Washington azonnali tűzszünetről nyújtott be határozattervezetet az ENSZ BT-ben

Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

Az Egyesült Államok határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), a javaslat szerint a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel a Gázai övezetben, továbbá a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő izraeli túszok szabadon engedésére – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Dzsiddában.

A közel-keleti látogatáson tartózkodó Blinken a szaúd-arábiai sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a tanács tagországai támogatni fogják a javaslatot. A tervezetet már hivatalosan előterjesztették – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a kezdeményezés szerint a túszok elengedését feltételül szabják a tűzszünethez.

Az Egyesült Államok a közelmúltban több ízben megakadályozta, hogy a BT-ben határozat szülessen a tűzszünetről a palesztinok lakta Gázai övezetben a Hamász ellen hadműveletet folytató Izrael és a számos országban – így az Egyesült Államokban is – terrorcsoportként kezelt palesztin szervezet között.

Blinken csütörtökön Szaúd-Arábiából Egyiptomba utazik tovább.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.