Ezt a receptet anyukámtól kaptam, illetve ő is egy már nem funkcionáló magyar gasztrobloggernél, macikonyhánál találta, és évek óta sütjük azóta is. Isteni alternatíva hétvégén kalács vagy zsemle helyett reggelire vagy vacsira. Én fele teljes kiőrlésű tönkölyliszttel szoktam csinálni, de figyeljünk oda, mert ekkor kell még egy-két kanál tej bele.

Ami még szuper ebben a briósban, hogy lehet édesen is készíteni, akár cukorral a tetején, és akkor igazán olyan, mint a gyerekkori briós volt. Lehet sósan is, szezámmaggal a tetején, így isteni egy kis olívaolajba tunkolva. Sőt, csináltam ezt még anno a kávézóban is, pestóval töltve, görög saláta mellé, az is isteni volt. Szóval a lehetőségek végtelenek.

A tésztával élmény dolgozni, így még terápiás is. És szuperül fagyasztható, így bármikor a mélyhűtőből előkapva lehet reggelire meleg briósunk vajjal, lekvárral a tejeskávénk mellé.  

Acma, török briós – fotó: Gabi Berger

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 pohár natúr joghurt (150ml-es, ami a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpozott tk. só
  • 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
  • szezám, feketeszezám, darálatlan mák, kristáycukor a tetejére

Egy kanál cukrot elkeverek a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt, és néhány percig állni hagyom.

A dagasztógépem üstjébe teszem a lisztet, a többi cukrot, a sütőport és a sót, majd a liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm a felvert tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet.

Elindítom a dagasztást ,és addig keverem (kb. 10 percig), míg egy szép kompakt, nem túl kemény tésztát kapok.

Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva, amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. Átgyúrom és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség.

Acma, török briós – fotó: Gabi Berger
Acma, török briós – fotó: Gabi Berger

Olajos kézzel hosszú, vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket, és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem.

Acma, török briós – fotó: Gabi Berger
Acma, török briós – fotó: Gabi Berger
Acma, török briós – fotó: Gabi Berger

Ha pestósat csinálok, a pálcikákat először megkenem a pestóval, és utána tekerem fel.

Tepsire teszem a kis briósokat, és konyharuhával letakarva kb. még fél órát hagyom őket pihenni.

A tojássárgáját egy kis tejjel simára keverem, lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/mákkal/cukorral bőven megszórom.

Acma, török briós – fotó: Gabi Berger

170°C foknál alsó-felső sütéssel, középen sütöm, külön a két tepsi brióst.

Beteávon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.