Több mint 20 ezren tüntettek Tel-Avivban a menedékkérők mellett

Fotó: Salamon Sára

Szombaton este ismét hatalmas tömegmegmozdulás helyszíne volt a tel-avivi Rabin tér. Több mint 20 ezren, a Haaretz című lap szerint mintegy 25 ezren gyűltek össze, hogy felemeljék szavukat az etriai és szudáni menedékkérők kitoloncolása ellen.

Március közepén az izraeli Legfelsőbb Bíróság egy petíció alapján ideiglenes felfüggesztette azt az állami tervet, hogy az országban illegálisan tartózkodó mintegy 38 ezer, etriai és szudáni bevándorlót önkéntesen vagy erőszakkal Izrael elhagyására kényszerítsék. A bíróság március 26-ig adott időt a kormánynak, hogy válaszoljon a petícióra. A szervezők szerint a szombati tiltakozás célja, világossá tenni a kormány számára a menedékkérők széles körű támogatottságát az izraeli társadalomban, és ösztönözni a politikusokat arra, hogy kitoloncolás helyett más módszerekkel, például a menedékkérők országos „szétszórásával” oldják meg a dél-tel-avivi áldatlan állapotokat.

Nem tudjuk, hogy 26-a után hogyan folytatódik a történet, de mi a magunk civil eszközeivel mindent megteszünk azért, hogy a nyilvánosság bevonásával és törvényes eszközökkel elérjük, a kormány hagyjon fel ezzel a zsidó erkölcsiséggel összeegyeztethetetlen tervvel – nyilatkoztak a szervezők a Times of Israelnek.

A kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a zömében 2006-2012 között Egyiptomból illegálisan érkezett bevándorlók többsége nem életveszély miatt hagyta el hazáját, sokkal inkább egy jobb élet reményében, s mint ilyen, gazdasági menekültként nem jogosult a menekültstátuszra Izraelben.

Ahány ember, annyi történet, de mint a felvonuláson felszólaló Monim Haron szudáni menekült elmondta, 14 évvel ezelőtt szerencsésen túlélt egy saját kormánya által véghezvitt népirtást, és most újra aggódnia kell a saját és szerettei életéért, mert ismét vegyi fegyverekkel támadják az egykori lakóhelyén élőket.

Ha én nem vagyok üldözöttként jogosult a menekültstátuszra, akkor ki? – tette fel a kérdést Haron az esti tiltakozó gyűlésen.

Mint ismert, Izrael 3500 dollárt és ingyen repülőjegyet ajánlott fel az országból Ugandába vagy Ruandába távozóknak, de többen azt állítják, érkezésük után hivatalos papírok híján börtönbe kerültek, pénzüket a helyi hatóságok elvették. Úgy tűnik, ez az út sem hoz megnyugtató megoldást a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő menekülteknek.

Az esti felvonulás kapcsán Naftali Bennett oktatási miniszter Twitter-üzenetében azt írta, a kormánynak nem szabad meghátrálnia a társadalmi nyomásra, különben hamarosan a világ minden tájáról elindulnak Izraelbe a munkalehetőséget keresők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.