Izraeli hírösszefoglaló, január 27., szombat

📻 Szombati kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF elmélyíti hadműveleteit Khan Yunisban. A mai nap folyamán humanitárius folyosót nyitottak a várost Rafah felé elhagyó lakosok számára. Egy közzétett videóban sok gázai lakos a Hamasz ellen fordult, és annak megdöntésére szólított fel. Ez a felvétel csatlakozik az elmúlt napok dokumentumaihoz, amelyek azt mutatják, hogy az állampolgárok fellépnek a terrorszervezet ellen.

• A közösségi oldalakon közzétett szokatlan dokumentumban két izraeli gyereket láttak izraeli zászlóval átkelni a kerítésen a Gázai övezet és Izrael közötti sorompó területére. A gyerekek a csapatok kiérkezésével visszatértek Izrael területére. Az IDF igyekezett hangsúlyozni, hogy a határterület megközelítése veszélyes és tilos.

• Az IDF szóvivője elmondta, hogy a 98-as hadosztály harcosai Khan Yunisban folytatják a harcot. A kommandós alakulat harcosai az elmúlt héten több mint száz terroristát számoltak fel Khan Yunisban, terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg és számos fegyvert találtak.

• Riasztások hallatszottak ma reggel a Gázai övezetben. Nincs áldozat.

• A pszichológiai terrorhadviselés részeként a Hamasz tegnap este újabb videót tett közzé, amelyen a szervezet által fogva tartott három elrabolt fiatal nő látható.

> Északi front:

• Szombaton riasztásokat voltak az ország északi részén, két rakétakilövést észleltek. Egyikük nyílt területen esett le, a másik pedig nem jutott át izraeli területre. Válaszul erőink támadták a Hezbollah libanoni célpontjait, valamint egy parancsnokságot, ahol terroristák tartózkodtak. A Hezbollah négy halálesetet jelentett be az IDF-csapások során.

• Erőink ma este a Hezbollah további célpontjait támadták Dél-Libanonban.

• Az IDF szóvivője elmondta, hogy az északi parancsnokságon szolgálatot teljesítő zászlóaljakban a múlt héten intenzív kiképzést tartottak egy éles helyzetre való készültség fokozása érdekében.

• Tegnap este páncéltörő rakéta talált el egy házat a felső-galileai Avivim mosávban. Súlyos károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

• A Hezbollah ma este közzétett egy videót az IDF egyik északi állását ért támadásáról, amelyben az iráni “Flak-1” rakétát használta.

📌 Izraelben:

• A Sabak vezetője, Ronen Bar a kormányülésen egy állami vizsgálóbizottság felállítását követelte az október 7-i eseményekkel kapcsolatban. “Ez véget vet minden hazugságnak és összeesküvés-elméletnek” – mondta Bar.

📌 Politika, jog:

• Netanjahu miniszterelnök ma este kiadott nyilatkozatában megismételte Izrael elkötelezettségét a háború céljai mellett: a Hamasz megsemmisítését, az elraboltak visszatérését és annak ígéretét, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést Izrael számára. Netanjahu a ma tartott holokauszt nemzetközi napjára utalva bemutatta Hitler “Mein Kampf” című könyvét arab fordításban, amelyet csapataink az egyik gázai házban találtak. Azt állította, hogy a Hamasz terroristái az “új nácik”.

A humanitárius segélyekkel kapcsolatban Netanjahu kijelentette, hogy a Gázába utalt minimális segély a háborús célok elérését hivatott lehetővé tenni. Elmondása szerint utasítást adtak a Kerem Shalom átkelő blokádjainak felszámolását.

Katarral kapcsolatban Netanjahu kijelentette, hogy otthont ad a Hamasznak és finanszírozza a terrorszervezetet, de elvárja tőle, hogy nyomást gyakoroljon rá az elraboltak szabadon engedése érdekében.

Az újságírói kérdésekre a miniszterelnök megismételte véleményét, hogy a vizsgálatokat a háború utánra kell hagyni.

• Tüntetők ma este demonstrációt tartottak a miniszterelnök cézáreai háza előtt, az elhurcoltak szabadon bocsátását és kormányváltást követelve. Országszerte más helyeken is tartottak „Választások most” kiírását hirdető demonstrációkat.

A miniszterelnök ma esti nyilatkozatában kijelentette, hogy a tüntetések nem segítenek, csak erősítik a Hamasz követeléseit.

• A hágai Nemzetközi Bíróság határozatának közzététele után Izraelben számos magas rangú tisztviselő elítélte a döntést. Azzal érveltek, hogy Dél-Afrika követelését egyenesen el kellett volna utasítani, és azt mondták, hogy Izrael Állam továbbra is megvédi magát. Az elítélők között volt Netanjahu miniszterelnök, Galant védelmi miniszter, valamint Yair Lapid, az ellenzék elnöke is.

• Lapid ellenzéki vezető gratulált azoknak az országoknak, amelyek bejelentették az UNRWA-nak nyújtott segélyek befagyasztását, amint arról korábban beszámoltunk. Israel Katz külügyminiszter felszólította az ENSZ-t a szervezet vezetőinek menesztésére.

📌 Szerte a világon:

• Miután bejelentették, hogy az UNRWA 12 alkalmazottja bűnrészes volt az október 7-i mészárlásban, az Egyesült Államok bejelentette a szervezetnek nyújtott segélyek ideiglenes felfüggesztését. Ezt követően más országok is csatlakoztak a döntéshez: Kanada, Ausztrália, Olaszország, Nagy-Britannia és Finnország.

• Nagy-Britanniából származó jelentések szerint az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket szándékozik elhelyezni brit területen, tartva az orosz fenyegetéstől.

• Az Egyesült Államok elnöke, Biden tegnap este beszélt Egyiptom elnökével és Katar emírjével, és megvitatta velük az elhurcoltak szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket és a gázai humanitárius helyzetet.

Jemen:

• Rakétatalálat érte tegnap este egy brit olajszállító tartályhajót az Ádeni-öbölben, Jementől délre. A hajó megsérült, de a legénység nem sértetlen maradt. A hutik vállalták a felelősséget a támadásért.

• Az Egyesült Államok hadserege ma reggel bejelentette, hogy megsemmisített egy Huti rakétát, amely a Vörös-tengerre irányult, és készen állt a kilövésre.

📌 Időjárás:

• Ma este és holnap is esni fog az ország északi részétől a Negev északi részéig. Reggelre gyengül, estére ismét megerősödik az eső. Továbbra is hideg lesz, valamivel hidegebb az évszakban megszokottnál.

• Sok hó halmozódott fel a hétvégén a Hermonon. A terület a biztonsági helyzet miatt zárva van a látogatók elől.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• A “Rambam Kiryat Shmona” általános iskola ezen a héten különleges találkozót szervezett minden diák számára, akiket szállodákba és különböző helyszínekre evakuáltak országszerte. A találkozó végén a tanulók oklevelet kaptak a félév végéről. A szokásos tantárgyak helyett a bátorságra, alkalmazkodóképességre, jó ítélőképességre, barátságra és hitre szóló elismerő és biztató szavakat írtak a bizonyítványokba.

Itt csatlakozhatsz az Izraeli hírösszefoglaló csendes WhatsApp-csoportjához >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.