Izrael csapást mért egy katonai állásra Szíriában, ahonnan tüzérségi akna tévedt a demarkációs övezetbe

Az izraeli hadsereg csapást mért egy szíriai katonai állásra a Golán-fennsíkon, miután egy korábban onnan kilőtt aknalövedék az izraeli határ közelében csapódott be – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

A lap szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányzati erők eltévedt aknalövedéke robbant fel az izraeli határ közelében, de attól Szíria felé, keletre. Azért váltott ki légicsapást az izraeli hadsereg részéről, mert a demarkációs övezetben csapódott be.

Sem a szíriai tüzérségi aknától, sem az izraeli támadásban nem sebesült meg senki, és nem keletkezett anyagi kár sem.

Az izraeli hadsereg szóvivője kijelentette, hogy Jeruzsálem nem kíván beavatkozni a határ túloldalán zajló belső harcokba, de továbbra is ragaszkodik az 1974-ben megállapított fegyverszüneti vonalakhoz, s köztük az ütközőzónához.

Izraeli vezetők több üzenetet is küldtek a ynet értesülése szerint az utóbbi hetekben Szíriába, melyek szerint Jeruzsálem elfogadja Aszadnak és szövetségeseinek uralmát a határ túloldalán, ha tiszteletben tartják az évtizedek óta fennálló megállapodást, amely rendelkezik a huszonöt kilométeres demilitarizált övezetről a határnál, és korlátozza az állomásoztatható erők számát is.

- Hirdetés -

Az utóbbi két hétben az orosz légierő támogatásával a szíriai kormányerők jelentős előrehaladást értek el Szíria déli részén az ellenzéki fegyveresek visszaszorításában. Izrael a szíriai offenzíva nyomán megerősítette a Golán-fennsíkon található katonai egységeit.

- Hirdetés -