A. B. Yehoshua és Amoz Oz - fotó: Van Leer Jerusalem Institute

Regényírók, költők, forgatókönyvírók és más íróemberek nyílt levélben sürgetik a miniszterelnököt és a knesszet tagokat, hogy töröljék el az ellentmondásos nemzetállam törvényt, és módosítsák a béranyaság támogatásával kapcsolatos megkülönböztető törvényt.

„Mi, az izraeli irodalmi élet tagjai megdöbbenéssel fogadtuk a „nemzetállam törvény” elfogadását” – áll a Benjamin Netanjahunak szombat este küldött levélben. „Az Ön 1996-99 és 2009-tól mostanáig tartó kormányzása alatt Izraelben több olyan törvény született, amely sérti a helyi kisebbségek érdekeit, legyen szó muzulmánokról, keresztényekről, beduinokról vagy drúzokról, de néhány közelmúltban elfogadott törvény hasonló módon hátrányosan érinti a reform és konzervatív zsidóságot is. Az ön regnálása alatt a kneszet több olyan törvényt is megszavazott, melynek következményeként a beteg és elszegényedett holokauszt túlélők, a mozgássérültek életkörülményei javulás helyett tovább romlottak, az izraeli LGBTQ közösség tagjainak családhoz való joga csorbult. Az ön hivatali ideje alatt erodálódott az ország zsidó-demokratikus jellege, megromlott az amerikai zsidóság és Izrael viszonya, széles néprétegek szegényednek el. Ön miniszterelnökként megsértette az oktatási és kulturális rendszert, diplomáciai baklövések sorozatával idegenítette el a korábban baráti nyugati országokat.

Felkérjük, hogy állítsa meg az izraeli sokszínűséget biztosító kisebbségek elleni hátrányos törvények életbelépését és garantálja ezen csoportok békés egymás mellett élésének lehetőségét a többségi társadalommal.”

A nyilatkozatot Ilan Sheinfeld író kezdeményezte, aki szerint a most elfogadott rendelkezés nyíltan antidemokratikus, és teljesen szembe megy az Alapító okirat szellemiségével, és kvázi törvénybe iktatja a vallási, faji megkülönböztetést. Azzal, hogy az arab nyelvet „hivatalos” státuszából lefokozták, szintén sérti az izraeli demokrácia alappillérét, azt hogy az ország minden állampolgára, vallásra való tekintet nélkül egyenlő.

Nemzetállami törvény – szóról szóra

Sheinfeld, aki nyíltan felvállalva homoszexualitását indiai béranyától származó ikergyermeket nevel, úgy véli, hogy az izraeli társadalom jóval toleránsabb, mint a politikai elit. A béranyaság támogatásával kapcsolatos társadalmi párbeszéd túlmutat az anyagi kérdéseken, az egyenlő jogok és közös felelősségvállalás tényét feszegeti. Az elmúlt napok támogató gesztusaiból, a felvonulásokon való nagyszámú részvételből látszik, hogy az izraeliek többsége e tekintetben egészségesebben gondolkozik, mint az ország kormánya – nyilatkozta az író a ynet izraeli hírportálnak.

A nyílt levél aláírói között megtalálható több író: Amos Oz, David Grossman, A. B. Yehoshua, Savyon Liebrecht, Eshkol Nevo, Orly Castel-Bloom, Judith Katzir, Etgar Keret, Alon Hilu, Smadar Shir, Zeruya Shalev, Noa Yedlin, Yael Dayan and Prof. Ariel Hirschfeld; költők: Agi Mishol, Ronny Someck, Eliaz Cohen, Shimon Buzaglo and Navit Barel; forgatókönyvírók: Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt and Shemi Zarhin; Hana Azoulay-Hasfari színésznő; és Halit Yeshurun fordító is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.