Elindult a tízezer zsidó olimpikon és velük az izraeli rendezvények netovábbja, a Maccabiah megnyitója

Maccabiah 2017

Már kedden elkezdődtek a versenyek, de a hivatalos megnyitó ünnepséget csak csütörtökön rendezik, mert miért ne, a jeruzsálemi Teddy stadionban. Az első aranyérmet már át is adták szerdán, a dél-afrikai rugby csapatnak.

80 ország 40 sportág versenyzője jubilál idén a sport zsidó ünnepén, ami a nyári olimpia utáni évben kerül rendszerint megrendezésre Izraelben, junior, mester, open és paralimpia kategóriákban. Minden Maccabián van rekord, itt rögtön az, hogy most tízezer sportoló vesz részt a zsidó olimpián és nem csak kilencezer, mint a legutóbbin. A versenyek a július 18-i záró ünnepséggel fejeződnek majd be.

A Teddyben 32000 néző fér el, de ezen az estén, a pálya közepén a VIPekkel együtt, akik szoknyás székekről csodálhatják a lélegzetelállítást, plusz ötszáz legalább. Fanfárszó és hűvösen kellemes jeruzsálemi szellő kíséri az első vonulókat, a Maccabi cserkészcsapat ifjú zászlóhordozóit. Utánuk ABC sorrendben vonulnak be az egyes országok csapatai. Az ausztrálokat üdvrivalgás fogadja, az ováció az argentin delegáció bevonulásánál sem hagy alább, az elragadtatás Kanada bevonulásakor hág a tetőfogára, amikor Justin Trudeau miniszterelnök videó üzenetét vetítik ki. Behaclahával zár, ami héberül sok szerencsét jelent és megható a manapság nagyjából egyetlen jófej miniszterelnöktől hallani ezt a menőséget. Nagy Britannia is miniszterelnöki videóval debütál, Theresa May is kicsit jófej, na.

A magyar csapat jó nagy a kicsi Magyarországhoz képest, fehér Tisza cipőben vonul be mindenki, őrült büszke vagyok, kilencvenhat piros-fehér-zöld zsidó sportoló 16 sportágban, és akkor még a motorosokról nem is beszéltünk!

Maccabiah 2017 fotó: Silló Sándor

Horváth József a Ride for Solidarity csapat magyar szervezője lecitál a színpad alá és megmutatja az alatta nyugvó motorokat, melyek nemsokára felbrummognak és tesznek egy kört a pályán. Londonból motoroztak ide, ők hozták a lángot és ezt perceken belül meg is mutatják egy kis filmben a nagy kivetítőn, az 1940-ben indult motoros csapat történetét felelevenítve. Korabeli ruhában vezet korabeli Fordot a a Rock’n Roll korszakból a sofőr, aki hangosbemondóban emlékezik az előző Maccabiák helyszíneire, így vezeti fel a motorosokat, akiket Beatles koncert grupiejait megszégyenítő sikongatások kísérnek útjukon itt Jeruzsálemben.

Ezt követően Reuven Rivlin elnök kitárt karokkal beszél a több tízezer résztvevőnek. „Isten hozott benneteket itthon!” – mondja. Nagyon jó itt látni benneteket Izrael fővárosában a 20. Maccabiah megnyitóján, 50 évvel Jeruzsálem felszabadítása után, ahova nem csak fizikailag jöttünk fel, hanem lelkileg is. Szeretett sportolóink, hazaérkeztetek! – zár Rivlin és könnycseppek csurrannak a salakra, egészen Benjamin Netanyahu, a miniszterelnök beszéde elejéig. Ő a saját sport pályafutásáról mesél, birkózott és focizott, de egy sérülés miatt fel kellett adnia. Mindenkit felszólít, hogy vigyázzon magára, majd azt mondja: „Mindnyájan nyertesek vagytok, mindannyian bajnokok vagytok!” majd hozzáteszi, „Mindannyian egy nép vagyunk. A Maccabiát a makkabeusokról nevezték el, akik felszabadították a földünket.” Ekkor szöget üt a fejembe, hogy a makkabeusok, a zsidó szabadságharcosok a görögök ellen harcoltak, azaz a hellének ellen, mindenesetre az olimpia görög esemény eredetileg, szóval ez egy névadási zavar, szerény véleményem szerint. Bibi azzal zár, hogy „Mindannyian a makkabeusok leszármazottai vagyunk… Az emberiség történetében a legnagyobb tragédiákat szenvedtük el és mégis visszajöttünk!”

Maccabiah 2017 fotó: Silló Sándor

Köszönjük szépen. És akkor folytatódjon a megnyitó ünnepség egy esküvővel, mert mi sem természetesebb. Avi Steinberget hívja fel a moderátor csaj a színpadra, aki egy kanadai hoki játékos és 4 éve udvarol a szerelmének, aki most fejezte be a betérését, szóval zsidó lett végre. „Nagy meglepetéssel készültünk nektek!” – karolja át az immár zsidó nőt a moderátor és a „Csukd be a szemed!” felszólításkor, mi nézők már látjuk, hogy érkezik egy menyasszonyi ruha a kulisszák felől. Menjetek el átöltözni, szólítja fel a moderátor az ifjú párt, ők el, hüpe, padlóvázás gömbvirágok be, a pár is hamar visszatér, hopp pont jó a ruha, hopp, pont itt van Kanadából a rabbijuk, gyorsan összeadja őket, mázeltov.

Maccabiah 2017 fotó: Silló Sándor

Victoria Hanna Alefbét dala hangzik fel rögtön és egy Dávid csillag ágain rajzolja ki a héber betűket a kivetítő és ez sokmindenkinek tetszik.

Hatalmas fehér léggömbök, vetített Siratófal előtt hulló cetlik, tűzijáték emelik még a politikamentes esemény fényét, az első magyar vízilabda meccs pénteken Netanyan lesz és hajrá magyarok!

Maccabiah 2017 – fotó: Silló Sándor

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.