Az USA Vaskupolát vásárol Izraeltől

A Vaskupola működés közben - fotó: Nehemiya Gershoni / Wikimedia
A Vaskupola működés közben – Fotó: Nehemiya Gershoni / Wikimedia

Az Egyesült Államok Vaskupola légvédelmi rendszereket vásárol Izraeltől az amerikai hadsereg azonnali szükségleteinek biztosítására, közölte a Védelmi Minisztérium szerdán.

A döntés az izraeli Honvédelmi Minisztérium és az amerikai Védelmi Minisztérium közötti megállapodás részeként született.

„A Vaskupola rendszert arra fogják használni, hogy védelmet nyújtson a kivezényelt amerikai katonai erők számára a ballisztikus és légi fenyegetések széles skálájával szemben, és hosszú távú tesztnek vetik alá a légi fenyegetésekre adott esetleges amerikai katonai válaszok részeként” – olvasható az izraeli Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatában.

Az amerikai hadsereg nyilatkozata megjegyzi, hogy az Izrael által 2011 óta használt rendszer „hatékonynak bizonyult a harcban”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter szerint az üzlet „nagyszerű eredmény Izrael számára. Ez az Egyesült Államokkal folytatott szilárd szövetségünk elmélyülésének újabb megnyilvánulása, valamint Izrael növekvő státuszának jele a világban. Izrael Vaskupolával és vasököllel rendelkezik. A rendszereink tudják, hogyan birkózzanak meg a fenyegetésekkel, legyen szó védelemről, vagy támadásról. Nem javasolnám az ellenségeinknek, hogy próbára tegyenek minket.”

A Vaskupola izraeli gyártója, a Rafael Advanced Defense Systems Ltd. megerősítette a hírt, de további részleteket nem közölt.

Izrael polgárainak biztonságát háromszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl semlegesíti.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.