Zsidó karácsony

Cvi Hirsch Kalischer (1795-1874) - Wikipedia

Menachem rendes zsidó családban született. Egyik ortodox felmenője a híres németországi Cvi Kalischer rabbi (1795-1874), számos halahikus témájú mű szerzője. A vallásos cionistákra később nagy hatást gyakorló Drisát Cion című munkájában támogatta a zsidók Palesztinába történő települését, s amellett érvelt, hogy a tömeges bevándorlás előkészíti a zsidóság és az egész világ megváltását.

Menachem apja, Cvi, gyerekként a varsói gettót is megjárt holokauszt-túlélő 1948-ban hajón érkezett az éppen megszülető, függetlenségi háborúját vívó Izraelbe. Egyenesen a frontra vitték, majd később a szuezi, a hatnapos és a jom kipuri háborúban is az első vonalban harcolt.

Menachem Kalischer
Menachem Kalischer

Szüleid zsidók. Te hogyan lehetsz mégis keresztény? – kérdezem a doktorátusára készülő, rengeteg elfoglaltsága között pár percet az interjúra szánó Menachemet telefonon keresztül.

Nem vagyok keresztény: messiáshívő zsidó vagyok. Amikor azt kérdezik tőlem, miben hiszek, mindig azt felelem: abban hiszek, hogy Jézus a zsidók Messiása, az egész világ megváltója. Erre mindig az a válasz, hogy “Akkor te keresztény vagy”. Ezt tanítják ugyanis az izraeli oktatási rendszerben és a zsinagógában: a rabbik szerint bármi vagy bárki, akinek valami köze van Jézushoz, az nem férhet össze a zsidósággal. Pedig első követőivel együtt Ő is hithű zsidó volt. A Tóra szent, a micvák jók: kifejezik Isten szentségét és igazságát. Jézus nem azért jött, hogy új vallást alapítson, hanem azért, hogy megtartsa a Tórát. A Törvényt és a prófétákat, amelyek mind Őrá mutatnak, benne nyernek végső értelmet.

Szüleid hogyan reagáltak, amikor kiderült számukra, hogy miben hiszel?

Nagyon örültek. Apám, aki gyerekként a legnagyobb borzalmakat látta testközelből, Hitler feletti győzelemként értékelte, hogy láthatja fiát egy jeruzsálemi messiáshívő közösség vezetőjeként. Az ’50-es évek elején kezébe került egy Újszövetség, amit titokban elolvasott, s amiből megértette, hogy Jézus a zsidóké is. Tőle hallottam először Jézusról, a zsidó Messiásról.

Messiáshívő zsidó szimbólum - Wikipedia
Messiáshívő zsidó szimbólum – Wikipedia

Voltál katona?

Persze. A légierőnél szolgáltam, részt vettem az első libanoni háborúban. A szolgálati idő után pár évig hivatásos katonaként szolgáltam tovább, majd tartalékos állományba vonultam.

Megtartod a zsidó ünnepeket? Mit jelent egy messiáshívő zsidónak hanuka?

Mindegyik zsidó ünnepet megtartom. A tórai nagyünnepek előképei annak, ami Jézusban teljesedik be. Hanuka ugyan nem tórai ünnep, de ennek is megvan a Messiáshoz köthető szimbolikája. Az Evangélium szerint Jézus a Templomszentelés ünnepén, vagyis hanukakor, a Fény ünnepén ment be a Templomba, s az őt kérdezőknek válaszában ekkor erősítette meg, hogy Ő a Messiás.

A karácsonyt is megünnepled?

Jézus nem decemberben született, de ez lényegtelen. Karácsonykor megemlékezünk a Messiásra vonatkozó próféciák beteljesedéséről, de karácsonyfát nem állítunk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.