Minden hívő működjön együtt a klímaváltozás elleni küzdelemben – üzenik három vallás vezetői Jeruzsálemből

Ijad Zahalka kádi, David Rosen rabbi és Francesco Patton atya vallási közösségük tagjaitól várják a segítséget a klímaváltozás káros hatásainak megfékezésében. Fotó: Interfaith Center for Sustainable Development

Zsidó, muzulmán és keresztény vallási vezetők találkoztak a Jeruzsálemi Sajtó Klubban egy forró nyári napon, hogy tudatosságra és aktivizmusra ösztönözzenek

Július 26-án egy szokásos jeruzsálemi kánikulától és a templom-hegyi konfliktustól forró napon találkozott zsidó, muzulmán és keresztény vezetők egy csoportja a Jeruzsálem Sajtó Klubban, hogy felekezetre való tekintet nélkül ösztönözzenek az éghajlatváltozás megfékezésére.

A Fenntartható Fejlődés Központja elnevezésű szervezet (ICSD) által megrendezett konferencia azzal foglalkozott, milyen fontos szerepet játszhatnak a vallási vezetők a környezetvédelem problémáinak tudatosításában.

Jonatan Neril rabbi, az ICSD igazgatója vezette azt a beszélgetést, amelyen David Rosen rabbi, az AJC nemzetközi interdiszciplináris ügyekért felelős igazgatója, Francesco Patton atya, a szentföldi ferences kusztos és Ijad Zahalka izraeli muzulmán kádi bíró egyaránt egyetértettek abban, hogy vallási megközelítésből is kell foglalkozni a fenntartható fejlődéssel és az éghajlatváltozás kezelésével.

„Mindannyian a teremtés részei vagyunk, ezért gondoskodnunk kell közös otthonunkról és felelősséget kell vállalnunk a teremtésért” – mondta Patton atya.

Rosen rabbi Mózes ötödik könyvét idézve (30:19: “Válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod.”) azzal érvelt, hogy az éghajlatváltozás ma élet és a halál kérdése. “Ezért minden más másodlagossá válik – olyan ez, mintha a Titanic fedélzetén a nyugágyakat rendezgetnénk, miközben egy jéghegy felé tartunk.”

Zahalka annak fontosságáról beszélt, hogy “gondoskodnunk kell mindarról, ami a következő generációt érintheti. Ki kell vennünk a részünket a természet és az egész föld megóvásában és megőrzésében.”

A rendezvényen kiadtak egy, a klímaváltozással kapcsolatos aktív fellépésre felszólító nyilatkozatot, amelyet 37 izraeli ortodox rabbi is aláírt.

Neril olyan tanulmányokból idézett, amelyek összekapcsolják az éghajlatváltozást a fokozott szárazsággal és extrém hőséggel a Közel-Keleten, és azt állítják, mindezek a konfliktusok, a fenyegetések súlyosbodásához és felerősödéséhez is vezetnek e térségben.

“Az éghajlatváltozás kezeléséhez olyan egyházi személyiségekre van szükség, akik vezető szerepet töltenek be abban, hogy az emberiség egy fenntarthatóbb életmód szerint éljen.” – mondta Neril.

Mindeközben az izraeli alapítású Mellanox Technologies cég ezzel a rövidfilmmel igyekszik bemutatni, milyen komoly éghajlati katasztrófát szenvedhet Földönk és melyek azok a szervezetek és kutatóközpontok, amelyek – hála Istennek – ennek megakadályozásáért tevékenykednek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIsrael21c