A Hamasz alagúthálózatának 80 százaléka érintetlen, az elárasztásuk terve hatástalan

Egy feltárt terroralagút Han Juniszban
Egy feltárt terroralagút Han Juniszban – Fotó: IDF

Miféle végső győzelemről pampognak a politikusok? A Wallán megjelent adatok világossá teszik, hogy a gerilla harcmodorral harcoló Hamasz elleni háború mindeddig eredménytelen volt, és a jövőben sem várható változás, noha az izraeli katonák hősiesen és lelkesen harcolnak.

A szárazföldi harcok kezdete óta már több mint kétszáz fiunk áldozta életét a csatákban (és a katonai balesetekben), de az övezetben három hónapja tartó hadműveletek után is úgy tűnik, hogy messze még az egyik legfőbb izraeli cél, az alagutak megsemmisítése – a Wall Street Journal hivatalos, izraeli és amerikai forrásokon alapuló írása szerint.

A Hamasz gázai alagútrendszerének 80 százaléka érintetlen maradt – állítják amerikai és izraeli tisztviselők. A becslések szerint több mint 500 kilométer hosszú alagútrendszer lehetővé teszi a Hamasz fegyvereinek tárolását, a szervezet magas rangú tisztviselői számára a hadviselés folyamatos irányítását és ellenőrzését, valamint búvóhelyet is biztosít számukra.

Csak becslések vannak, nehéz felmérni az alagutak elpusztításának mértékét, mert valójában nem tudják bizonyosan azok pontos hosszát. A szakértői becslések szerint 20-40%-a megsérült vagy használhatatlanná vált, de főként a Gázai-övezet északi részén.

Amerikai forrás szerint Izrael a hónap elején egy szivattyút telepített Han-Juniszba az ottani alagutak elárasztására. Az övezetbe vitt első szivattyúkba a Földközi-tengerből vették, de ez Izraelből pumpálja a vizet.

De a váratlan falak, akadályok és védművek lelassítják a víz áramlását a járatok belsejében. Tengervízzel sikerült valamennyit feltölteni, de az összesített erőfeszítés eredménytelennek bizonyult, elmaradt az izraeli elvárásoktól. Másik nehézség az alagutak felszámolását végző IDF (izraeli hadsereg) munkaerőhiánya.

Szintén központi probléma az IDF óvatossága az alagutakban tartott túszok miatt. Ha nem kellett volna gondoskodniuk a túszok élve kiszabadításáról, határozottabban léptek volna fel. Egy magas rangú IDF tiszt szerint a hadsereg főként a Hamasz vezetőinek és harcosainak otthont adó alagutak belsejében található “kereszteződések” megtisztításával foglalkozik, ahelyett, hogy az egész rendszert vizsgálná és semmisítené meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.