Az Iszlám Dzsihád közzétett egy videót az elrabolt Sasha Trupanovról – Hírszüret

2024. május 28., kedd, a háború 235. napja
A keddi frissítések véget értek.
Szerdai hírösszefoglaló >>

22:50
Fehér Ház: Fennáll a veszélye annak, hogy Izrael még jobban elszigetelődik a nemzetközi közösségtől a rafahi művelet irányítása miatt
(Reuters)

22:00
A Pentagon: legalább egy hétre felfüggesztik a gázai úszódokk működését javítások miatt

Műholdfotó a gázai partoknál lévő dokkról, ebben a hónapban – Fotó: / AP

A Pentagon szóvivője ma este bejelentette, hogy az időjárás okozta károk miatt felfüggesztik a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító úszódokk működését javítás céljából. Elmondása szerint a platform legalább egy hétig nem működik. A hét végén négy csónakot, amellyel magához a dokkhoz szállították a segélyt, elsodorták a hullámok, és közülük kettő elérte Asdod partjait. Ráadásul az emelvény üzemeltetésében részt vevő egyik katona munkabalesetben megsérült.

20:11
Új elnököt választottak a Munkapárt élére

Kedden Jair Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére. A szavazatok 95,15 százalékának megszerzésével, hatalmas fölénnyel győzött a korábban a Merec párt parlamenti képviselőjeként politizáló Jair Golán tartalékos vezérőrnagy.

Hárman indultak ellene, de egyiküknek sem sikerült begyűjteni a szavazatok két százalékát sem. A vártnál magasabb volt a részvételi arány, a szavazásra jogosult 31 353 párttag több mint hatvan százaléka adta le voksát.

Bővebben:

18:19
Megszólaltak a légvédelmi szirénák Nyugat-Galileában

17:28
Az Iszlám Dzsihád közzétett egy videót az elrabolt Sasha Trupanovról

Az Iszlám Dzsihád közzétett egy videót az elrabolt Sasha Trupanovról, akit nagyanyjával, Irenával, édesanyjával, Jelenával és élettársával, Sapirral raboltak el nir ozi otthonából. Egyelőre nem világos, hogy a videó mikor készült.

Trupanov, aki Ramat Ganban élt, 25 éve vándorolt ​​ki családjával Oroszországból. Kitűnő mérnöki diplomát szerzett, villamosmérnöki képzésben részesült, az Amazonnál dolgozott programozóként. Apját, Vitalit október 7-én gyilkolták meg a mészárlásban. Édesanyját, nagyanyját és élettársát novemberben engedték szabadon az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként.

17:00
Az IDF vizsgálja, hogy lőszer kigyulladása okozta-e a tüzet, amelyben több tucatnyian meghaltak a rafahi kitelepítettek táborában

Az IDF ma (kedd) közölte, hogy nyomoz annak gyanúja miatt, hogy a Hamasz tagjainak vasárnapi megölése után a rafahi kitelepítettek táborában kitört tüzet egy lőszer- vagy üzemanyagtartály meggyulladása okozta a terroristák közelében lévő épületben – melynek létezéséről nem tudott a hadsereg. Az IDF szerint a megtámadott helyet a Hamasz a Sabak pontos hírszerzése alapján terrorista tevékenység központjaként ismerték, és a támadást két, 17 kg tömegű precíziós bombával hajtották végre.

16:42
Gázai egészségügyi minisztérium: 21 embert öltek meg egy nyugat-rafahi menekülttábor elleni izraeli támadásban

21 ember vesztette életét egy nyugat-rafahi országon belüli kényszerítő tábor elleni izraeli támadásban – ezt közölték a Gázai övezetben a Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium. A minisztérium szerint a támadásban 64-en megsérültek, köztük 10-en súlyosan. A beszámoló szerint a támadás legtöbb áldozata – halottak és sebesültek egyaránt – nők és gyerekek, és a támadás egy olyan területen történt, ahol az IDF biztonságosnak minősítette a tartózkodást. Szemtanúk szerint a támadást tüzérségi tűzzel hajtották végre. A támadás helyszínéről készült felvételeken a halottakat takaróval letakaró túlélők, segélykérő sérültek és sátrak romjai láthatók.

Az IDF szóvivőjét, Daniel Hagarit külföldi újságírók kérdezték az esetről, aki azt válaszolta, hogy nem ismeri a részleteket, és kivizsgálják őket. A Hamasz azt állította, hogy Rafahban 72 lakóhelyüket elhagyni kényszerült embert öltek meg az IDF támadásai az elmúlt 48 órában, akik azokon a területeket haltak meg, amelyeket az IDF biztonságosnak minősített Rafah nyugati részén.

16:38
Guardian: Izrael kémkedett a hágai büntetőbíróság legfőbb ügyésze után, az elmúlt hónapokban is

Karim Khan hágai főügyész Bogotában, a múlt hónapban – Fotó: AFP

A The Guardian című brit lap közzétette, hogy Izrael lehallgatta a Hágai ​​Büntetőbíróság (ICC) főügyészének, Karim Khannak, elődjének, Fatou Bensouda-nak és a bíróság más magas rangú tisztségviselőinek kommunikációját – többek között az elmúlt hónapokban is.

A Guardian, a 972+ izraeli-palesztin weboldal és a “Siha Mekomit” híroldal ma (kedden) közzétett közös vizsgálata során kijelentették, hogy Izrael titkos háborút folytatott a bíróság ellen a hírszerző szolgálatain keresztül. A nyomozás szerint az izraeli titkosszolgálatok állítólag követték, megfenyegették és lehallgatták a törvényszék vezető alkalmazottait, hogy megkíséreljék ártani az Izrael ellen folytatott nyomozásnak.

16:36
Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten

Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz díjait Karsai Zsuzsa, a kitüntetettek dédunokája, illetve unokája vette át.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: ahogy “a második világháború egyre mélyebbre süllyed a múltban”, úgy válik egyre nehezebbé és fontosabbá a Jad Vasem Intézet munkája, és úgy kell “egyre több időt fordítanunk a múlt felkutatására és köszönetünk kifejezésére” azoknak, akik életüket kockáztatták a zsidók megmentéséért.

Kiemelte: nemcsak a zsidók, hanem minden ember kötelessége az antiszemitizmus vagy a megkülönböztetés bármely más formája elleni küzdelem, továbbá – tette hozzá – “erkölcsi kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el és folyamatosan emlékeztessük embertársainkat a holokauszt szörnyűségeire”.

Bővebben:

14:38
Írország hivatalosan elismerte a palesztin államot, és nevében nagykövetet küld Ramallahba

Palesztina zászlaja lobog az Európai Unió és Ukrajna zászlaja mellett az ír parlament épülete előtt, ma – Fotó: AFP

Az ír kormány hivatalosan elismerte a palesztin államot, és közölte, hogy teljes diplomáciai kapcsolatokat létesít a palesztinokkal, és nagykövetet küld Ramallahba. „A kormány elismeri Palesztinát szuverén és független államként, és beleegyezett abba, hogy teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesít Dublin és Ramallah között” – áll az ír kormány közleményében. “Írország palesztinai nagykövetét egy teljes értékű ír nagykövetség mellett nevezik ki Ramallahban.”

Simon Harris ír miniszterelnök a következőket mondta: “Írország döntésének célja a remény életben tartása. Összefügg azzal a meggyőződéssel, hogy a kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy Izrael és a palesztinok békében és biztonságban élhessenek egymás mellett. Ismét felszólítom Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hallgasson a világra, és állítsa le a humanitárius katasztrófát, amelyet Gázában látunk.”

14:30
Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot

“A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül” – fogalmazott a spanyol külügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. “Nem várhatunk tovább” – jelentette ki, hozzátéve, hogy beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét.

Bővebben:

14:09
Több tucatnyian tüntettek a háború ellen a jeruzsálemi Héber Egyetemen

A mai tüntetés a Héber Egyetemen

Több tucat ember tüntetett a gázai háború és a rafahi hadművelet ellen a jeruzsálemi Héber Egyetemen. A tüntetők héber, arab és angol nyelvű táblákat vittek magukkal, dalokat énekeltek és a háborút elítélő jelszavakat skandáltak. A tiltakozó diákok közölték, hogy egy órára megtagadták az órákon való részvételt, és “ez a tiltakozó lépés az első a sok közül, amelyet az egyetemen terveznek”. Jobboldali aktivisták ellentüntetést tartottak velük szemben, és izraeli zászlókat lengetve azt kiabálták a tüntetőknek, hogy “Menjetek Gázába” és “Égjen fel a falutok”.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bírálta a tüntetés időtartamát. “Sajnos túl sokáig tartott a tüntetés, és mindezt az egyetem jóváhagyásával, amikor a rendőröket kint hagyták.” Felszólította az oktatási minisztert és az egyetemi adminisztrációt, hogy “kezdjenek el keményen fellépni az oktatási intézményekben a közrend megsértése ellen”.

13:56
Az IDF adatai: tegnap óta 13 katona sérült meg a harcokban

Az elmúlt napon 13 katona sérült meg a harcokban, közülük kilenc a Gázai övezetben, a többiek pedig azon kívül. Az IDF által közzétett adatok szerint a sebesültek közül hatan közepesen, a többiek pedig könnyebben sérültek.

12:58
Az IDF nyugat felé haladt a Philadelphia tengelyen, és a földalatti infrastruktúra felkutatásán és megsemmisítésén dolgozik

Az IDF tájékoztatása szerint a hadsereg erői az elmúlt napokban a Philadelphia tengelyen nyugati irányban haladtak előre, és a 160-as hadosztály erői továbbra is harcolnak a térségben lévő fegyveresek és terrorista célpontok ellen A hadsereg kijelentette, hogy a fő tevékenység a – Rafah déli részén, a Gázai övezet és Egyiptom határa közelében található – tengelyen a földalatti infrastruktúrák felkutatása és megsemmisítése, valamint a Hamasz terrorista értékeinek megsemmisítése.

11:43
Szemtanúk: izraeli tankok érkeztek Rafah városának központjába

11:01
UNRWA: Az elmúlt három hétben közel egymillió palesztin hagyta el Rafahot
(Reuters)

10:02
Spanyolország miniszterelnöke: Ma elismerjük a palesztin államot, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem

Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez kijelentette, hogy országa elismeri a Palesztin Hatóság vezettése alatt álló palesztin államot, amely magában foglalja Ciszjordániát és a Gázai övezetet, amelynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa. Sanchez kijelentette, hogy Spanyolország nem ismer el semmilyen változtatást a palesztin határokon 1967 után, kivéve, ha azokban minden fél egyetért. A spanyol kormány a mai napon jelenti be a palesztin állam hivatalos elismerését.

Sanchez bejelentését követően Israel Katz külügyminiszter azzal vádolta a spanyol miniszterelnököt, hogy felbujt a zsidók meggyilkolását. “Khomeini, Sinwar és Spanyolország miniszterelnök-helyettese, Yolanda Diaz Izrael Állam felszámolását és egy palesztin iszlám terrorista állam létrehozását követeli a folyótól a tengerig” – írta Katz a Network X-en. “Sanchez, amikor nem rúgod ki a helyettesed, és bejelented a palesztin állam elismerését, akkor bűnrészes vagy a zsidó népirtás és háborús bűnök felbujtásában.” (Reuters)

09:26
A kormány elleni tiltakozásul: a járművek lassú konvojokban közlekednek az ország útjain

Tiltakozó konvoj a 2-es úton, ma reggel – Fotó: Liraz Rimon

Járműkonvojok indultak el az ország több pontjáról a kormány elleni tiltakozásul. A konvojok a megengedett minimális sebességgel haladnak a 4-es, a tengerparti 2-es, a 67-es, a 65-ös, a 6-os és az 1-es úton, hogy lassítsák a forgalmat. A konvojok szervezői a Shikma Bressler vezette “Megmentjük Izraelt” (מצילים את ישראל) szervezet tagjai és szimpatizánsai.

08:30
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén

08:02
Az IDF az éjszaka folyamán több Hezbollah-célpontot támadott Dél-Libanonban

07:34
Amerikai forrás az ABC-nek: Izrael közölte, hogy a rafahi kitelepítettek táborában a tüzet egy üzemanyagtartályba csapódó repesz okozta

Egy amerikai forrás azt mondta az ABC hálózatnak, hogy Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy becslése szerint egy bombadarab vagy más repesz egy üzemanyagtartályba ütközött, amely száz méterre állt a rafahi menekülttábortól. Ennek eredményeként gyulladt ki a táborban a nagy tűz. A Gázai övezetből származó jelentések szerint a támadásban legalább 45 ember vesztette életét – közülük 23 nő és gyerek, köztük egy kétéves fiú –, és 240-en megsérültek. A forrás szerint az Egyesült Államok még tanulmányozza a katasztrófa körülményeit, és várja egy független izraeli vizsgálat eredményét. Hangsúlyozta, hogy bár az Egyesült Államok figyelmeztetett egy jelentős rafahi szárazföldi hadműveletre, a gyakorlatban nem ez történik .

01:12
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli megbeszélésre ül össze a rafahi támadást követően

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan a mai napon (kedd) összeül, hogy megvitassák a vészhelyzetet az IDF rafahi támadása után, amelyben legalább 35 ember vesztette életét. A Tanács Algéria kérésére és Szlovénia támogatásával fog összeülni. (dpa)

01:00
A rendőrség letartóztatott kilenc tüntetőt a rafahi civilek megölése ellen tartott haifai tüntetésen

Tegnap (hétfő) este a rendőrség kilenc tüntetőt tartóztatott le a rafahi civilek megölése elleni tiltakozáson, amelyre Haifában került sor. A fogvatartottak közül kettőt szigorú feltételek mellett szabadon engedtek, további kettőt pedig várhatóan még az éjszaka folyamán. Dil Abu Salah, az Adalah – Az Izraeli Arab Kisebbségi Jogok Központjának ügyvédje szerint a rendőrség ma a többi tüntető letartóztatásának meghosszabbítását kéri a bíróságon, köztük háromét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rendőrre támadtak.

00:16
IDF: Egy vadászgép elfogott két keletről indított drónt

Az IDF szerint az Eilatban aktivált riasztásokat követően egy vadászgép elfogott két drónt, amelyek keletről tartottak Izrael felé. A hadsereg azt is közölte, hogy az UAV-ok nem léptek át izraeli területre, és nem voltak áldozatok.

23:35
Ellenséges repülőgép beszivárgásának gyanúja miatt riasztót aktiváltak Eilatban és környékén

23:06
IDF: Elfogtunk egy libanoni területről támadó drónt, egy másik leesett Nyugat-Galilea térségében

22:54
Több tucatnyian tüntettek Tel-Avivban a háború befejezéséért, a rendőrség pénzbírságot szabott ki a forgalom akadályozásáért

Ma (hétfő) este több tucatnyian tüntettek Tel-Avivban, a Kaplan utcán a gázai háború befejezéséért. A rendőrség négy pénzbírságot szabott ki a tiltakozóknak forgalomakadályozás miatt, a tüntetőket a tényleges bírság kiszabásáig mintegy másfél óráig várakoztatták a helyszínen. “Csak véletlenszerűen választottak ki minket” – mondták a tüntetők. – “Megkérdeztük, hogy miért vittek el minket, hogy őrizetbevételről vagy előállításról van-e szó, de nem mondták meg az okot.”

21:21
Több tucat tüntető demonstrál Ganz háza előtt Ros Haajinban, egy tüntetőt letartóztattak

Yifat Kalderon, az elrabolt Ofer Kalderon unokatestvére Ganz háza közelében tüntet – Fotó: Itai Ron

21:16
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

21:03
Légiriadó volt több településen is a Gázai övezet közelében

20:38
Körülbelül 100 ember tüntetett az elraboltak kiszabadításáért Jeruzsálemben, jobboldali aktivisták tönkretettek egy plakátot

A megrongált plakát Jeruzsálemben

20:15
A rendőrség feloszlatta a rafahi civilek megölése elleni demonstrációt Haifában; Legalább négy tüntetőt letartóztattak, néhányukat erőszakosan

Tüntetők Haifában, ma este – Fotó: Rami Shaloush

A rendőrség lovasság és rendőrök segítségével feloszlatta a rafahi civilek megölése elleni demonstrációt Haifában. Legalább négyüket letartóztattak, egyiküket a padlóra szorítottak és erőszakkal állították elő. Körülbelül 250 ember vett részt a város Bahai kertje előtti tüntetésen. A rendőrök erőszakkal elkobozták a tüntetésen lengetett palesztin zászlót, valamint az „állítsd meg a mészárlást” és „ezt hívják népirtásnak” feliratú táblákat. A jobboldali aktivisták a tüntetés mellett tiltakoztak, és a helyszínen összecsapások törtek ki.

A rendőrség a hét végén tagadta, hogy tiltaná a háborúellenes táblák viselését a tüntetéseken, beleértve azokat is, amelyek azt állítják, hogy Izrael háborús bűnöket követ el a Gázai övezetben, beleértve a népirtást is. A rendőrség múlt héten a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott válaszából a Polgári Jogok Szövetségének beadványára válaszul úgy tűnik, hogy az ilyen típusú táblák lengetése a törvény szerint megengedett. A rendőrség szerint “a helyszínen felelős személy nem kapott utasítást a tiltakozás tartalmának korlátozására, és általában nincs utasítva a tiltakozó táblák tartalmának korlátozására.” A petíciót az elmúlt hónapokban több olyan incidens után nyújtották be, amelyek során a rendőrök a kormány és a háború folytatása elleni tiltakozások jeleit foglalták le, beleértve azokat is, amelyek Izraelt háborús bűnök elkövetésével vádolták.

18:55
Az IDF: Körülbelül 25 rakétakilövést észleltek Kirjat Smona felé, amelyek közül néhányat elfogtunk; a rendőrség: több rakétadarab leesett a városban

18:30
Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén

18:27
Lapid Netanjahunak: “Minden nap idős emberek halnak meg az alagutakban, ez a te felelősséged”

A Yesh Atid elnöke, Yair Lapid Benjamin Netanjahu miniszterelnök szavaira reagálva a Kneszetben azt mondta: „Minden nap idős emberek halnak meg az alagutakban, ez a saját felelősséged, nem hoztad őket haza. Nem maradhatsz miniszterelnök.” Majd így folytatta: “Csak annyit vagy képes mondani, hogy “ez nem Hamasztán és nem Fatahsztán”, mert már csak rímek maradtak. Ezzel a kormánnyal nem nyerjük meg a háborút. Izrael népe megérdemel egy józan kormányt, mi pedig egy olyan miniszterelnököt, aki nem elhasználódott és fáradt, és nem okolható olyan sok katasztrófáért.”

18:12
Netanjahu a rafahi incidensről, amelyben több tucat ember meghalt: tragikus szerencsétlenség

Netanjahu a Kneszetben, ma – Fotó: Noam Rivkin Fenton

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Knesszethez intézett beszédében utalt a tegnap esti rafahi incidensre, amelyben több tucat ember vesztette életét a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek sátrai elleni támadásban, és “tragikus szerencsétlenségnek” nevezte. “Kivizsgáljuk az esetet, mert ez a mi politikánk” – mondta –, számunkra minden, ami nincs benne, tragédia. Netanjahu arra is utalt, hogy Izrael megtámadta Iránt az iráni támadás után: „(Azt mondták nekünk) ne vonuljunk be Gázai övezetbe – mi megtettük. Ne lépjünk be Rafahba – mi beléptünk. Volt egy másik ügy is a külföldi jelentésekben Iránnal kapcsolatban… Ezzel most nem foglalkozom” – mondta.

18:00
A hétfői hírek folytatása – 2024. május 27., hétfő.

Főkép: Sasha Trupanov

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.