A kődobálok helyett tévedésből egy ártatlan palesztin kamaszt lőttek le

Az éjszakai incidens helyszíne és a 15 éves áldozat, Mohammed Badran. - Fotó: az IDF szóvivője

Palesztin fiatalok kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták az izraeli járműveket az egyik Jeruzsálembe vezető autópályán; a helyszínre siető biztonságiak tévedésből egy vétlen palesztin fiatalt lőttek agyon – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja kedden.

Palesztinok éjszaka olajat öntöttek az útra, valamint az elhaladó izraeli autókat dobálták, hogy baleseteket okozzanak. A riasztás nyomán a helyszínre érkező katonák tüzet nyitottak a feltételezett merénylőkre és eközben lelőttek egy autóban ülő 15 éves palesztin fiatalt, akiről egy katonai szóvivő szerint tévesen gondolták, hogy a támadások résztvevője volt. A katonák a kődobálók közül négyet megsebesítettek, palesztin kórházi források szerint hármukat súlyosan, valamint elfogtak és kihallgatásra vittek két fiatalt. A hadsereg vizsgálatot rendelt el a történtekkel kapcsolatban.

A megrongálódott izraeli autók három huszonéves utasát, köztük két turistát, könnyebb sérülésekkel egy jeruzsálemi kórházba szállították. Ez az autópálya az 1967-es határokon belüli Modiin várost köti össze Jeruzsálemmel Ciszjordánián keresztül.

Egy korábbi merényletre adott válaszul éjszaka az izraeli biztonsági erők buldózerei Ciszjordánia északi részén, Hadzsa faluban lerombolták annak a palesztinnak a házát, aki három és fél hónappal ezelőtt Tel-Avivban a Jaffónál lévő tengerparti sétányon késeléses merényletet hajtott végre. Abban a támadásban életét vesztette egy huszonkilenc éves amerikai turista és tizenegy járókelő megsebesült.

Szintén a merénylethullámra adott izraeli válasz, hogy a hadsereg erői éjjel letartóztattak tizenkét körözött palesztint, akik közül hatot terrortevékenységgel és a zavargásokban való részvétellel gyanúsítanak – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

A tavaly szeptemberben kezdődött erőszakhullámban 28 izraeli és két amerikai, valamint legalább 203 palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal lezajlott összetűzések során halt meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.