése végett a palesztin térség területére.

Úgy fogalmazott, hogy „nagyon komoly és józan” tárgyalások folynak egy újabb fogolycseremegállapodásról. Kijelentette ugyanakkor, hogy bármi is legyen a Gázai övezet jövője, annak nem lehetnek részesei a Hamasz vezetői. Megismételte azt az amerikai álláspontot is, miszerint Washington ellenzi a Gázai övezet területének megcsorbítását.

„Bárhogy is nézzen ki a kormányzat Gázában, amint mindez véget ér, annak a palesztin nép törekvéseit kell képviselnie, akiket nem a Hamász képvisel” – húzta alá Kirby.

Mint mondta, McGurk más ügyeket is megvitat közel-keleti útján, ideértve azt is, hogy értékelést kap az izraeli katonai műveletekről és a zsidó állam civilek megóvása érdekében tett erőfeszítéseiről, mindemellett pedig megvizsgálja az izraeli-szaúdi kapcsolatok normalizálásának kilátásait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.