Hazafelé tart a fél napig Kanadában rekedt El AL gép

Tizenhárom órás várakozás, és egy jelzőeszköz meghibásodása miatt végrehajtott kényszerleszállás után hazafelé tart az EL Al LY008 járata New Yorkból. Az utasok kénytelenek voltak a gép fedélzetén tölteni több mint fél napot egy világvégi kanadai repülőtéren, ahol harminc fok mínusz volt és nem volt semmiféle szálláslehetőség, sőt még csak egy fűtött reptér sem, hogy megtornáztassák elgémberedett tagjaikat. A Goose Bay nevű katonai reptéren, Kanada Newfoundland és Labrador tartománya között takarókba burkolódva várták a végül értük küldött csererepülőt, ami hétfő délelőtt landol a Ben Gurionon.

Izraelinfo logo

Búcsúbeszédben vagdalkozott Abbász

Vasárnap este Rámalláhban, a PFSZ központi tanácsának ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy “lehet, hogy utoljára látnak itt”. A márciusban 83. évét betöltő palesztin vezető kemény szavakkal illetett mindenkit. Azt kívánta Donald Trump amerikai elnöknek, hogy “Isten rombolja le a házát”, s hosszas történelemóráján önmagán kívül mindenkit okolt a kétállami megoldás kudarcáért, a palesztin helyzetért: Amerikát, Izraelt, a Hamászt, sőt még az európaiakat is, mert ideküldték a zsidókat. Azt is közölte, hogy “Izrael egy gyarmatosító projekt, aminek semmi köze a zsidókhoz”. Az utódjelöltjeit módszeresen kicsináló Abbász Arafat halála óta tartó kormányzása sikereként könyvelheti el a viszonylagos stabilitást Ciszjordániában, hogy az utcákról eltűntek az önbíráskodó fegyveresek, és megszilárdult a központi hatalom – noha Gáza elvesztése árán. Rovására lehet írni viszont részben a kétállami megoldás kudarcát, hiszen amikor a korrupciós ügyei miatt fenyegetés alatt álló Ehud Olmert egykori izraeli miniszterelnök felajánlotta neki teljes Ciszjordániát, Izrael erre sem kapott választ.

Izraelinfo logo

Netanjahu Indiában megpróbálja visszaszerezni a lemondott fegyverbizniszt

Az izraeli miniszterelnök Indiában a protokoll eseményeken túl egy félmilliárdos rakétaüzletet is megpróbál nyélbe ütni. A megállapodás egyszer már megszületett, de később India lemondta, hogy inkább saját hadiiparát fejlessze, s inkább hazai földön próbálja legyártatni a rakétákat.

Izraelinfo logo

Jaír Netanjahu ügy: az újságírót támadják, a rendőrség a kiszivárogtató elleni nyomozást fontol

Újabb hullámokat vetett Benjámin Netanjahu fia, Jaír Netanjahu múlt héten a kettes tévécsatornán nyilvánosságra hozott, két évvel ezelőtti, botrányos beszélgetésének ügye. Gáj Peleg újságíró Facebook oldalát becsmérlések tömege árasztotta el, mert a tévéműsorban ő vezette fel Jaír Netanjahu ittasan, sztriptízbárok látogatása után elhangzott szavait. Emellett a rendőrség is azt fontolgatja, hogy nyomozni kezd, és eljárást indít a hangfelvétel készítője ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.