Marhaszegy mustáros mártással

Marhaszegy mustáros mártással - fotó: Berger Gabi
Marhaszegy mustáros mártással - fotó: Berger Gabi

Bevallom őszintén, ezt a receptet pészachra szántam, mert eszembe se jutott, hogy a mustár ne lenne kóser pészachra. Már a nagymamám is mindig mondta, hogy amhórecek vagyunk, pedig én még államvizsgáztam is judaisztikából, de ez valahogy kimaradt. Mindegy, sosem késő tanulni :), és így pészach után isteni hétvégi ebéd lehet.

A szegy alapvetően nem a legjobb része a marhának, sok idő kell neki, zsíros is kicsit, de valahogy a végeredmény mégis mennyei, ha jól készítjük el. Bevallom, nagy rajongója vagyok a zsírosabb marhahúsnak, ez valami egészen más textúrájú cupák, mint bármilyen más hús, nem lehet nem szeretni. Én most egy mustáros szósszal készítettem, ami szerintem szenzációsan illik ehhez a zsíros húshoz: kicsit hasonlít a vadashoz, de azért nem teljesen. Valamiért vadast sosem főzök, azt az anyukám olyan istenien csinálja, hogy sosem mertem nekiállni, de ez legalább olyan finom, és még kóser is, ami fontos volt, mikor még azt hittem pészachra készítem 🙂

A legjobb burgonyagombóccal, gnocchival, de akár a vadashoz szokásos zsemlegombóc is tökéletes.

És most pici reklám, a húst a Carmel piacon vettem a Meat Market hentesnél, ahol gyönyörően előkészítették a húst, sőt még egy fűszeres réteget is kapott. Nagyon sokszor vásárolok itt, gyönyörű húsok vannak itt, és nagyon értenek az elkészítéshez is, a sarkon van egy kis éttermük is. Ha nem tudod milyen húst is kéne venned megmondod mit akarsz főzni és megmondják mi kell neked :). És mindenki atom kedves, és ami igazi ritkaság még női hentes is van náluk!

 

Hozzávalók:

  • 1,5-2kg marhaszegy
  • só, bors, piros paprika
  • olívaolaj
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 fehérrépa
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 tk egész bors
  • pár szem szegfűszeg
  • 1,5 ek dijoni mustár
  • víz

Elkészítés:

A szegyet alaposan befűszerezem (só, bors, paprika). Majd feltekerem, mint egy piskótát, és zsinórral alaposan megkötözöm. Egy vaslábosban olajat hevítek, és a hús minden oldalát szép kérgesre sütöm, ez kb. 5 perc oldalanként.

Ezután hozzáadom a zöldségeket nagy darabokra vágva, és egy fej fokhagymát keresztben félbevágva. Hozzáadom az egész borsot, szegfűszeget.

Felöntöm az egészet annyi forró vízzel, amennyi szépen ellepi, majd a gázon lefedve forralom egy kicsit. Ezután 3-4 óra hosszára mehet az egész lábos a sütőbe, 140 fokon.

Ha kész, kiveszem a tálból és pihentetem. Közben elkészítem a mártást. Először is kiszedem az összes zöldséget, és leszűröm a levet, hogy az egész fűszerek kikerüljenek a képből. Majd a levet felére forralom, a zöldségeket visszateszem, beleteszek másfél kanál mustárt, és az egészet leturmixolom. Addig főzöm, amíg szép sűrű mártást nem kapok.

A húst felszeletelem és a mártással meglocsolva tálalom.

Hag szameách! Beteávon!

Marhaszegy mustáros mártással – fotó: Berger Gabi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.