Magda-féle habart krumplileves

Van egy kollegám, Harry. Harry Amerikából bevándorolt nyugdíjasként dolgozik nálunk. Obszcén humorú, ortodox pasas, aki a legyet is röptében, ha nem lenne neki egy jó felesége, így csak a mocskos vicceivel szórakoztat bennünket a vén szivar, aki csak hatvankilenc éves egyébként, csakúgy mint ifjú jóanyám, Magda. Harry tud egy kicsit magyarul, merthogy a szülei a nagy Magyarországról emigráltak Amerikába.

Amikor Harryt megismertem, és nem tudtam még honnan származik, épp azt magyarázta egy kollegának a konyhában, hogy mennyire hiányzik neki az anyja főzte habart krumplileves. Így, magyarul mondta. Ezért kérdeztem közbe nyomban, sejtvén, hogy földik vagyunk, hogy mondd csak Harry, nem valami szlovák magyar vagy te, tán? Dehogyisnem mondta, Szlovákújhelyről származik. Magyarországon a habart krumplileves savanyú krumplileves, virslivel tálalják, megpaprikázva, fene tudja milyen egyéb módokon megspékelve. Az én jóanyám fehér színű habart krumplilevese az a dél-szlovák, ha jobban tetszik palócföldi, de elsősorban zsidó konyhák étele, amit olyan gyorsan készít el az ember, ahogy nem szégyelli.

Kell hozzá

  • ½ kg krumpli
  • 7 db babérlevél
  • 1,5 dl tejföl
  • 3 leveseskanál liszt
  • és egy kis ecet

Harrynek másnapra összedobtam az ominózus levest a párve konyhámban, ami azonmód tejes lett és hát úgy is maradt.

Így csináltam:

A krumplit összedarabolva feltettem főni kb. 1,5 l vízben, sóval és a babérlevéllel.

Amikor már majdnem megfőtt, akkor behabartam. A habaráshoz tejfölt kevertem a három leveseskanál liszthez és belekevertem a masszát a levesbe. Utána még pár percet forraltam. A végén ecettel ízesítettem.

Igen jó lett, pont olyan, mint jóanyámé, ezért Harrynek Magda habart krumplileveseként tálaltam, az ő jóanyája tiszteletére. Így lett a csodálatos Magda-féle habart krumplileves egy csodálatos barátság kezdete.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.