Ezen az ünnepen ne maradjon éhes száj

Civil szervezetek a rászorulókért

 

Az Izraeli Statisztikai Hivatal jelentése szerint az országban mintegy 1,6 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, ez több mint 460 ezer szükséget szenvedő családot jelent. Bár ez az adat 2015-ből származik – azóta a hivatal nem hozott nyilvánosságra új adatot –, az izraeli gazdaság növekvő teljesítménye ellenére sem számolhatunk jelentős javulással. Bőven vannak hát olyanok, akiknek az édes ünnephez elengedhetetlenül szükséges a különböző non-profit szervezetektől érkező élelmiszercsomag.

A Chasdai Naomi 15 ezer családnak segít abban, hogy szerda este valóban ünnepi asztallal várhassák az új évet. A több mint 30 éve alapított szervezet négy nagy elosztó központban – Bnei Brak, Jeruzsálem, Tel Aviv és Bat Yam –, valamint 33 további helyszínen 7,5 millió sékel értékben ad élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Ezen túlmenően a Chasdai Naomi testvérszervezete, a Lev Naomi azoknak a rászorulóknak segít, akik nem képesek elmenni az adakozási pontokhoz. Önkénteseik házhoz szállítják az ünnepi élelmiszercsomagokat, melyekbe többek között olaj, szőlőlé, liszt, cukor, olajbogyó, konzerv ananász, csokoládé, rizs, tonhal, mézes sütemény, méz és rágcsálnivalók kerülnek. A rászorulók egy része csirkét is kap. A csomagok összeállításához és kiszállításához még a hadseregből is érkeznek önkéntesek.

A Latet alapítvány vezetője, Eran Weintraub szerint az új évben is legalább 243 ezer családnak jelent majd állandó problémát a heti ennivaló megvásárlása. A Latet ernyőszervezetként 180 civil kezdeményezést fog össze, és országszerte 105 közösségben 60 ezer családnak segítenek rendszeresen. Ros hasana kiemelten fontos adakozási időpont a szervezetnek, idén 9,000 önkéntesük 195 Sufersal üzletben gyűjti az élelmiszer-adományokat, melyeket többek között a rászoruló holokauszttúlélőknek juttatnak el. Több ezer önkéntes dolgozik a csomagok összeállításán és kiszállításán. A Latet csomagjaiba a tartós élelmiszer mellett (tészta, rizs, olaj, bor, konzervek) fagyasztott termékek is kerülnek.

A Pitchon Lev civil szervezet havonta 6,000 rászoruló családot támogat élelmiszer csomagokkal, ruházattal és cipőkkel, játékokkal, háztartási eszközökkel, fodrászszolgáltatásokkal, egészségügyi és jogi segítséggel. Ros hasanára a szervezet kétszeresére tervezi támogatását, 700 önkéntesük mintegy 5 millió sékel értékben készít élelmiszercsomagokat 13,000 rászoruló család számára. Az egyenként 380 sékel értékű ünnepi csomagok többek között bort, almát és gránátalmát, mézet, húst és halat rejtenek. A szervezet két elosztópontot üzemeltet Rishon Lezionban és Karmielben, azoknak, akik nem tudnak eljutni ezekre a helyszínekre, az önkéntesek házhoz szállítják a csomagokat.

A 2003-ban alapított Leket Israel civil szervezet, amely hetente 175 ezer rászoruló izraeli számára biztosít főtt ételt, gyümölcsöt és zöldséget, szintén készül a Ros hasanára. A Leket az Eshel Jerusalem civil szervezettel közösen a Jóléti Minisztérium támogatásával idén 10 ezer rászoruló családhoz küld száraz és friss élelmiszereket tartalmazó csomagot.

Az egyik szervezet élelmiszercsomagjának a tartalma

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim magazin