Csak az a zsidó identitás legitim, amit ő tart annak?

Zehava Galon, a Merec párt vezető politikusa Facebook-oldalán reagált Naftali Bennet oktatási miniszternek a judaizmus iskolai oktatásának erősítésével kapcsolatos nyilatkozatára.

„Én is támogatom a judaizmus oktatását, ahogyan a történelem- és irodalomoktatás elmélyítését is támogatom. De amikor Bennet azt mondja, hogy a judaizmus oktatása fontosabb a matematikai és a természettudományos tanulmányoknál, akkor pontosan tudom, milyen zsidóságra gondol, mert láttam, hogy milyen vallási intézményeknek utal pénzt.

Mert tényleg szép a miniszter szólama, hogy »a zsidóság mindannyiunké«, de valamiért az általa vezetett Oktatási Minisztérium befagyasztja a pluralista szervezetek támogatását, és a zsidó identitásnak állami iskolákban történő erősítésére szánt költségvetés 90 %-át kizárólag ortodox szervezeteknek utalja át. Ez az elfogultság nemcsak korrupcióra ad gyanút, hanem arra is bizonyíték, hogy Bennet szerint csak az a zsidó identitás legitim, amit ő tart annak.

Zehava Galon
Zehava Galon

Pontosan ez az oka annak, hogy az államilag finanszírozott vallási iskolák tanulóira minden évben 3550 sékellel több pénz jut, mint azokra a hasonló korú társaikra, akik az állam szekuláris iskoláiba járnak. És ez az oka annak is, hogy a Likuddal kötött koalíciós szerződésben Bennet lényegében a vallásos-nemzeti oktatás gondozásáért küzdött. Azt talán Szmotrics mondta egyszer, hogy »a vallásos-nemzeti közösségnek, amelynek értékes tevékenysége Izrael egész népét vezérli, kiemelt oktatási költségvetés jár«, de ezt az ideológiát Bennet ülteti át a gyakorlatba.

Naftali Bennet
Naftali Bennet

Nem engedjük, hogy Bennet eltörölje azt a fajta zsidóságot, amely nem alkalmazkodik az ő szűk »mi a zsidó« sztenderdjéhez. És nem hagyjuk, hogy pártja, a Bait Hajehudi »spirituális ismeretek« maszkjában a megtérést sulykolja gyerekeinknek. Eddig és ne tovább!

Együtt erősebbek vagyunk a homofóboknál, a rasszistáknál, a sovinisztáknál. Izraelben kiterjedt liberális közösség van, ahol jobb- és baloldaliak egyaránt megtalálhatóak: zsidók, arabok, vallásosak és szekulárisok.”

Az itt közölt írás kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.